https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 8.2.2024

Teknologiateollisuus: Suomen suurimman vientialan yritysten tilauskanta ohenee edelleen

Teknologiateollisuus ry:n tuoreen tilauskanta- ja henkilöstötiedustelun mukaan yritysten tilauskanta vähenee ja lomautettujen määrä on kasvanut selvästi. Huojentavaa on se, ettei kolmannen neljänneksen raju pudotus uusissa tilauksissa toistunut vuoden lopulla.

teknologia0003_header

Teollisuuden suhdanneodotuksissa käänne parempaa – arvio nykytilasta erittäin heikko. Lähde: EK:n suhdannebarometri

Tuoreet tiedot suomalaisten teknologiateollisuusyritysten tilauskertymästä ja kysynnän kehittymisestä ennakoivat Suomen talouteen edelleen haastavaa alkuvuotta. Toimialan yritysten liikevaihdon arvioidaan yhä laskevan seuraavan puolen vuoden aikana. Vuosi sitten ennätykseen noussut henkilöstömäärä on kääntynyt laskuun ja lomautettujen määrä on kasvanut huomattavasti, kertoo Teknologiateollisuus ry:n tuore tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu.

– Monilla yrityksillä tulee olemaan vaikeuksia alkaneen vuoden aikana. Hyvinä aikoina kertynyt vahva tilauskanta on kannatellut yrityksiä, mutta yhä useammalla tilauskannat ovat ohentuneet selvästi ja yritykset ovat jo joutuneet turvautumaan lomautuksiin tai vähintään niiden uhka on noussut merkittävästi. Positiivinen pilkahdus on, että uusien tilausten kertymä toipui kolmannen neljänneksen romahduksesta. Toipumisesta huolimatta tilauskertymä oli huonompi kuin viime vuosina keskimäärin, sanoo pääekonomisti, johtaja Petteri Rautaporras.

teknologia0001

Viimeisin tieto: marraskuu 2023 Lähde: Eurostat, Macrobond

Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto laski Suomessa ennakkoarvion perusteella vuonna 2023 noin kaksi prosenttia verrattuna vuoteen 2022.

Rautaporras pitää mahdollisena, että vielä viime vuoden lopulla pelätty raju tuotantomäärien putoaminen ja voimakas työllisyyden heikkeneminen voidaan näillä näkymin välttää alkuvuoden aikana.

– Sisällä olevien tilausten ansiosta tuotanto on pyörinyt teknologiateollisuudessa kiitettävästi, mutta piristymisestä huolimatta tilauskertymää ei voi vielä kuvata edes tyydyttäväksi. Näyttää väistämättömältä, että tuotantomäärät laskevat jonkin verran alkuvuoden aikana, hän toteaa.

teknologia0002

Teknologiateollisuuden* tilauskanta Suomessa. Lähde: Teknologiateollisuus ry:n tilauskantatiedustelun vastaajayritykset, viimeisin tieto 31.12.2023.

Saatujen uusien tilausten arvo teknologiateollisuudessa oli viime loka−joulukuussa 33 prosenttia suurempi kuin edellisellä neljänneksellä mutta 19 prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Koko tilauskannan arvo oli joulukuun lopussa kolme prosenttia pienempi kuin syyskuun lopussa ja 16 prosenttia pienempi kuin vuoden 2022 joulukuussa. 

Suurimmalla toimialalla eli kone- ja metallituoteteollisuudessa uusien tilausten arvo oli loka–joulukuussa 48 prosenttia suurempi kuin edellisellä neljänneksellä. Vuoden 2022 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna saatujen uusien tilausten arvo laski 16 prosenttia.

– Ehdottoman positiivinen viesti yrityksistä on, että kolmannen neljänneksen erittäin heikko tilauskertymä jäi ainakin näillä näkymin poikkeukseksi. Uusien tilausten toipuminen viittaa siihen, että viime vuoden lopulla kysyntää merkittävästi painaneet väliaikaiset tekijät ovat ainakin osin helpottaneet. Vaikka näillä näkymin vältämme viime vuoden lopulla pelätyn kriisin, äkkinäistä käännettä parempaan ei kannata odottaa. Melko aneemiseen nollakasvuun tässä kyllä joutuu vielä sopeutumaan, Rautaporras sanoo.

Koko teknologiateollisuuden tarjouspyyntökyselyn saldoluku tammikuussa oli -23. Tammikuussa kerätty tieto kertoo siitä, että kysyntä oli tilausvirran piristymisestä huolimatta edelleen kokonaisuudessaan heikkoa.

teknologia0004

Teknologiateollisuuden yritysten saamat tarjouspyynnöt Suomessa: Onko tarjouspyyntöjen määrässä viime viikkoina näkyvissä oleellista vähenemistä tai lisääntymistä, kun verrataan tilannetta noin kolme kuukautta sitten vallinneeseen tilanteeseen. Saldoluku = niiden yritysten osuus, joissa tarjouspyyntöjen määrä on lisääntynyt – niiden yritysten osuus, joissa tarjouspyyntöjen määrä on vähentynyt. Negatiivinen saldoluku viittaa kysynnän heikentymiseen kolme kuukautta sitten vallinneeseen tilanteeseen nähden. Lähde: Teknologiateollisuus ry:n tilauskantatiedustelu, viimeisin kyselyajankohta: tammikuu 2024.

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.