https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 28.12.2023

Suomen ensimmäinen kaukolämmitys otettiin käyttöön Tapiolassa jouluaattona 70 vuotta sitten

Espoon alueella toiminut Otsolahden Lämpö Oy otti kaukolämmön ensimmäisenä Suomessa käyttöön Espoon Tapiolassa jouluaattona 1953.

a362256b8eea6fd7_800x800ar

Työmaa vuosien takaa. Kuva: Fortum

Kun puutarhakaupunki Tapiolaa alettiin rakentamaan 70 vuotta sitten, sinne ei haluttu talokohtaisen lämmityksen haittoja kuten polttoainekuljetuksia ja savuavia piippuja. Lämmitysmuodoksi valittiin uudenlainen, vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jossa lämpö tuotettiin keskitetysti ja jaettiin kiinteistöihin maanalaisen vesiputkiverkoston avulla.

Jouluaattona 1953 Otsolahden lämpökeskuksen kaukolämpökattila käynnistyi ja kaukolämpö virtasi 700 metrin pituisessa verkostossa As Oy Viisikon kerrostaloihin Kimmeltiellä.

Vuosien varrella kaukolämmitys laajeni Espoosta muihin kaupunkeihin ympäri Suomen. Otsolahden Lämpö siirtyi eri yrityskauppojen myötä osaksi Fortumia vuonna 2006.

Fortumilla on nykyään kaukolämpöverkostoa yli 900 km ja reilu 250 000 lämmönkäyttäjää Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella.

Fortumin juuri valmistuneen vuotuisen tutkimuksen mukaan, yhtiön asiakkaat ovat ennätyksellisen tyytyväisiä kaukolämpöön. 

– Tutkimuksen mukaan kaukolämmön hinta-laatusuhde, neuvonta ja toimitusvarmuus vaikuttavat eniten tyytyväisyyteen, ja nämä ovat tutkimuksen mukaan kunnossa, kertoo Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan asiakkuusjohtaja Ulla Leppä.

Myös Fortumin kaukolämmön ensimmäinen asiakasyhtiö, taloyhtiö Viisikko, lämpiää edelleen Fortumin kaukolämmöllä.

– Olen asunut täällä 18 vuotta ja toiminut myös pitkään taloyhtiön hallituksessa. Olemme kaukolämmitykseen tyytyväisiä, sillä se on ollut hyvin huoletonta, toimivaa ja hintakin on kilpailukykyinen. Vuosien varrella olemme ainoastaan tehneet määräaikaishuollot ja uusineet laitteiston, kertoo talon asukas Jukka Ala-Louko.

Viimeisen vuosikymmenen aikana kaukolämpöä on alettu tuottamaan enenevässä määrin uusiutuvilla energialähteillä ja kierrättämällä energiaa. Nämä hiilidioksidipäästöttömät tuotantotavat perustuvat sähköön, lämpöpumppuihin ja lämpövarastoihin sekä datakeskusten, jäteveden ja muiden prosessien hukkalämpöön.

– Kaukolämmön alkuvuosina olisi ollut mahdotonta kuvitella, että lämmityksessä voitaisiin hyödyntää datakeskuksista ja jätevedestä talteen otettavaa hukkalämpöä. Jäteveden lämmöllä katetaan jopa 20 prosenttia ja Microsoftin datakeskusten valmistuttua niiden hukkalämmöllä tullaan kattamaan noin 40 prosenttia alueen kaukolämmöntarpeesta, kertoo Ulla Leppä.

Fortum ja Espoon kaupunki ovat sitoutuneet hiilineutraaliin kaukolämmön tuotantoon 2020-luvulla, ja välitavoitteena on kivihiilestä luopuminen vuoden 2025 aikana.

Uusimmat artikkelit

10.4.2025 | Alan Uutiset

VTT ja LUT-yliopisto löysivät keinoja jalostaa metsäteollisuuden hiilidioksidipäästöt muovin raaka-aineeksi

Forest CUMP -tutkimusprojektissa selvitettiin, miten metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi, kuten muovien raaka-aineiksi eteeniksi ja propeeniksi.

Wärtsilä laajentaa teknologiakeskus Sustainable Technology Hubia Vaasassa

Wärtsilän 50 miljoonan euron investointi nopeuttaa tulevaisuuden polttoaineratkaisujen tuotantoa ja tuotekehitystä sekä uusien tuotteiden tuomista markkinoille.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.