Alan Uutiset | 16.5.2019

Tekoäly vapauttaa ihmisen luomaan uutta

Isosta-Britanniasta Ouluun teollisuusalan tapahtumaan saapunut tekoäly- ja dataguru Inma Martinez korostaa, että tekoäly vapauttaa ihmiset hyödyntämään luovuutta ja hiljaista tietoa.

inez

Isosta-Britanniasta saapunut tekoäly- ja dataguru Inma Martinez korosti, että tekoäly vapauttaa ihmiset hyödyntämään luovuutta ja hiljaista tietoa. Kuva: Esa Eirola

Ilman tekoälyä emme saisi yksityiskohtaista tietoa muun muassa ilmaston tilasta, muistutti Industry Summitin odotetuin esiintyjä, tekoälyn ja datan hyödyntämisen huippuasiantuntija Inma Martinez.

- Satelliitit ottavat kuvia Maasta, ja tekoäly analysoi kuvia. Näin olemme saaneet selville esimerkiksi, että jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee. Tekoäly vertailee valtavaa datamassaa.

Oulu on Martinezille tuttu paikka. Vuosina 2004–2006 hän työskenteli oululaisen Visual Radion toimitusjohtajana. Yritys kehitti ohjelmiston, jonka avulla matkapuhelimista pystyi kuuntelemaan radiota ja katsomaan musiikkiin sopivia kuvia. Sittemmin Nokia osti yrityksen, ja Visual Radion tuote oli tiettyjen Nokia-puhelinten vakiovaruste.

- Visual Radio oli edelläkävijä musiikin tuomisessa matkapuhelimiin. Silloin ei ollut älypuhelimia ja suoratoistopalveluja.

Martinez toimikin myöhemmin Spotifyn ja Soundcloudin perustajien mentorina. Nykyään Martinez hyödyntää asiantuntemustaan esimerkiksi auttamalla tutkijoita luomaan tiedepohjaisia yrityksiä. Hän toimii myös datankäyttöön liittyvien kysymysten neuvonantajana EU:ssa.

Tavoitteena ihmiskeskeinen tekoäly

Inma Martinezin teesi on, että tekoälyn on oltava ihmiskeskeistä. Kun tietokoneet hoitavat raskaat laskutoimitukset, ihminen saa keskittyä uusien ratkaisujen luomiseen ja hyödyntämään ainutlaatuisia aivojaan, joita ei voi koneellisesti kopioida.

Tekoälyn pitää Martinezin mielestä myös pyrkiä hyvään. Tällä hetkellä dataa hyödyntävien palveluiden algoritmit eivät aina toimi eettisesti ihmisen parhaaksi.

Esimerkiksi YouTube voi tietää käyttäjän taipumuksesta riippuvuuksiin.

- YouTube pyytää kirjautumaan palveluun ja tietää käyttäjän Google-haut. Yhtäkkiä käyttäjä alkaakin saada vedonlyöntimainoksia tai mainoksia Las Vegasin -lennoista.

Martinezin mukaan tähän pitää puuttua laeilla. Hän kertoo, että EU:ssa valmistellaan lakia, jolla ehkäistään sitä, etteivät algoritmit syrjisi ihmisiä.

- Tämä on GDPR:n jälkeen seuraava suuri askel.

Yhteensä noin 600 kävijää kerääntyi Oulun teatteriin kuuntelemaan uusimpia näkemyksiä teollisuuden digitaalisista ja kestävän kehityksen mukaisista käytännöistä. Industry Summit -tilaisuus järjestettiin 14.–15.5.2019.

Nina Garlo-Melkas

Uusimmat artikkelit

17.5.2019 | Tutkimus ja koulutus

Raportti: Yhteistyö korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa vahvistaa pk-yritysten kasvua

Pk-yrityksistä 17 prosenttia tekee yhteistyötä korkeakoulujen tai tutkimuslaitosten kanssa. Yhteistyötä ammattikorkeakoulujen kanssa harjoittaa 12 prosenttia, yliopistojen 7 prosenttia ja tutkimuslaitosten 4 prosenttia yrityksistä. Yliopistojen ja eritoten tutkimuslaitosten osalta yhteistyötä voidaan pitää matalana.

17.5.2019 | Alan Uutiset

Gasum ostaa Mäkikylän biokaasulaitoksen Kouvola Vesi Oy:lta

Gasumin ja Kouvolan Veden välisen sopimuksen mukaisesti Mäkikylän biokaasulaitos ja sen liiketoiminta sopimuksineen siirtyvät Gasumille 17.6 2019. Laitos koostuu Mäkikylän jätevedenpuhdistamon yhteydessä sijaitsevasta biokaasulaitosrakennuksesta prosessilaitteineen.

Ennakkoarvio: Työpaikkatapaturmien määrä nousi vuonna 2018

Tapaturmavakuutuskeskuksen ennakkoarvion mukaan vakuutuslaitokset korvasivat vuonna 2018 yhteensä noin 127 000 palkansaajille sattunutta työtapaturmaa. Kuolemaan johtaneita työpaikkatapaturmia sattui 16 työntekijälle vuonna 2018. Korvatuista tapaturmista oli työpaikkatapaturmia noin 104 000 ja asunnon ja työn välisellä matkalla sattuneita työmatkatapaturmia noin 23 000.

Koneellisessa hakkuussa tuottavuusharppaus

Koneellisen hakkuun tuottavuus on kohentunut 1990-luvun alkuun verrattuna huomattavasti. Harvennushakkuilla tuottavuus on kasvanut päätehakkuita enemmän.

Digitalisaatiolla säästöjä asumiskuluihin

Energianhallinnan ja automaation asiantuntija Schneider Electric järjesti eilen Helsingin messukeskuksessa jokavuotisen Innovation Summit -tapahtumansa. Viesti oli selvä: tekoäly ja IoT-tekniikka ovat nyt tulossa teollisuuden lisäksi vauhdilla myös kiinteistöihin säästöjä tuomaan

Dronesta apua metsäsuunnitteluun

Metsä Group kuvasi viime kesänä dronella noin 3 500 hehtaaria metsää Etelä- ja Länsi-Suomessa ja teki niiden pohjalta metsäsuunnitelmia metsänomistajille. Saatujen kokemusten perusteella menetelmää on kehitetty ja nyt drone-metsäsuunnitelmia myydään vaihtoehtona perinteiselle maastossa tehdylle metsäsuunnitelmalle.

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.