https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 15.9.2016

Suuret lämpöpumput voivat kattaa yli 10 prosenttia kaukolämmön myynnistä

Tuoreen selvityksen mukaan suurilla lämpöpumpuilla voidaan tuottaa 3 - 4 terawattituntia (TWh) kaukolämpöä vuodessa. Se tarkoittaa 9-13 prosenttia kaukolämmön vuotuisesta myyntimäärästä.  Nykyinen kaukolämmöntuotanto lämpöpumpuilla on noin 0,6 TWh vuodessa.

6

Lähde: Energiateollisuus

Energiateollisuus ry:n Valor Partners Oy:llä teettämän selvityksen mukaan lämpöpumput muun muassa monipuolistavat lämmöntuotantorakennetta ja suojaavat markkinariskeiltä.

Niiden ansiosta lämmöntuotannossa voidaan käyttää sähköä, mikä lisää kaukolämpöjärjestelmän ja lämmöntuotannon joustavuutta. Pumpuilla voidaan myös joustavoittaa sähkön tuottamista lämmön ja sähkön yhteistuotannossa niin, että otetaan markkinaolosuhteet huomioon.

Lämpöpumput mahdollistavat lisäksi suurten tuotantolaitosten käyttöasteiden optimoinnin – erityisesti silloin, jos järjestelmään kuuluu lämpöpumppujen ohella energiavarastoja.  Lämpöpumput käynnistyvät nopeasti, joten niitä voidaan tarvittaessa käyttää useaan tarkoitukseen.

Hyödynnetään uusiutuvaa ylijäämälämpöä

Suurissa lämpöpumpuissa hyödynnetään ylijäämälämpöjä, jotka muuten jäisivät käyttämättä. Täten ne kasvattavat uusiutuvan lämmöntuotannon osuutta. Lämpöpumpuilla on jo entuudestaan hyvä imago kuluttajien keskuudessa, mikä edistää myös kaukolämpöalan imagon mieltämistä asiakasläheiseksi, ekologiseksi ja joustavaksi toimialaksi.

Lämpöpumppuinvestoinnit on järkevää toteuttaa taajamissa osana kaukolämpöjärjestelmää. Kaukolämpöjärjestelmän osana lämpöpumppujen hyödyt saadaan optimoitua koko lämmitysjärjestelmän kannalta paremmin kuin kiinteistökohtaisilla investoinneilla.

Suuren lämpöpumpun rakentamista osaksi kaukolämpöjärjestelmää ei tulisikaan nähdä irrallisena investointina, vaan investoinnin kannattavuutta ja vaikutuksia tulisi tarkastella koko kaukolämpöjärjestelmän tasolla (lämmöntuotanto, varastointi ja jakelu).

Suomessa lämpöpumppuja hyödynnetään kaukolämmöntuotannossa suuressa mittakaavassa jo Helsingissä, Espoossa ja Turussa. Lisäksi Mäntsälässä pumppujärjestelmää hyödynnetään hieman pienemmässä mittakaavassa datakeskuksen tarjoaman lämmön avulla ja joillain paikkakunnilla samalla systeemillä hyödynnetään savukaasujen lämpöä kaukolämpöveden lämmittämiseen. 

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.