https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 28.12.2023

Suomen ensimmäinen kaukolämmitys otettiin käyttöön Tapiolassa jouluaattona 70 vuotta sitten

Espoon alueella toiminut Otsolahden Lämpö Oy otti kaukolämmön ensimmäisenä Suomessa käyttöön Espoon Tapiolassa jouluaattona 1953.

a362256b8eea6fd7_800x800ar

Työmaa vuosien takaa. Kuva: Fortum

Kun puutarhakaupunki Tapiolaa alettiin rakentamaan 70 vuotta sitten, sinne ei haluttu talokohtaisen lämmityksen haittoja kuten polttoainekuljetuksia ja savuavia piippuja. Lämmitysmuodoksi valittiin uudenlainen, vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jossa lämpö tuotettiin keskitetysti ja jaettiin kiinteistöihin maanalaisen vesiputkiverkoston avulla.

Jouluaattona 1953 Otsolahden lämpökeskuksen kaukolämpökattila käynnistyi ja kaukolämpö virtasi 700 metrin pituisessa verkostossa As Oy Viisikon kerrostaloihin Kimmeltiellä.

Vuosien varrella kaukolämmitys laajeni Espoosta muihin kaupunkeihin ympäri Suomen. Otsolahden Lämpö siirtyi eri yrityskauppojen myötä osaksi Fortumia vuonna 2006.

Fortumilla on nykyään kaukolämpöverkostoa yli 900 km ja reilu 250 000 lämmönkäyttäjää Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella.

Fortumin juuri valmistuneen vuotuisen tutkimuksen mukaan, yhtiön asiakkaat ovat ennätyksellisen tyytyväisiä kaukolämpöön. 

– Tutkimuksen mukaan kaukolämmön hinta-laatusuhde, neuvonta ja toimitusvarmuus vaikuttavat eniten tyytyväisyyteen, ja nämä ovat tutkimuksen mukaan kunnossa, kertoo Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan asiakkuusjohtaja Ulla Leppä.

Myös Fortumin kaukolämmön ensimmäinen asiakasyhtiö, taloyhtiö Viisikko, lämpiää edelleen Fortumin kaukolämmöllä.

– Olen asunut täällä 18 vuotta ja toiminut myös pitkään taloyhtiön hallituksessa. Olemme kaukolämmitykseen tyytyväisiä, sillä se on ollut hyvin huoletonta, toimivaa ja hintakin on kilpailukykyinen. Vuosien varrella olemme ainoastaan tehneet määräaikaishuollot ja uusineet laitteiston, kertoo talon asukas Jukka Ala-Louko.

Viimeisen vuosikymmenen aikana kaukolämpöä on alettu tuottamaan enenevässä määrin uusiutuvilla energialähteillä ja kierrättämällä energiaa. Nämä hiilidioksidipäästöttömät tuotantotavat perustuvat sähköön, lämpöpumppuihin ja lämpövarastoihin sekä datakeskusten, jäteveden ja muiden prosessien hukkalämpöön.

– Kaukolämmön alkuvuosina olisi ollut mahdotonta kuvitella, että lämmityksessä voitaisiin hyödyntää datakeskuksista ja jätevedestä talteen otettavaa hukkalämpöä. Jäteveden lämmöllä katetaan jopa 20 prosenttia ja Microsoftin datakeskusten valmistuttua niiden hukkalämmöllä tullaan kattamaan noin 40 prosenttia alueen kaukolämmöntarpeesta, kertoo Ulla Leppä.

Fortum ja Espoon kaupunki ovat sitoutuneet hiilineutraaliin kaukolämmön tuotantoon 2020-luvulla, ja välitavoitteena on kivihiilestä luopuminen vuoden 2025 aikana.

Uusimmat artikkelit

Wärtsilän ja 200 yrityksen yhteistyöprojekti kehittää autonomisia nollapäästöisiä tasapainotusratkaisuja energiasiirtymää varten

Projektin tavoitteena on tarjota joustavia autonomisia voimalaitoskonsepteja, jotka pystyvät toimimaan 100 prosentin e-polttoaineella, kuten vihreällä vedyllä ja sen johdannaisilla, vuoden 2028 loppuun mennessä.

22.2.2024 | Alan Uutiset

Outokumpu sijoittui ensimmäiseksi ruostumattoman terästeollisuuden ja suomalaisyritysten keskuudessa Corporate Knightin Clean200- listauksessa

Kaiken kaikkiaan Clean200-yritykset tekivät vastuullista liikevaihtoa yli 2,2 biljoonaa dollaria vuonna 2022. Kestävän liiketoiminnan osuus oli keskimäärin 54,7 prosenttia yritysten kokonaisliikevaihdosta.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

LUT-yliopisto rakentaa osaamiskeskittymän ennätyksellisellä viiden miljoonan lahjoituksella

Yrittäjäpariskunta Jalo ja Anja Paanasen LUT yliopistolle tekemä lahjoitus on tiettävästi suurin yksityislahjoitus suomalaiselle yliopistolle. Lahjoituksella lisätään myynnin perus- ja täydennyskoulutusta.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan. 

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.