https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 15.6.2017

Suomelle hopeasija Digibarometri 2017 tutkimuksessa – menetti kärkipaikkansa Norjalle

Suomen viimevuotinen kultamitalisijoitus himmeni tänä vuonna hopeaksi maiden digitalisuuden hyödyntämistä mittaavassa Digibarometri -tutkimuksessa, kun Norja kiri edellemme digitaalisuuden asteessa. Tutkimuksen tämän vuoden teemana oli tekoäly, jonka markkinat kasvavat nopeasti.

insta2

Tutkimuksen toteuttaneen Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen ei kuitenkaan ole tämän vuoden sijoituksesta huolissaan.

– Suomi on pitkäjänteinen ja tasainen digisuorittaja, ja sijoitus on edelleen suuressa mittakaavassa huippuluokkaa. Sen sijaan, että Suomen osaaminen olisi heikentynyt, ovat pikemminkin muut maat kehittäneet omaansa.

Rouvisen mukaan suomalaisilla yrityksillä on ollut viime vuotta enemmän vaikeuksia rekrytoida ICT-alan asiantuntijoita, kun taas esimerkiksi Norjassa julkiset toimet ICT:n hyödyntämiseksi ja näiden toimien vaikuttavuus yhteiskunnassa ovat maailman kärkiluokkaa. Samoin pilvipalveluiden hyödyntämisen teknisissä valmiuksissa useat muut vertailun maat ovat kirineet vuodessa Suomen ohi. Mikäli Suomen lasku jatkuisi, ulottuisivat sen vaikutukset digitaalisiin markkinoihin, yritysten tuloksiin ja elintasoon.

– Jotta Suomi nousisi jälleen maailman kärkeen, pitäisi panostaa edelleen digitaaliseen infrastruktuuriin, julkisiin verkkopalveluihin ja kansalaisten digitaitoihin. Laajamittaista tietoturvallisuutta ja yksityisyydensuojaa tulisi lisätä sekä lainsäädäntöä päivittää digiaikaan, Rouvinen luettelee.

 Tekoälymarkkinoille povataan kiivasta kasvua

Aiemmista vuosista poiketen Digibarometri 2017 rakentui yhden teeman, tekoälyn, ympärille.

– Tekoälyllä tarkoitetaan itsenäisesti toimivaa ennakointi- ja päättelyjärjestelmää. Perusajatuksena tekoälyn taustalla on se, että ihmiset eivät kerro tietokoneelle mitä tehdä, vaan kone päättää siitä itse. Käytännössä tekoälyä löytyy jo päivittäisestä arjestamme, kuten monelle tutusta Siristä, toteaa Rouvinen.

Tekoälymarkkinoiden odotetaan kasvavan huimasti seuraavan kymmenen vuoden aikana. Alaan kohdistuvat pääomasijoitukset ovat yli kahdeksankertaistuneet viidessä vuodessa. Tällä hetkellä tekoäly-yrityksiä on Suomessa noin 350, mikä on 0,2 prosenttia vähintään yhden henkilön työllistävästä yrityskannasta. Tekoälyn saralla Suomessa ollaan kuitenkin vielä lähtöruudussa.

– Suomi on pieni pelaaja maailman mittakaavassa. Tekoälyn kehittämisestä on tullut kilpajuoksua isojen firmojen, kuten Microsoftin ja Googlen välillä. Täällä kannattaakin keskittyä viemään omia vahvuuksiaan eteenpäin, eikä lähteä mukaan isojen tekijöiden muskelipeliin. Suomessa tekoäly näyttää yleistyvän erityisesti ohjelmistosuunnittelussa sekä liikkeenjohdon konsultoinnissa.

Kotimaisen tekoälytutkimuksen kärjessä on Aalto-yliopisto ja kymmenen aktiivisimman tekoälytutkijan joukosta löytyy yliopistojen ja korkeakoulujen rinnalta ainoastaan yksi yritys, Nokia Oyj.

Digibarometri 2017 -selvitys on ladattavissa verkosta osoitteessa www.digibarometri.fi

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.4.2025 | Alan Uutiset

VTT ja LUT-yliopisto löysivät keinoja jalostaa metsäteollisuuden hiilidioksidipäästöt muovin raaka-aineeksi

Forest CUMP -tutkimusprojektissa selvitettiin, miten metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi, kuten muovien raaka-aineiksi eteeniksi ja propeeniksi.

Wärtsilä laajentaa teknologiakeskus Sustainable Technology Hubia Vaasassa

Wärtsilän 50 miljoonan euron investointi nopeuttaa tulevaisuuden polttoaineratkaisujen tuotantoa ja tuotekehitystä sekä uusien tuotteiden tuomista markkinoille.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.