https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 28.12.2023

Suomen ensimmäinen kaukolämmitys otettiin käyttöön Tapiolassa jouluaattona 70 vuotta sitten

Espoon alueella toiminut Otsolahden Lämpö Oy otti kaukolämmön ensimmäisenä Suomessa käyttöön Espoon Tapiolassa jouluaattona 1953.

a362256b8eea6fd7_800x800ar

Työmaa vuosien takaa. Kuva: Fortum

Kun puutarhakaupunki Tapiolaa alettiin rakentamaan 70 vuotta sitten, sinne ei haluttu talokohtaisen lämmityksen haittoja kuten polttoainekuljetuksia ja savuavia piippuja. Lämmitysmuodoksi valittiin uudenlainen, vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jossa lämpö tuotettiin keskitetysti ja jaettiin kiinteistöihin maanalaisen vesiputkiverkoston avulla.

Jouluaattona 1953 Otsolahden lämpökeskuksen kaukolämpökattila käynnistyi ja kaukolämpö virtasi 700 metrin pituisessa verkostossa As Oy Viisikon kerrostaloihin Kimmeltiellä.

Vuosien varrella kaukolämmitys laajeni Espoosta muihin kaupunkeihin ympäri Suomen. Otsolahden Lämpö siirtyi eri yrityskauppojen myötä osaksi Fortumia vuonna 2006.

Fortumilla on nykyään kaukolämpöverkostoa yli 900 km ja reilu 250 000 lämmönkäyttäjää Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella.

Fortumin juuri valmistuneen vuotuisen tutkimuksen mukaan, yhtiön asiakkaat ovat ennätyksellisen tyytyväisiä kaukolämpöön. 

– Tutkimuksen mukaan kaukolämmön hinta-laatusuhde, neuvonta ja toimitusvarmuus vaikuttavat eniten tyytyväisyyteen, ja nämä ovat tutkimuksen mukaan kunnossa, kertoo Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan asiakkuusjohtaja Ulla Leppä.

Myös Fortumin kaukolämmön ensimmäinen asiakasyhtiö, taloyhtiö Viisikko, lämpiää edelleen Fortumin kaukolämmöllä.

– Olen asunut täällä 18 vuotta ja toiminut myös pitkään taloyhtiön hallituksessa. Olemme kaukolämmitykseen tyytyväisiä, sillä se on ollut hyvin huoletonta, toimivaa ja hintakin on kilpailukykyinen. Vuosien varrella olemme ainoastaan tehneet määräaikaishuollot ja uusineet laitteiston, kertoo talon asukas Jukka Ala-Louko.

Viimeisen vuosikymmenen aikana kaukolämpöä on alettu tuottamaan enenevässä määrin uusiutuvilla energialähteillä ja kierrättämällä energiaa. Nämä hiilidioksidipäästöttömät tuotantotavat perustuvat sähköön, lämpöpumppuihin ja lämpövarastoihin sekä datakeskusten, jäteveden ja muiden prosessien hukkalämpöön.

– Kaukolämmön alkuvuosina olisi ollut mahdotonta kuvitella, että lämmityksessä voitaisiin hyödyntää datakeskuksista ja jätevedestä talteen otettavaa hukkalämpöä. Jäteveden lämmöllä katetaan jopa 20 prosenttia ja Microsoftin datakeskusten valmistuttua niiden hukkalämmöllä tullaan kattamaan noin 40 prosenttia alueen kaukolämmöntarpeesta, kertoo Ulla Leppä.

Fortum ja Espoon kaupunki ovat sitoutuneet hiilineutraaliin kaukolämmön tuotantoon 2020-luvulla, ja välitavoitteena on kivihiilestä luopuminen vuoden 2025 aikana.

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.