https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 15.6.2017

Suomelle hopeasija Digibarometri 2017 tutkimuksessa – menetti kärkipaikkansa Norjalle

Suomen viimevuotinen kultamitalisijoitus himmeni tänä vuonna hopeaksi maiden digitalisuuden hyödyntämistä mittaavassa Digibarometri -tutkimuksessa, kun Norja kiri edellemme digitaalisuuden asteessa. Tutkimuksen tämän vuoden teemana oli tekoäly, jonka markkinat kasvavat nopeasti.

insta2

Tutkimuksen toteuttaneen Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen ei kuitenkaan ole tämän vuoden sijoituksesta huolissaan.

– Suomi on pitkäjänteinen ja tasainen digisuorittaja, ja sijoitus on edelleen suuressa mittakaavassa huippuluokkaa. Sen sijaan, että Suomen osaaminen olisi heikentynyt, ovat pikemminkin muut maat kehittäneet omaansa.

Rouvisen mukaan suomalaisilla yrityksillä on ollut viime vuotta enemmän vaikeuksia rekrytoida ICT-alan asiantuntijoita, kun taas esimerkiksi Norjassa julkiset toimet ICT:n hyödyntämiseksi ja näiden toimien vaikuttavuus yhteiskunnassa ovat maailman kärkiluokkaa. Samoin pilvipalveluiden hyödyntämisen teknisissä valmiuksissa useat muut vertailun maat ovat kirineet vuodessa Suomen ohi. Mikäli Suomen lasku jatkuisi, ulottuisivat sen vaikutukset digitaalisiin markkinoihin, yritysten tuloksiin ja elintasoon.

– Jotta Suomi nousisi jälleen maailman kärkeen, pitäisi panostaa edelleen digitaaliseen infrastruktuuriin, julkisiin verkkopalveluihin ja kansalaisten digitaitoihin. Laajamittaista tietoturvallisuutta ja yksityisyydensuojaa tulisi lisätä sekä lainsäädäntöä päivittää digiaikaan, Rouvinen luettelee.

 Tekoälymarkkinoille povataan kiivasta kasvua

Aiemmista vuosista poiketen Digibarometri 2017 rakentui yhden teeman, tekoälyn, ympärille.

– Tekoälyllä tarkoitetaan itsenäisesti toimivaa ennakointi- ja päättelyjärjestelmää. Perusajatuksena tekoälyn taustalla on se, että ihmiset eivät kerro tietokoneelle mitä tehdä, vaan kone päättää siitä itse. Käytännössä tekoälyä löytyy jo päivittäisestä arjestamme, kuten monelle tutusta Siristä, toteaa Rouvinen.

Tekoälymarkkinoiden odotetaan kasvavan huimasti seuraavan kymmenen vuoden aikana. Alaan kohdistuvat pääomasijoitukset ovat yli kahdeksankertaistuneet viidessä vuodessa. Tällä hetkellä tekoäly-yrityksiä on Suomessa noin 350, mikä on 0,2 prosenttia vähintään yhden henkilön työllistävästä yrityskannasta. Tekoälyn saralla Suomessa ollaan kuitenkin vielä lähtöruudussa.

– Suomi on pieni pelaaja maailman mittakaavassa. Tekoälyn kehittämisestä on tullut kilpajuoksua isojen firmojen, kuten Microsoftin ja Googlen välillä. Täällä kannattaakin keskittyä viemään omia vahvuuksiaan eteenpäin, eikä lähteä mukaan isojen tekijöiden muskelipeliin. Suomessa tekoäly näyttää yleistyvän erityisesti ohjelmistosuunnittelussa sekä liikkeenjohdon konsultoinnissa.

Kotimaisen tekoälytutkimuksen kärjessä on Aalto-yliopisto ja kymmenen aktiivisimman tekoälytutkijan joukosta löytyy yliopistojen ja korkeakoulujen rinnalta ainoastaan yksi yritys, Nokia Oyj.

Digibarometri 2017 -selvitys on ladattavissa verkosta osoitteessa www.digibarometri.fi

Uusimmat artikkelit

9.1.2025 | Alan Uutiset

Outokummun Kemin kaivoksen malmivarat ovat 95 prosentia aiemmin arvioitua suuremmat

Päivitetyn kaivoksen malmivarojen ja mineraalivarantojen arvion mukaan kaivosalueen maaperässä on runsaasti kromimalmia, mikä pidentää kaivoksen käyttöikää merkittävästi.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.