Teknisen Kaupan Liiton tj Markku Uitto: "Elämme voimakasta noususuhdannetta"
Talouden käänne näkyy selvästi nyt myös teknisessä kaupassa, kiittää Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto blogikirjoituksessaan.
Vaikka odotukset vuodesta 2021 olivat vaisuja, talouden käänne talvella koronarokotusten alettua oli kuitenkin nopea ja poikkeuksellisen voimakas.
– Elämmekin yllättäen voimakasta noususuhdannetta, Uitto toteaa kirjoituksessaan.
Teknisen kaupan myynti kasvoi vuoden toisella neljänneksellä lähes 16 prosenttia edellisestä vuodesta. Luvut ylittivät kaikki odotukset, vaikka vastassa olikin viime vuoden pahin koronaneljännes (-7,6 prosenttia). Vuoden 2019 luvutkin ylittyivät siis reilusti.
– Ja vahvalta näyttää tilanne tästä eteenpäinkin. Saatuja tilauksia on enemmän kuin miesmuistiin.
Uiton mukaan nousukauden kulmakerrointa on jarruttanut yhä laajeneva materiaali- ja komponenttipula. Toimitusajat ovat edelleen pidentyneet ja pisimmillään koneita ja komponentteja luvataan vasta vuoden 2023 alkuun.
Pula puolijohteista on pysäyttänyt muun muassa ajoneuvotehtaita. Uiton mukaan moni teknisen kaupan yritys on pyrkinyt nostamaan varastotasoja ja haalimaan korvaavia tuotteita asiakkaiden tarvitsemien tuotteiden saatavuuden varmistamiseksi.
Kun kysyntä ylittää tarjonnan, hinnatkin nousevat
Uitto muistuttaa, että voimakkaita hinnannousuja on nähty muun muassa metallien ja komponenttien osalta. Konttipulan vuoksi merikuljetusten hinnat ovat ennätyskorkealla.
Teknisessä kaupassa haasteita tuottaa myös teknisten myyjien sekä asentajien ja mekaanikkojen löytyminen.
– Rekryilmoituksiin tulee vain muutamia hakemuksia ja palkkatoiveet sekä osaaminen/kokemus ovat monesti eri paria, hän kirjoittaa
Tässä taloustilanteessa pian käynnistyvät työehtosopimusneuvottelut ovat ”paljon vartijoita”, Uitto lisää.
Oman säväyksen neuvotteluihin tuo Metsäteollisuuden ja osittain Teknologiateollisuuden irtautuminen valtakunnallisista sopimuksista. Toisaalta olisi äärimmäisen tärkeää pidättäytyä vientivetoisessa palkankorotusmallissa.
– Jos vuoden 2007 Sari Sairaanhoitaja tapaus toistuu, olisi sillä tuhoisia vaikutuksia Suomen kustannuskilpailukykyyn. Tämä voisi olla osaltaan laukaisemassa liikkeelle pitempiaikaisen inflaation ja nousevien korkojen aikakauden.