Tekoäly vapauttaa ihmisen luomaan uutta
Isosta-Britanniasta Ouluun teollisuusalan tapahtumaan saapunut tekoäly- ja dataguru Inma Martinez korostaa, että tekoäly vapauttaa ihmiset hyödyntämään luovuutta ja hiljaista tietoa.
Ilman tekoälyä emme saisi yksityiskohtaista tietoa muun muassa ilmaston tilasta, muistutti Industry Summitin odotetuin esiintyjä, tekoälyn ja datan hyödyntämisen huippuasiantuntija Inma Martinez.
- Satelliitit ottavat kuvia Maasta, ja tekoäly analysoi kuvia. Näin olemme saaneet selville esimerkiksi, että jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee. Tekoäly vertailee valtavaa datamassaa.
Oulu on Martinezille tuttu paikka. Vuosina 2004–2006 hän työskenteli oululaisen Visual Radion toimitusjohtajana. Yritys kehitti ohjelmiston, jonka avulla matkapuhelimista pystyi kuuntelemaan radiota ja katsomaan musiikkiin sopivia kuvia. Sittemmin Nokia osti yrityksen, ja Visual Radion tuote oli tiettyjen Nokia-puhelinten vakiovaruste.
- Visual Radio oli edelläkävijä musiikin tuomisessa matkapuhelimiin. Silloin ei ollut älypuhelimia ja suoratoistopalveluja.
Martinez toimikin myöhemmin Spotifyn ja Soundcloudin perustajien mentorina. Nykyään Martinez hyödyntää asiantuntemustaan esimerkiksi auttamalla tutkijoita luomaan tiedepohjaisia yrityksiä. Hän toimii myös datankäyttöön liittyvien kysymysten neuvonantajana EU:ssa.
Tavoitteena ihmiskeskeinen tekoäly
Inma Martinezin teesi on, että tekoälyn on oltava ihmiskeskeistä. Kun tietokoneet hoitavat raskaat laskutoimitukset, ihminen saa keskittyä uusien ratkaisujen luomiseen ja hyödyntämään ainutlaatuisia aivojaan, joita ei voi koneellisesti kopioida.
Tekoälyn pitää Martinezin mielestä myös pyrkiä hyvään. Tällä hetkellä dataa hyödyntävien palveluiden algoritmit eivät aina toimi eettisesti ihmisen parhaaksi.
Esimerkiksi YouTube voi tietää käyttäjän taipumuksesta riippuvuuksiin.
- YouTube pyytää kirjautumaan palveluun ja tietää käyttäjän Google-haut. Yhtäkkiä käyttäjä alkaakin saada vedonlyöntimainoksia tai mainoksia Las Vegasin -lennoista.
Martinezin mukaan tähän pitää puuttua laeilla. Hän kertoo, että EU:ssa valmistellaan lakia, jolla ehkäistään sitä, etteivät algoritmit syrjisi ihmisiä.
- Tämä on GDPR:n jälkeen seuraava suuri askel.
Yhteensä noin 600 kävijää kerääntyi Oulun teatteriin kuuntelemaan uusimpia näkemyksiä teollisuuden digitaalisista ja kestävän kehityksen mukaisista käytännöistä. Industry Summit -tilaisuus järjestettiin 14.–15.5.2019.
Nina Garlo-Melkas