Alan Uutiset | 16.5.2019

Tekoäly vapauttaa ihmisen luomaan uutta

Isosta-Britanniasta Ouluun teollisuusalan tapahtumaan saapunut tekoäly- ja dataguru Inma Martinez korostaa, että tekoäly vapauttaa ihmiset hyödyntämään luovuutta ja hiljaista tietoa.

inez

Isosta-Britanniasta saapunut tekoäly- ja dataguru Inma Martinez korosti, että tekoäly vapauttaa ihmiset hyödyntämään luovuutta ja hiljaista tietoa. Kuva: Esa Eirola

Ilman tekoälyä emme saisi yksityiskohtaista tietoa muun muassa ilmaston tilasta, muistutti Industry Summitin odotetuin esiintyjä, tekoälyn ja datan hyödyntämisen huippuasiantuntija Inma Martinez.

- Satelliitit ottavat kuvia Maasta, ja tekoäly analysoi kuvia. Näin olemme saaneet selville esimerkiksi, että jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee. Tekoäly vertailee valtavaa datamassaa.

Oulu on Martinezille tuttu paikka. Vuosina 2004–2006 hän työskenteli oululaisen Visual Radion toimitusjohtajana. Yritys kehitti ohjelmiston, jonka avulla matkapuhelimista pystyi kuuntelemaan radiota ja katsomaan musiikkiin sopivia kuvia. Sittemmin Nokia osti yrityksen, ja Visual Radion tuote oli tiettyjen Nokia-puhelinten vakiovaruste.

- Visual Radio oli edelläkävijä musiikin tuomisessa matkapuhelimiin. Silloin ei ollut älypuhelimia ja suoratoistopalveluja.

Martinez toimikin myöhemmin Spotifyn ja Soundcloudin perustajien mentorina. Nykyään Martinez hyödyntää asiantuntemustaan esimerkiksi auttamalla tutkijoita luomaan tiedepohjaisia yrityksiä. Hän toimii myös datankäyttöön liittyvien kysymysten neuvonantajana EU:ssa.

Tavoitteena ihmiskeskeinen tekoäly

Inma Martinezin teesi on, että tekoälyn on oltava ihmiskeskeistä. Kun tietokoneet hoitavat raskaat laskutoimitukset, ihminen saa keskittyä uusien ratkaisujen luomiseen ja hyödyntämään ainutlaatuisia aivojaan, joita ei voi koneellisesti kopioida.

Tekoälyn pitää Martinezin mielestä myös pyrkiä hyvään. Tällä hetkellä dataa hyödyntävien palveluiden algoritmit eivät aina toimi eettisesti ihmisen parhaaksi.

Esimerkiksi YouTube voi tietää käyttäjän taipumuksesta riippuvuuksiin.

- YouTube pyytää kirjautumaan palveluun ja tietää käyttäjän Google-haut. Yhtäkkiä käyttäjä alkaakin saada vedonlyöntimainoksia tai mainoksia Las Vegasin -lennoista.

Martinezin mukaan tähän pitää puuttua laeilla. Hän kertoo, että EU:ssa valmistellaan lakia, jolla ehkäistään sitä, etteivät algoritmit syrjisi ihmisiä.

- Tämä on GDPR:n jälkeen seuraava suuri askel.

Yhteensä noin 600 kävijää kerääntyi Oulun teatteriin kuuntelemaan uusimpia näkemyksiä teollisuuden digitaalisista ja kestävän kehityksen mukaisista käytännöistä. Industry Summit -tilaisuus järjestettiin 14.–15.5.2019.

Nina Garlo-Melkas

Uusimmat artikkelit

29.5.2020 | Tutkimus ja koulutus

Rakentajat tehostavat kosteudenhallintaa verkkokoulutuksella

Neljätoista Suomen suurinta rakennusliikettä on yhdessä kehittänyt eKosteus-koulutuksen ja alkaa hyödyntää sitä oman henkilöstönsä koulutukseen. Tavoitteena on parantaa kosteudenhallinnan osaamista sekä torjua kosteusvaurioita. Koulutus kokoaa yhteen perustiedot, jotka rakentamisen kaikkien osapuolten tulee tuntea, jotta kuivaketju ei katkea. Asiasta raportoi Rakennusteollisuus RT ry.

29.5.2020 | Alan Uutiset

RT: Koronakriisi tuplaa rakentamisen hidastumisen Suomessa

Rakennusteollisuus RT ry:n mukaan asuntoaloitukset vähenevät tänä vuonna yli neljänneksellä, mikä painaa koko rakentamista vauhdilla alaspäin. Myös toimitilarakentaminen on supistumassa voimakkaasti ja julkisen sektorin investoinnit uhkaavat vähentyä.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.

Myös maatalouskoneiden huoltokirjaukset hoituvat mobiilisti

Maatalouskoneiden huollot merkitään yleisimmin paperiseen huoltovihkoon. Työtehoseuran keväällä tekemän kyselyn mukaan vain seitsemän prosenttia vastaajista käytti sähköistä huoltokirjaa, yleisimmin Exceliä. Tutkimus osoitti, että mobiilisti käytettävälle huoltokirjalle olisi kysyntää. Nyt sellainen löytyy TTS-Koneesta ja on käytettävissä kaikille käyttöoikeuden lunastaneille.

Ilman epäpuhtaudet teollisuuden työpaikoilla

Ammattitaudeista ja ammattitautiepäilyistä lähes 20 prosenttia on hengitystieallergioita, joiden aiheuttajia ovat muun muassa erilaiset kemialliset tekijät. Teollisuudessa viimeaikoina yleistynyt 3D-tulostus on yksi hengitysilman laatuun vaikuttava työprosessi, jonka turvallinen hyödyntäminen edellyttää turvallisuusnäkökohtien huomioimista.

Kestävillä teräksillä pidennetään työvälineiden käyttöikää, säästetään materiaalia

Uddeholms Ab on ruotsalainen työkaluteräsvalmistaja, joka kuuluu itävaltalaiseen voestalpine-teräskonserniin. 

20 prosenttia Kajaanin kaukolämmöstä: CSC ja Loiste Lämpö allekirjoittivat sopimuksen

Loiste Lämpö ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus ovat allekirjoittaneet sopimuksen LUMI-supertietokoneelle rakennettavan datakeskuksen kaukolämpöliittymän rakentamisesta ja hukkalämmön hyödyntämisestä. Sopimuksen mukaan vuoden 2021 alussa käynnistyvä datakeskus kerää talteen toimintansa sivutuotteena syntyvän lämmön, jonka Loiste Lämpö siirtää verkkoonsa lämmittämään kajaanilaisia koteja ja liiketiloja.