Alan Uutiset | 16.5.2019

Tekoäly vapauttaa ihmisen luomaan uutta

Isosta-Britanniasta Ouluun teollisuusalan tapahtumaan saapunut tekoäly- ja dataguru Inma Martinez korostaa, että tekoäly vapauttaa ihmiset hyödyntämään luovuutta ja hiljaista tietoa.

inez

Isosta-Britanniasta saapunut tekoäly- ja dataguru Inma Martinez korosti, että tekoäly vapauttaa ihmiset hyödyntämään luovuutta ja hiljaista tietoa. Kuva: Esa Eirola

Ilman tekoälyä emme saisi yksityiskohtaista tietoa muun muassa ilmaston tilasta, muistutti Industry Summitin odotetuin esiintyjä, tekoälyn ja datan hyödyntämisen huippuasiantuntija Inma Martinez.

- Satelliitit ottavat kuvia Maasta, ja tekoäly analysoi kuvia. Näin olemme saaneet selville esimerkiksi, että jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee. Tekoäly vertailee valtavaa datamassaa.

Oulu on Martinezille tuttu paikka. Vuosina 2004–2006 hän työskenteli oululaisen Visual Radion toimitusjohtajana. Yritys kehitti ohjelmiston, jonka avulla matkapuhelimista pystyi kuuntelemaan radiota ja katsomaan musiikkiin sopivia kuvia. Sittemmin Nokia osti yrityksen, ja Visual Radion tuote oli tiettyjen Nokia-puhelinten vakiovaruste.

- Visual Radio oli edelläkävijä musiikin tuomisessa matkapuhelimiin. Silloin ei ollut älypuhelimia ja suoratoistopalveluja.

Martinez toimikin myöhemmin Spotifyn ja Soundcloudin perustajien mentorina. Nykyään Martinez hyödyntää asiantuntemustaan esimerkiksi auttamalla tutkijoita luomaan tiedepohjaisia yrityksiä. Hän toimii myös datankäyttöön liittyvien kysymysten neuvonantajana EU:ssa.

Tavoitteena ihmiskeskeinen tekoäly

Inma Martinezin teesi on, että tekoälyn on oltava ihmiskeskeistä. Kun tietokoneet hoitavat raskaat laskutoimitukset, ihminen saa keskittyä uusien ratkaisujen luomiseen ja hyödyntämään ainutlaatuisia aivojaan, joita ei voi koneellisesti kopioida.

Tekoälyn pitää Martinezin mielestä myös pyrkiä hyvään. Tällä hetkellä dataa hyödyntävien palveluiden algoritmit eivät aina toimi eettisesti ihmisen parhaaksi.

Esimerkiksi YouTube voi tietää käyttäjän taipumuksesta riippuvuuksiin.

- YouTube pyytää kirjautumaan palveluun ja tietää käyttäjän Google-haut. Yhtäkkiä käyttäjä alkaakin saada vedonlyöntimainoksia tai mainoksia Las Vegasin -lennoista.

Martinezin mukaan tähän pitää puuttua laeilla. Hän kertoo, että EU:ssa valmistellaan lakia, jolla ehkäistään sitä, etteivät algoritmit syrjisi ihmisiä.

- Tämä on GDPR:n jälkeen seuraava suuri askel.

Yhteensä noin 600 kävijää kerääntyi Oulun teatteriin kuuntelemaan uusimpia näkemyksiä teollisuuden digitaalisista ja kestävän kehityksen mukaisista käytännöistä. Industry Summit -tilaisuus järjestettiin 14.–15.5.2019.

Nina Garlo-Melkas

Uusimmat artikkelit

12.7.2019 | Tutkimus ja koulutus

Pula digialan osaajista maksaa yrityksille satoja miljardeja

Eurooppalaisten yksityisomisteisten yritysten kasvun suurin haaste on kasvava osaajapula sekä tarve tarttua rohkeammin digitaaliseen transformaatioon.

Langh Tech toimitti skrubberit Chiosin uuteen tankkeriin

Suomalainen Langh Tech on toimittanut rikkipesurit kreikkalaisen Chios Navigationin uuteen 50 000 dwt:n tuotetankkeriin, joka luovutettiin äskettäin korealaiselta Hyundai Mipon telakalta.

3D-tulostuksesta uusia mahdollisuuksia sähköverkon kunnossapidon varaosatarpeisiin

Sähköverkkojen järjestelmällisen uudistamisen rinnalla sähköverkkoyhtiöt pitävät huolta verkkojen kunnossapidosta. Uudistusinvestoinnit vievät vuosia, joten olemassa olevien sähköverkkojen kunnossapidolla on tärkeä rooli sähköjärjestelmän toimivuuden takaamiseksi.

Euroopan kiihtyvä energiapeli näkyy ja tuntuu Itämerellä

Itämeren allas nousee yhä kirkkaammin Euroopan energiapolitiikan parrasvaloihin, ja juuri sopivasti Suomen EU:n puheenjohtajakaudella. Kaikilla yhdeksällä rantavaltiolla on käynnissä omat ja eri kehitysvaiheissa olevat suuret energiahankkeensa. Itämeren energiapaletti vaihtelee maiden sähköverkkoja yhdistävistä merikaapeleista kaasuputkiin ja tuulivoiman tuotantoon.

3.7.2019 | Alan Uutiset

Uusi EU-lannoitevalmisteasetus vauhdittaa orgaanisten ja jätepohjaisten lannoitevalmisteiden käyttöä

Uudessa lannoitevalmisteasetuksessa vahvistetaan yhteiset säännöt, jotka koskevat erilliskerätyn biojätteen ja muiden jätepohjaisten aineiden muuntamista raaka-aineiksi, joita voidaan käyttää CE-merkittyjen EU-lannoitevalmisteiden valmistuksessa. Asetus tulee voimaan 14.7.2019 ja sitä sovelletaan 16.7.2022 alkaen.

Digitalisaatiolla säästöjä asumiskuluihin

Energianhallinnan ja automaation asiantuntija Schneider Electric järjesti eilen Helsingin messukeskuksessa jokavuotisen Innovation Summit -tapahtumansa. Viesti oli selvä: tekoäly ja IoT-tekniikka ovat nyt tulossa teollisuuden lisäksi vauhdilla myös kiinteistöihin säästöjä tuomaan

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.