https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 12.8.2022

Tehoreservi turvaa sähkön toimitusvarmuutta

Energiavirasto kertoo tiedotteessa käsittelevänsä parhaillaan seuraavan tehoreservikauden 1.11.2022-31.10.2023 tarjouksia ja pyrkii tekemään päätöksen elokuun loppuun mennessä. Tehoreserviin varatut voimalaitokset varautuvat tuottamaan sähköä, jos markkinaehtoinen sähköntuotanto ei riitä kattamaan kulutusta.

Hallinto

Tarvittavan tehoreservin määrä mitoitetaan siten, että saavutetaan valtioneuvoston päätöksen mukainen toimitusvarmuuden tavoitetaso. Valtioneuvosto vahvisti toimitusvarmuuden tavoitetason maaliskuussa 2022, tämän mukaan tehovajeen odotusarvo voi olla enintään 2,1 tuntia vuodessa, kertoo Energiavirasto.

Tehovajeella tarkoitetaan sitä, kuinka monta tuntia vuodessa tarjonta ei riitä kattamaan kaikkea sähkön kulutusta. Tämän perusteella Energiavirasto on määrittänyt Suomessa tarvittavaksi tehoreservin määräksi 600 MW.

Tehoreserviin laitokset valitaan Energiaviraston järjestämän tarjouskilpailun perusteella yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Tarjousten jättöaika seuraavalle tehoreservikaudelle (1.11.2022-31.10.2023) päättyi 30.7.2022. Energiavirasto käsittelee parhaillaan saatuja tarjouksia ja pyrkii tekemään hankintapäätöksen elokuun loppuun mennessä.

Tehoreservilaitos käyttöön 12 tunnissa talvikaudella

Järjestelmävastaava kantaverkonhaltija Fingrid Oyj tekee Energiaviraston valitsemien laitosten kanssa käyttösopimuksen ja huolehtii tehoreservin hallinnoinnista.

Tehoreservilain mukaan tehoreservissä toimiva laitos tulee talvikaudella (1.11–28.2) kyetä ottamaan käyttöön 12 tunnin kuluessa Fingridin antamasta käyttöönottokäskystä. Talvikauden ulkopuolella laitoksen on oltava käyttöönottovalmiudessa yhden kuukauden kuluessa käskyn antamisesta. 

Tehoreservilaitokset eivät voi osallistua markkinoille tehoreservikauden aikana - osallistumista rajoittaa EU:n lainsäädäntö. Laitoksille maksetaan ylläpitokorvaus niiden Energiavirastolle tekemän tarjouksen mukaisesti sekä korvataan mahdollisesta käyttöönotosta aiheutuvat kustannukset.

Edellinen tehoreservikausi oli 1.7.2020–30.6.2022 ja se koostui kolmesta voimalaitoksesta: Meri-Pori (440 MW), Naistenlahti 1 (129 MW) ja Kymijärvi KT (42 MW). Edellisen tehoreservikauden päätyttyä 30.6.2022 kyseisillä laitoksilla ei ole enää tehoreservin käyttösopimukseen liittyviä velvoitteita eli ne voivat vapaasti osallistua markkinoille.

Edellisen kerran tehoreserviä on käytetty Suomessa talvella 2009-2010.

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.