https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 23.3.2023

Suomen ensimmäinen teollisuusalueen ulkopuolinen vedyn siirtoverkkohanke etenee – edellytyksiä vetyinfrastruktuurin kehitykselle

Gasgridin Finlandin vedyn siirtoinfrastruktuurin demonstraatiohankkeen tavoite on rakentaan vedyn siirtoputki Kemiran Joutsenon tehtaalta Ovakon Imatran terästehtaalle.Kyseessä on ensimmäinen teollisuusalueen ulkopuolinen vedyn siirtohanke.

Ovako_Crane in production

Kyseessä on ensimmäinen teollisuusalueen ulkopuolinen vedyn siirtohanke Suomessa. Kuva: Ovako

Gasgridin Finlandin vedyn siirtoinfrastruktuurin demonstraatiohankkeen tavoitteena on rakentaa vedyn siirtoputki, jossa Kemiran Joutsenon tehtaalla syntyvää vetyä siirretään Ovakon Imatran terästehtaalle Gasgridin vetyputkea pitkin. Toteutuessaan se olisi Suomen ensiaskel kohti vetyinfrastruktuurin mahdollistamaa kansallista ja kansainvälistä vetyyn perustuvia markkinoita.   

Kyseessä on ensimmäinen teollisuusalueen ulkopuolinen vedyn siirtohanke Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeen suunnitteluun ja mahdolliseen rakentamiseen 9,5 miljoonaa euroa RRF-energiainvestointitukea osana EU:n NextGenerationEU- rahoitusta.

– Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan Suomi tavoittelee johtavaa asemaa vetytaloudessa Euroopassa. Vedyn siirto ja varastointi on tärkeässä roolissa vetytalouden mahdollistajana. Hankkeen avulla selvitämme mahdollisuuksia luoda skaalautuva ja monistettava malli vedyn putki-infrastruktuurille. Lisäksi tarkoituksena on testata ja ottaa käyttöön teknisiä ja kaupallisia ratkaisuja, kertoo johtaja Sara Kärki Gasgrid Finland Oy:stä.

Kemira näkee vetyputkisiirtohankkeen tärkeänä mahdollistajana alueellisen vetyklusterin kehitykselle.

– Kemiran Joutsenon tehtaalla vetyä syntyy sivutuotteena kloraatinvalmistuksen yhteydessä. Toimiva siirtoinfrastruktuuri mahdollistaa vedyn tehokkaat toimitukset ja luo synergiaetuja ja kasvuedellytyksiä vedyn jatkojalostukselle, Kemiran Joutsenon tehtaanjohtaja Janne Tynninen sanoo.

Ovakon Imatran tehtaanjohtaja Klaus Enwald toteaa, että yhtiöllä on jo nyt 95 % pienemmät hiilipäästöt teräksenvalmistuksessa verrattuna terästeollisuuden keskiarvoon.

– Uuden teknologian hyödyntäminen ja mahdollisuus vedyn käyttöön polttoaineena tulevaisuudessa tukevat Ovakon tavoitteita hiilipäästöjemme nollaamiseksi

Gasgrid Finlandin tehtäväksi on annettu kehittää kansallista vetyverkkoa ja kansainvälistä vedyn siirtoinfrastruktuuria ja vetymarkkinaa tukemaan Suomen energiaitsenäisyyttä, taloutta ja teollisia investointeja. Tehtävää varten on perustettu Gasgrid Vetyverkot Oy.

Tavoitteisiin pääsemiseksi Gasgrid Finland osallistuu Suomen kattavan ja Euroopan laajuiseen vetyinfrastruktuurin ja -markkinan kehityksen visiotyöhön European Hydrogen Backbone, (EHB) -ryhmässä. Gasgrid Finland on mukana myös Nordic Hydrogen Route -hankkeessa, jossa kehitetään vetyinfrastruktuuria ja -markkinaa Perämeren alueelle. 

Lisäksi Gasgrid on kehittämässä Itämeren alueen vetyverkkoja Baltic Sea Hydrogen Collector -hankkeessa sekä Nordic-Baltic Hydrogen Corridor-hankkeessa. Hankkeiden tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät teollisuuden investointiedellytykset Suomeen erityisesti vedyn jatkojalostuksen näkökulmasta.

Uusimmat artikkelit

Tampereen Naistenlahden uusi biovoimalaitos leikkaa 20 prosenttia kaupungin hiilidioksidipäästöistä

Tänään käyttöön vihitty Tampereen Sähkölaitoksen Naistenlahden biovoimalaitoksen kiertoleijukattilan pääpolttoaineita ovat uusiutuvat metsäperäiset biomassat.

17.5.2023 | Tutkimus ja koulutus

Wärtsilän Land & Sea Academy -koulutuskeskus Vaasassa avattiin

”Globaalit koulutuskeskuksemme ovat keskeinen elementti Wärtsilän elinkaaritarjonnassa.”

16.5.2023 | Alan Uutiset

Destia voitti jälleen Savon radan kunnossapitosopimuksen

Destia jatkaa Savon radan ja sen turvalaitteiden kunnossapitäjänä lokakuuhun 2028 Väyläviraston uusittua Destian sopimuksen. 

HVK julkaisi yrityksille suunnatun oppaan kyberturvallisuudesta

Pilvipalveluita ei tarvitse nähdä riskinä̈ huoltovarmuudelle, vaan oikein käytettynä ne tukevat jatkuvuudenhallintaa.

5.4.2023 | Kumppaniartikkeli

Prosessilaitteiden optimointi ja kierrätys on vastuullisuutta

“Kerromme asiakkaillemme avoimesti, kun käytämme kierrätettyjä komponentteja ja myymme uudenveroisiksi kunnostettuja “pre-owned”-laitteistoja.”

Teollisuuden sähkölämmitysten uusi sukupolvi

Teollisuuden oikeat lämmitysvalinnat säästävät sekä euroja, energiaa että ympäristöä. Modernien sähkösaattojen kysyntä on kasvussa.

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.