TCS:n tutkimus: 80 prosenttia yrityksistä kasvatti liikevaihtoaan investoimalla teolliseen internetiin
Teolliseen internetiin (IoT, Internet of Things) tehdyt investoinnit nostivat liikevaihtoa keskimäärin 15,6 prosenttia, ja markkinajohtajille nostetta syntyi peräti 64 prosentin verran. Tata Consultancy Servicesin (TCS) globaaliin IoT-tutkimukseen vastanneet 795 monikansallisen yrityksen johtajaa nostivat esiin teollisen internetin valtavat taloudelliset mahdollisuudet mutta myös liiketoimintamallien muuttamiseen liittyvät haasteet.
Maailman suurimmat yritykset etsivät kuumeisesti myyntiä ja tuotekehitystä kiihdyttä- viä innovaatioita. Selvitykseen osallistuneet yritykset käyttävät keskimäärin 86 miljoonaa dollaria IoT-hankkeisiin vuonna 2015 ja ennustavat sijoitusten kasvavan 103 miljoonaan dollariin vuoden 2018 loppuun mennessä.
Mobiilipalvelut ovat IoT-investointien tärkein kohde, mutta toimialojen välillä on suuria eroja. Esimerkiksi valmistavassa teollisuudessa panostetaan erityisesti antureihin.
– Täällä Pohjoismaissa olemme vasta IoTtaipaleen alussa. Alueemme edelläkävijäyritykset muodostavat paraikaa teollisen internetin strategioita. Nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä monet samalla pohtivat, kannattaako teknologiastrategiaa hakata kiveen. Etumatka kilpailijoihin voi kadota parissa kuukaudessa, TCS:n digitaalisesta transformaatiosta vastaava johtaja Tommi Mäkinen kertoo.
– Johtavat skandinaaviset organisaatiot aikovat hyödyntää teollista internetiä tarjontansa optimointiin. Monille tämä tarkoittaa myös liiketoimintamallien ja arvoketjujen uudistamista, jolloin pienistäkin IoT-projekteista voi syntyä merkittäviä kehitysohjelmia. Tällaiset onnistumiset tulevat määrittämään teollisen internetin voittajat, Mäkinen sanoo.
Pohjoismaissa useita IoT-hankkeita on suunnattu automaation ja operatiivisen toiminnan kehittämiseen. Johtavat organisaatiot kehittävät myös älylaitteita ja -palveluita, joilla haetaan liiketoiminnan kasvua ja tarjonnan hinnoittelun parantamista.
Teollisen internetin kansainvälisen luonteen vuoksi kehityksen ulkopuolelle ei voi jäädä. Johtavat pohjoismaiset organisaatiot ymmärtävät tämän, mutta TCS:n selvityksessä paljastui myös merkittäviä haasteita IoT-taipaleella.
Erityisesti yrityskulttuurin ja henkilöstön ajatusmallien muuttaminen, teolliseen internetiin vihkiytyneiden johtajien löytäminen sekä teknologiaan liittyvät epävarmuudet, kuten kehitystyön ulkoistaminen ja turvallisuuden varmistaminen, aiheuttavat yrityksille päänvaivaa.
Panostukset teolliseen internetiin kuitenkin kannattavat. Noin joka kymmenes vastaaja totesi liikevaihdon kasvaneen yli 30 prosenttia. Edelläkävijät erottuvat edukseen ja johtava kahdeksan prosentin ryhmä nosti liikevaihtoaan teolliseen internetiin sijoitetun pääoman avulla peräti 64 prosenttia.
Lisätietoja: www.tcs.com