Suomeen Naton yrityskiihdyttämö ja kaksi testikeskusta
VTT perustaa yrityskiihdyttämön Espoon Otaniemeen yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa. Teknologioiden testikeskukset perustetaan Oulun yliopiston ja VTT:n Otaniemen toimipisteen yhteyteen.
Naton DIANA-johtokunta on hyväksynyt Suomen esityksen kahden testikeskuksen ja yrityskiihdyttämön perustamisesta Suomeen.
Puolustusministeriö toimii hankkeen kansallisena vastuuviranomaisena, ja Teknologian tutkimuskeskus VTT on koordinoinut Suomen ehdotuksen valmistelua yhteistyössä ministeriön kanssa. Puolustusministeriö toimitti Suomen esityksen DIANA:n johtokunnalle heinäkuussa 2023.
Teknologioiden testikeskukset perustetaan VTT:n Otaniemen ja Oulun yliopiston toimipisteiden yhteyteen. Otaniemen testikeskus keskittyy kyberturvallisen kommunikaation sekä kvantti- ja avaruusteknologioiden testaamiseen. Oulun yliopiston koordinoima testikeskus tarjoaa yrityksille mahdollisuuden 6G-verkkoteknologioiden testaamiseen. Testikeskuksissa voidaan esimerkiksi arvioida yritysten kehittämiä konsepteja ja teknologioita sekä tarjota tukea niiden kehittämiseen. Testikeskuspalveluita voivat ostaa kaikki Nato-maiden yritykset riippumatta siitä, ovatko ne mukana DIANA-kiihdyttämössä.
VTT perustaa lisäksi yrityskiihdyttämön Espoon Otaniemeen yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa. Kiihdyttämö keskittyy tulevaisuuden kommunikaatiojärjestelmiin ja kvanttiteknologiaan. Se tarjoaa yrityksille koulutusta liiketoiminnan kehittämisestä puolustusektorilla.
Yrityskiihdyttämö valmentaa toimimaan puolustussektorilla
Kiihdyttämön palvelut on suunnattu erityisesti startup- ja pk-yrityksille, joilla on vasta vähäistä kokemusta puolustus- ja turvallisuusalasta.
– Kauan odotettu päätös on Suomelle merkityksellinen, koska suomalaistoimijat pääsevät ensimmäistä kertaa valjastamaan huippuluokan osaamisensa Naton DIANA-innovaatiotoiminnan hyväksi näin laajassa mittakaavassa. Maassamme on suuri määrä teknisesti kehittyneitä ja innovatiivisia startup- ja pk-yrityksiä, joiden on ollut vaikeaa panostaa vientiin puolustusalalla. DIANA tukee tätä toimintaa kouluttamalla maksuttomasti kiihdyttämöiden avulla yrityksiä Nato-maiden teknisiin ja hankintavaatimuksiin sekä laatimalla yrityskohtaisia liiketoiminnan koulutusohjelmia. Tällainen mekanismi tarjoaa yrityksille kiihdytyskaistan päästä mukaan haastavalle, mutta kansainvälisesti nopeimmin kasvavalle toimialalle – toivon suomalaisyrityksiltä mahdollisimman laajaa osallistumista, toteaa VTT:n puolustusteknologioihin liittyvän toiminnan johtaja Sauli Eloranta.
Ensimmäinen hakukierros Suomen DIANA-kiihdyttämöön käynnistyy tänä vuonna ja se on avoin kaikille Nato-maiden kaksoiskäyttöratkaisuja kehittäville startup-yrityksille.
6G-testikeskus Ouluun
– 6G-testikeskus toimii kehittyneenä globaalina testikeskuksena, joka tarjoaa palveluja tulevaisuuden kaksikäyttöteknologioiden kehitys- ja testaustyöhön Naton DIANA-kumppaneille ja puolustussektorin toimijoille, kertoo tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan dekaani Jukka Riekki Oulun yliopistosta.
Testikeskus tarjoaa käyttäjilleen pääsyn maailmanluokan mittakaavassa harvinaisiin radiotaajuuksien mittauslaitteisiin. Kaikki 6G-teknologian kehittämiseen liittyvät mittaukset ja testaus voidaan suorittaa yhdessä paikassa. 6G-antennien, -radioiden ja integroitujen radiotaajuuspiirien tutkimus (radio-frequency integrated circuit, RFIC) onnistuu tällä hetkellä Oulussa jopa 330 GHz asti. Testikeskus sisältää suuren RF-kaiuttoman kammion ja RFIC-anturiasemia, jotka ovat välttämättömiä onnistuneelle radiotestaukselle.
– 6G-testikeskuksemme tarjoaa globaalisti Naton DIANA-ohjelman kumppaneille testausmahdollisuuden tuotteille ja ratkaisulle, jotka liittyvät tietoliikennetekniikan kaksoiskäyttösovelluksiin sekä puolustussektorin palveluihin. Se edistää kriittisten sovellusalueiden, kuten esimerkiksi autonomisen liikkumisen ja koneiden välisen viestinnän kehitystä, sanoo tutkimusjohtaja Hannu Nikurautio, jonka vastuualueena Oulun yliopiston 6G Flagshipin strategisissa tutkimusalueissa on puolustussektori.
DIANA keskittyy kaksikäyttöisiin innovaatioihin
Naton DIANA:n (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) tarkoituksena on tunnistaa puolustussektorin tulevia haasteita ja etsiä niihin teknologisesti innovatiivisia ratkaisuja yhdessä yritysten kanssa. Ohjelma keskittyy toiminnassaan uusiin teknologioihin kuten tekoälyyn, autonomiaan ja kvanttiteknologioihin, jotka ovat luonteeltaan kaksikäyttöisiä eli niitä on mahdollista hyödyntää kaupallisesti sekä siviili- että puolustussektorilla. Suurin osa kaksikäyttöisistä innovaatioista syntyy nykyisin markkinavetoisesti siviilisektorilla. Tämä edellyttää uusia mekanismeja lupaavien teknologiakehittäjien tunnistamisessa ja puolustussektorin vahvempaa kytkemistä kaupallisiin innovaatioekosysteemeihin.
Vaula Aunola