https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 14.12.2016

Suomalaisen laitossuunnittelun automaatioaste ja laatu korkeammaksi

VTT koordinoi hiljattain alkanutta Engineering Rulez -hankekokonaisuutta, jonka tavoitteena on lisätä suomalaisen laitossuunnittelutoiminnan automaatioastetta, laatua ja kilpailukykyä. Hankkeen avulla halutaan varmistaa, että suunnittelutoiminta säilyy Suomessa ja suomalaiset toimijat pystyvät edelleen toimimaan keskeisessä roolissa globaaleissa laitosinvestointihankkeissa. 

 

Hankkeessa tutkitaan koneoppimiseen, tekoälyyn, mallinnukseen ja simulointiin liittyvien teknologioiden soveltamista laitossuunnitteluun. Hanke koostuu yhdeksästä rinnakkaisprojektista, joissa on sekä yritysten T&K-hankkeita että rinnakkainen tutkimushanke.

VTT toimii hankekokonaisuuden koordinaattorina. Muita kumppaneita ovat Pöyry, Fortum, Outotec, Fennovoima, Prosys, Semantum, Masinotek, EQUA, PSK Standardisointi sekä Aalto-yliopisto.

Hankkeen kokonaisvolyymi on noin 2,5 miljoonaa euroa, josta Tekes rahoittaa noin 1,2 miljoonaa euroa. Osa Tekesin rahoituksesta on hallituksen kärkihankkeille osoitettua Research Benefit -rahoitusta, jolla edistetään kasvuloikkaa tavoittelevien yritysten ja tutkimusorganisaatioiden rinnakkain tekemää tutkimusta ja tutkimustulosten hyödyntämistä.

Ensimmäisenä hankkeessa käydään muun muassa läpi aiempien laitossuunnitteluhankkeiden aineistoja ja hiotaan niistä koneoppimisen lähtömateriaalia. Lisäksi kehitetään ohjelmistoa, jonka avulla simulointia pystytään hyödyntämään suunnitelmien automaattisessa verifioinnissa.

Projekti etenee kolmessa vaiheessa, joista vuonna 2017 tehtävä osuus on työmäärällisesti merkittävin. Ensimmäisiä tuloksia määrittelyjen muodossa on odotettavissa jo alkuvuonna 2017. Marraskuun alussa käynnistynyt hanke jatkuu vuoden 2018 elokuulle.

Tutkimushankkeen tuloksia pyritään julkaisemaan mahdollisimman laajasti avoimen lähdekoodin Simantics ( www.simantics.org ) -alustalla, jonka semanttiseen tietomallinnukseen pohjautuva lähestyminen mahdollistaa tehokkaasti teollisten suunnittelu-, simulointi- ja automaatiojärjestelmien integraation sekä suunnitteluautomaation. Pitkän aikavälin tavoitteena on luoda teollisen suunnittelu- ja operointitoiminnan alustatalousmalli, jossa eri toimijat voisivat vaihtaa integraatioon ja suunnitteluautomaatioon liittyviä komponentteja yhteisen kauppapaikan kautta.

Hankkeessa hyödynnetään teollisessa internetissä parhaillaan merkittävään asemaan nousemassa olevaa OPC UA -standardia, joka mahdollistaa tietoturvallisen tavan integroida erilaisia tieto- ja automaatiojärjestelmiä semanttisella tasolla. Projektin aikana tehdään myös yhteistyötä standardia kehittävän OPC Foundationin kanssa.

Suunnittelutoiminnan laskutustilastot (SKOL) osoittavat, että suunnittelun viennin volyymi on laskenut vuodesta 2008 lähtien 32 prosenttia. Euromääräisesti tämä vastaa noin 130 miljoonan euron viennin vähenemää. Tähän lienee monia syitä yleisestä talous- ja maailmanpoliittisesta tilanteesta johtuen. Yhtenä syynä voidaan kuitenkin pitää suunnittelutoiminnan siirtymistä Suomesta halvemman työvoiman maihin. Samoin kuin tuotannossakin meidän täytyy pitää suunnittelun automaatioaste korkeana, jotta tällainen toimintojen vuoto estetään.

www.vtt.fi

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.