Teknologiateollisuuden uusien tilausten ja tarjouspyyntöjen määrä putosi rajusti
“Ainakin toistaiseksi taloustilanteen heikkeneminen vaikuttaa kuitenkin olevan osa normaalia suhdannekiertoa, joten vielä ei sentään kannata julistaa talouden kriisiä tai vakavaa lamaa,” Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras arvioi.
Suomen suurimman vientialan yritysten näkymät ensi vuodelle ovat syksyn aikana synkentyneet.
Teknologiateollisuus ry tänään julkaiseman tilauskanta- ja henkilöstötiedustelun mukaan ensi vuoden näkymät ovat huolestuttavia, koska uusien tilausten sekä tarjouspyyntöjen määrä on viime kuukausina laskenut rajusti. Henkilöstömäärä on kuitenkin pysynyt korkealla tasolla suhdanteen selvästä heikkenemisestä huolimatta.
− Jäsenyritysten tilanne ennakoi talvelle ja alkukeväälle merkittäviä haasteita. Yrityksillä on onneksi vielä aiempaa perua olevat vahvat tilauskannat ja ne kannattelevat tuotantoa toistaiseksi. Jollei kysyntä ala kuitenkaan osoittaa piristymisen merkkejä, uhkaa vientiyritysten tilanne heikentyä ensi vuoden puolella selvästi, johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras sanoo.
Ostopäällikköindeksien perusteella teollisuuden uudet tilaukset ovat pudonneet euroalueella erittäin nopeaa tahtia. Viimeksi pudotus oli yhtä nopeaa finanssikriisin aikana.
Markkinakatsauksen mukaan Yhdysvalloissa toteutunut kehitys on kuluvana vuonna hieman parempi kuin Euroopassa, joskaan tilanne ei ole erityisen hyvä sielläkään. Teollisuustuotanto on ollut Yhdysvalloissa kohta kaksi vuotta käytännössä nollakasvussa. Myös Euroopan teollisuusmahdin Saksan teollisuus on selkeästi alisuoriutunut verrattuna teollisuuteen muualla Euroopassa.
Suomessa teollisuustuotannon määrän kehitys myötäilee hyvin pitkälle samaa kaavaa kuin muualla Euroopassa.
Teknologiateollisuuden tilausten arvo laski liki neljänneksen
Uusien tilausten arvo teknologiateollisuudessa oli heinä−syyskuussa peräti 24 prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä ja 30 prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Uudet tilaukset vähenivät selvästi kaikilla teknologiateollisuuden päätoimialoilla. Uusien tilausten arvo heikentyi jo tämän vuoden alussa ja on heikentynyt jatkuvasti sen jälkeen.
Koko tilauskannan arvo oli syyskuun lopussa neljä prosenttia pienempi kuin kesäkuun lopussa ja 13 prosenttia pienempi kuin vuoden 2022 syyskuussa.
Suurimmalla toimialalla eli kone- ja metallituoteteollisuudessa uusien tilausten arvo oli heinä–syyskuussa peräti 39 prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä. Edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna saatujen uusien tilausten arvo laski 40 prosenttia.
Heikko tilauskertymä ennakoi myös tilauskantojen supistumista talven aikana. Tämä tulee näkymään talvikuukausien aikana jatkuvasti heikentyvänä tuotantona. Ellei tilanne kysynnän suhteen ala piristymään alkuvuoden aikana, tulee myös työllisyydessä näkymään selkeää heikkenemistä.
Suhdannekiertoa vai jotain vakavampaa
Koko teknologiateollisuuden tarjouspyyntökyselyn saldoluku heikkeni ja oli -31. Lokakuun aikana kerätty tieto viestii hyvin selkeästi siitä, että kysyntätilanne markkinoilla on heikentynyt olennaisesti kolmannen vuosineljänneksen aikana. Näin voimakas kysynnän heikkeneminen tulee vaikuttamaan hyvin todennäköisesti vuoden viimeisen neljänneksen tilauskertymään negatiivisesti.
– Kysyntätilanne markkinoilla on heikentynyt kesän jälkeen merkittävästi. Ainakin toistaiseksi taloustilanteen heikkeneminen vaikuttaa kuitenkin olevan osa normaalia suhdannekiertoa, joten vielä ei sentään kannata julistaa talouden kriisiä tai vakavaa lamaa. Nyt havaittua erittäin heikkoa tilauskertymää neljänneksen aikana voi kuitenkin pitää vähintäänkin varoituksena siitä, että jotain vakavampaakin voi olla edessämme, Petteri Rautaporras sanoo.
Kuten tyypillisesti suhdannekäänteissä, yritysten väliset erot ovat jälleen kasvaneet. Osa yrityksistä on jo erittäin suurissa vaikeuksissa, kun taas osalla menee vielä hyvin. Rautaportaan mukaan taloudella on yhä kaikki edellytykset lähteä jälleen kasvuun, kun inflaatio taittuu ja korkonäkymät vakiintuvat ja kääntyvät jossakin vaiheessa laskeviksi.
− Globaalin talouden riskilista on kuitenkin pitkä ja riskien mahdollisen toteutumisen vaikutukset suuria. Ensi talvi tulee näyttämään, mihin suuntaan talous Suomessa lähiajoiksi kääntyy, Rautaporras toteaa.