https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 28.12.2023

TEK tutki: Tekoälysääntöjen puute hämmentää yliopistoissa ja työpaikoilla

Suurin osa tekniikan alan korkeakouluopiskelijoista kertoo, että heidän yliopistonsa politiikka tekoälyn suhteen on epäselvä tai olematon. Myös merkittävä osa työssäkäyvistä Tekniikan akateemiset TEKin jäsenistä on epätietoisia työpaikkojen tekoälysäännöistä.

opiskelijoita_verkko

Tekoälyn hyödyntämiseen liittyy vielä paljon epätietoisuutta tekniikan korkeakouluopiskelijoiden joukossa, kertoo Tekniikan akateemiset TEKin tuore opiskelijatutkimus. Kuvituskuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Tekniikan alan korkeakouluopiskelijoista lähes kaksi kolmesta käyttää opiskeluissaan tekoälyä. Vajaa puolet eli 48 prosenttia käyttää tekoälyä toisinaan ja 14 prosenttia usein, kertoo Tekniikan akateemiset TEKin tuore opiskelijatutkimus. Loput 38 prosenttia ei ole käyttänyt tekoälyä opiskeluissaan.

Tekniikan korkeakouluopiskelijoiden joukossa tekoälyn hyödyntämiseen liittyy paljon epätietoisuutta. Esimerkiksi opiskelijoista 18 prosenttia on samaa mieltä väittämästä ”Yliopistollani kannustetaan tekoälytyökalujen hyödyntämiseen opiskelussa”. 33 prosenttia on eri mieltä ja 25 prosenttia vastaa ”en osaa sanoa”.

Toisaalta epätietoisuutta on myös siitä, onko tekoälyn käyttöä opiskeluissa rajoitettu tai onko käyttö peräti kiellettyä. Myöskään koulutusta tai ohjeita ei tunnu olevan saatavilla, sillä vain kahdeksan prosenttia vastaajista on samaa mieltä väittämän ”Yliopistoni tarjoaa koulutusta ja ohjeita tekoälytyökalujen käytön helpottamiseksi” kanssa. Eri mieltä on 37 prosenttia ja 44 prosenttia valitsee vaihtoehdon ”en osaa sanoa”.

– Yliopistojen on nyt päätettävä tekoälyn käyttösäännöt. Opiskelijoiden täytyy oppia uusien työtä tehostavien työkalujen käyttöä, mutta myös kehittää omaa ajatteluaan. Opiskelijoiden epätietoisuus ei saa jatkua, TEKin innovaatio- ja elinkeinopolitiikan asiantuntija Mikko Särelä sanoo.

Epätietoisuutta myös työpaikoilla

TEK selvitti myös työssäkäyvien jäsentensä tilannetta yhdessä VTT:n kanssa. Vastanneista 54 prosenttia ilmoitti, ettei käytä tekoälyä työssään. Tulokset viittaavat siis siihen, että opiskeluissa tekoäly on otettu käyttöön nopeammin kuin työelämässä.

Työpaikkojen välillä on selviä eroja. Toisissa tekoälyn käyttöön rohkaistaan ja käyttöä tuetaan, toisissa taas ei. Vastaajista 38 prosenttia on eri mieltä väittämästä "Yritykselläni on tekoälytyökalujen käyttöä koskeva käytäntö", kun 36 prosenttia on samaa mieltä.

Lisäksi 51 prosenttia on eri mieltä väittämästä ”Yritykseni tarjoaa koulutusta ja ohjeistusta tekoälytyökalujen käyttöön”. Vain 25 prosenttia on samaa mieltä.

– Yrityksissä on syytä havahtua siihen, että nuoret työelämään astuvat diplomi-insinöörit ovat tottuneet hyödyntämään tekoälyä. Tekoälyä koskevat ohjeistukset on syytä hoitaa nopeasti ajan tasalle ainakin sen osalta, mitä yrityksen tietoja saa tekoälyohjelmistoille syöttää, Mikko Särelä sanoo.

Uusimmat artikkelit

Wärtsilän ja 200 yrityksen yhteistyöprojekti kehittää autonomisia nollapäästöisiä tasapainotusratkaisuja energiasiirtymää varten

Projektin tavoitteena on tarjota joustavia autonomisia voimalaitoskonsepteja, jotka pystyvät toimimaan 100 prosentin e-polttoaineella, kuten vihreällä vedyllä ja sen johdannaisilla, vuoden 2028 loppuun mennessä.

22.2.2024 | Alan Uutiset

Outokumpu sijoittui ensimmäiseksi ruostumattoman terästeollisuuden ja suomalaisyritysten keskuudessa Corporate Knightin Clean200- listauksessa

Kaiken kaikkiaan Clean200-yritykset tekivät vastuullista liikevaihtoa yli 2,2 biljoonaa dollaria vuonna 2022. Kestävän liiketoiminnan osuus oli keskimäärin 54,7 prosenttia yritysten kokonaisliikevaihdosta.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

LUT-yliopisto rakentaa osaamiskeskittymän ennätyksellisellä viiden miljoonan lahjoituksella

Yrittäjäpariskunta Jalo ja Anja Paanasen LUT yliopistolle tekemä lahjoitus on tiettävästi suurin yksityislahjoitus suomalaiselle yliopistolle. Lahjoituksella lisätään myynnin perus- ja täydennyskoulutusta.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan. 

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.