https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 23.3.2023

Suomen ensimmäinen teollisuusalueen ulkopuolinen vedyn siirtoverkkohanke etenee – edellytyksiä vetyinfrastruktuurin kehitykselle

Gasgridin Finlandin vedyn siirtoinfrastruktuurin demonstraatiohankkeen tavoite on rakentaan vedyn siirtoputki Kemiran Joutsenon tehtaalta Ovakon Imatran terästehtaalle.Kyseessä on ensimmäinen teollisuusalueen ulkopuolinen vedyn siirtohanke.

Ovako_Crane in production

Kyseessä on ensimmäinen teollisuusalueen ulkopuolinen vedyn siirtohanke Suomessa. Kuva: Ovako

Gasgridin Finlandin vedyn siirtoinfrastruktuurin demonstraatiohankkeen tavoitteena on rakentaa vedyn siirtoputki, jossa Kemiran Joutsenon tehtaalla syntyvää vetyä siirretään Ovakon Imatran terästehtaalle Gasgridin vetyputkea pitkin. Toteutuessaan se olisi Suomen ensiaskel kohti vetyinfrastruktuurin mahdollistamaa kansallista ja kansainvälistä vetyyn perustuvia markkinoita.   

Kyseessä on ensimmäinen teollisuusalueen ulkopuolinen vedyn siirtohanke Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeen suunnitteluun ja mahdolliseen rakentamiseen 9,5 miljoonaa euroa RRF-energiainvestointitukea osana EU:n NextGenerationEU- rahoitusta.

– Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan Suomi tavoittelee johtavaa asemaa vetytaloudessa Euroopassa. Vedyn siirto ja varastointi on tärkeässä roolissa vetytalouden mahdollistajana. Hankkeen avulla selvitämme mahdollisuuksia luoda skaalautuva ja monistettava malli vedyn putki-infrastruktuurille. Lisäksi tarkoituksena on testata ja ottaa käyttöön teknisiä ja kaupallisia ratkaisuja, kertoo johtaja Sara Kärki Gasgrid Finland Oy:stä.

Kemira näkee vetyputkisiirtohankkeen tärkeänä mahdollistajana alueellisen vetyklusterin kehitykselle.

– Kemiran Joutsenon tehtaalla vetyä syntyy sivutuotteena kloraatinvalmistuksen yhteydessä. Toimiva siirtoinfrastruktuuri mahdollistaa vedyn tehokkaat toimitukset ja luo synergiaetuja ja kasvuedellytyksiä vedyn jatkojalostukselle, Kemiran Joutsenon tehtaanjohtaja Janne Tynninen sanoo.

Ovakon Imatran tehtaanjohtaja Klaus Enwald toteaa, että yhtiöllä on jo nyt 95 % pienemmät hiilipäästöt teräksenvalmistuksessa verrattuna terästeollisuuden keskiarvoon.

– Uuden teknologian hyödyntäminen ja mahdollisuus vedyn käyttöön polttoaineena tulevaisuudessa tukevat Ovakon tavoitteita hiilipäästöjemme nollaamiseksi

Gasgrid Finlandin tehtäväksi on annettu kehittää kansallista vetyverkkoa ja kansainvälistä vedyn siirtoinfrastruktuuria ja vetymarkkinaa tukemaan Suomen energiaitsenäisyyttä, taloutta ja teollisia investointeja. Tehtävää varten on perustettu Gasgrid Vetyverkot Oy.

Tavoitteisiin pääsemiseksi Gasgrid Finland osallistuu Suomen kattavan ja Euroopan laajuiseen vetyinfrastruktuurin ja -markkinan kehityksen visiotyöhön European Hydrogen Backbone, (EHB) -ryhmässä. Gasgrid Finland on mukana myös Nordic Hydrogen Route -hankkeessa, jossa kehitetään vetyinfrastruktuuria ja -markkinaa Perämeren alueelle. 

Lisäksi Gasgrid on kehittämässä Itämeren alueen vetyverkkoja Baltic Sea Hydrogen Collector -hankkeessa sekä Nordic-Baltic Hydrogen Corridor-hankkeessa. Hankkeiden tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät teollisuuden investointiedellytykset Suomeen erityisesti vedyn jatkojalostuksen näkökulmasta.

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 3:n ensimmäinen vuosihuolto on lopulta ohi – palasi yöllä sähköntuotantoon

37 vuorokaudeksi tarkoitettu huolto kesti noin 74 vuorokautta ja yhdeksän tuntia. Teollisuuden Voima arvioi jo ennakkoon ensimmäisen vuosihuollon olevan työläs. Sähköntuotannonjohtaja Marjo Mustosen mukaan nyt päättyneistä huolloista saatiin arvokasta oppia tulevaisuuteen.

16.5.2024 | Alan Uutiset

Suomen kolmanneksi suurin tuulipuisto vihittiin käyttöön Pjelaxissa

Fortumin ja Helenin yhteishanke, 56 tuulivoimalan Pjelax-tuulipuisto tuottaa vuosittain noin viisi prosenttia Suomen koko tuulivoimatuotannosta.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.