https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 9.6.2015

Suomalaista osaamista CERNin uuden hiukkaskiihdyttimen suunnitteluun

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN on valinnut suomalaisen Ramentor Oy:n kehittämän ELMAS-ohjelmiston työkalukseen suunnitellessaan uuden supertehokkaan hiukkaskiihdyttimen rakentamista ja toimintaa. 

ramentor

Ramentor Oy:n kehittämä ELMAS-ohjelmisto tapahtumalogiikan mallinnukseen ja analysointiin. Sen avulla voidaan suunnitella ja hallita järjestelmien käyttövarmuutta ja arvioida riskejä koko niiden elinkaaren ajalta.

Todennäköisyyspohjaisilla suunnitteluun, simulointiin ja laskentaan soveltuvilla RAMS (Realibity, Availability, Maintainability and Safety) -työkaluilla kyetään arvioimaan jo suunnitteluvaiheessa hiukkaskiihdyttimen toiminnan luotettavuutta ja minimoimaan sen käyttöön liittyviä riskejä.

Genevenjärven läheisyyteen syvälle maan alle rakennettu ympyränmuotoinen Large Hadron Collider (LHC) on maailman suurin ja tehokkain hiukkaskiihdytin. CERN suunnittelee osittain järven alle vieläkin tehokkaampaa uuden sukupolven hiukkaskiihdytintunnelia, jonka ympärysmitta on 80–100 kilometriä. Sen avulla CERNin tutkijat haluavat päästä käyttämään ennen näkemättömän suurta 100 teraelektronivoltin suuruista törmäysenergiaa saadakseen tarkempaa tietoa muun muassa Higgsin hiukkasesta, pimeästä aineesta ja muista maailmankaikkeuden taustalla olevista ilmiöistä.

Nykyisen hiukkaskiihdyttimen käyttöönoton alkuvaiheessa ilmeni yllättäviä vaurioita, joista aiheutui käyttökatkoksia ja huoltoseisokkeja. Niiden ehkäisemiseksi ja käyttövarmuuden sekä riskien hallinnan varmistamiseksi CERN on käynnistänyt tutkimusohjelman. Siinä tarkasti analysoidaan ja arvioidaan tulevan hiukkaskiihdyttimen rakentamiseksi tarvittava infrastruktuuri, kiihdyttimen erilaiset käyttökonseptit sekä uusien teknologioiden soveltamiseen tarvittavat tutkimus- ja kehitysohjelmat kustannuksineen.

Vuonna 2006 perustettu tamperelainen Ramentor Oy on kehittänyt tapahtumalogiikan mallinnukseen ja analysointiin ELMAS (Event Logic Modelling and Analysis) -ohjelmiston. Sen avulla voidaan suunnitella ja hallita järjestelmien käyttövarmuutta ja arvioida riskejä koko niiden elinkaaren ajalta. Ohjelmistoa käytetään monipuolisesti etenkin toimialoilla, joissa syy-seuraus-suhteiden ymmärtäminen sekä riskien tunnistaminen, analysointi ja arvottaminen ovat tärkeitä.

Valinta kansainvälisen huippututkimuslaitoksen yhteistyötahoksi on merkittävä asia Ramentorille.

– Se osoittaa CERNin arvostavan osaamistamme. Ramentorilla on toimivat työkalut ja menetelmä kohteen mallintamiseen sekä ennustavaan analytiikkaan, ja niiden avulla edelleen perusteelliseen luotettavuuden suunnitteluun sekä elinkaaren ja riskien hallintaan, yhtiön toimitusjohtaja Timo Lehtinen sanoo.

Ramentorin tuoteperheen taustalla on TTY:n professori Seppo Virtasen 1990-luvun puolella aloittama tutkimustyö. Virtanen tunnetaan maailmalla alan huippututkijana ja hänen johtamansa työryhmä toteuttaa CERNille FCC-tutkimushankkeeseen kuuluvan RAMS-projektin.

– Nelivuotisessa projektissa muun muassa koulutetaan CERNin asiantuntijoita soveltamaan todennäköisyyspohjaisia simulointi- ja laskentatyökaluja järjestelmien käyttövarmuuden ja riskien hallinnan analysointiin. Työkaluna on kehittämämme ELMAS-ohjelmisto, Timo Lehtinen toteaa.

Lisätietoja: www.ramentor.com

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.