https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 9.6.2015

Suomalaista osaamista CERNin uuden hiukkaskiihdyttimen suunnitteluun

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN on valinnut suomalaisen Ramentor Oy:n kehittämän ELMAS-ohjelmiston työkalukseen suunnitellessaan uuden supertehokkaan hiukkaskiihdyttimen rakentamista ja toimintaa. 

ramentor

Ramentor Oy:n kehittämä ELMAS-ohjelmisto tapahtumalogiikan mallinnukseen ja analysointiin. Sen avulla voidaan suunnitella ja hallita järjestelmien käyttövarmuutta ja arvioida riskejä koko niiden elinkaaren ajalta.

Todennäköisyyspohjaisilla suunnitteluun, simulointiin ja laskentaan soveltuvilla RAMS (Realibity, Availability, Maintainability and Safety) -työkaluilla kyetään arvioimaan jo suunnitteluvaiheessa hiukkaskiihdyttimen toiminnan luotettavuutta ja minimoimaan sen käyttöön liittyviä riskejä.

Genevenjärven läheisyyteen syvälle maan alle rakennettu ympyränmuotoinen Large Hadron Collider (LHC) on maailman suurin ja tehokkain hiukkaskiihdytin. CERN suunnittelee osittain järven alle vieläkin tehokkaampaa uuden sukupolven hiukkaskiihdytintunnelia, jonka ympärysmitta on 80–100 kilometriä. Sen avulla CERNin tutkijat haluavat päästä käyttämään ennen näkemättömän suurta 100 teraelektronivoltin suuruista törmäysenergiaa saadakseen tarkempaa tietoa muun muassa Higgsin hiukkasesta, pimeästä aineesta ja muista maailmankaikkeuden taustalla olevista ilmiöistä.

Nykyisen hiukkaskiihdyttimen käyttöönoton alkuvaiheessa ilmeni yllättäviä vaurioita, joista aiheutui käyttökatkoksia ja huoltoseisokkeja. Niiden ehkäisemiseksi ja käyttövarmuuden sekä riskien hallinnan varmistamiseksi CERN on käynnistänyt tutkimusohjelman. Siinä tarkasti analysoidaan ja arvioidaan tulevan hiukkaskiihdyttimen rakentamiseksi tarvittava infrastruktuuri, kiihdyttimen erilaiset käyttökonseptit sekä uusien teknologioiden soveltamiseen tarvittavat tutkimus- ja kehitysohjelmat kustannuksineen.

Vuonna 2006 perustettu tamperelainen Ramentor Oy on kehittänyt tapahtumalogiikan mallinnukseen ja analysointiin ELMAS (Event Logic Modelling and Analysis) -ohjelmiston. Sen avulla voidaan suunnitella ja hallita järjestelmien käyttövarmuutta ja arvioida riskejä koko niiden elinkaaren ajalta. Ohjelmistoa käytetään monipuolisesti etenkin toimialoilla, joissa syy-seuraus-suhteiden ymmärtäminen sekä riskien tunnistaminen, analysointi ja arvottaminen ovat tärkeitä.

Valinta kansainvälisen huippututkimuslaitoksen yhteistyötahoksi on merkittävä asia Ramentorille.

– Se osoittaa CERNin arvostavan osaamistamme. Ramentorilla on toimivat työkalut ja menetelmä kohteen mallintamiseen sekä ennustavaan analytiikkaan, ja niiden avulla edelleen perusteelliseen luotettavuuden suunnitteluun sekä elinkaaren ja riskien hallintaan, yhtiön toimitusjohtaja Timo Lehtinen sanoo.

Ramentorin tuoteperheen taustalla on TTY:n professori Seppo Virtasen 1990-luvun puolella aloittama tutkimustyö. Virtanen tunnetaan maailmalla alan huippututkijana ja hänen johtamansa työryhmä toteuttaa CERNille FCC-tutkimushankkeeseen kuuluvan RAMS-projektin.

– Nelivuotisessa projektissa muun muassa koulutetaan CERNin asiantuntijoita soveltamaan todennäköisyyspohjaisia simulointi- ja laskentatyökaluja järjestelmien käyttövarmuuden ja riskien hallinnan analysointiin. Työkaluna on kehittämämme ELMAS-ohjelmisto, Timo Lehtinen toteaa.

Lisätietoja: www.ramentor.com

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.