https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 28.1.2015

Teollisen internetin liiketoiminta vauhdittuu Tekesin TUTL-rahoituksella

Itä-Suomen yliopiston prosessi-informatiikan tutkimusryhmä on saanut Tekesin TUTL-rahoituksen teollisuuden älykkään ohjelmistoratkaisun ja sen liiketoimintakonseptin kehittämiseen ja kaupallistamiseen. Puolitoistavuotisen InDiGO!-hankkeen kokonaisrahoitus on 334 000 euroa.

artikkelikuva

Esineiden ja asioiden internet (Internet of Things, IoT) ja siihen kiinteästi liittyvä teollinen internet on yksi kaupallisesti merkittävimmistä teknologiatrendeistä, jotka toteutuvat lähivuosina. Esineiden internet koostuu verkon kautta toistensa kanssa viestivistä esineistä, laitteista ja asioista. Sen soveltaminen teollisuudessa tarkoittaa tuotantolaitteiden, ihmistyön ja analytiikan tehokasta yhdistämistä, mitä hyödynnetään teollisissa prosesseissa, prosessilaitteissa sekä teollisuuden palveluliiketoiminnassa.

Koneiden ja laitteiden nopea kehitys, uudet anturiteknologiat ja mitta- ja tuotantolaitteisiin integroitu älykkyys ovat luoneet uusia mahdollisuuksia teollisen internetin kehittämiseen uudentyyppisen liiketoiminnan välineeksi, joka tarjoaa ratkaisuja teollisuuden prosessien seurantaan ja optimointiin. Älykkäät mitta- ja tuotantolaitteet, prosessit sekä ohjelmistotyökalut voidaan liittää toimimaan älykkäiden tehtaiden osana.

– Alustavassa asiakastarpeiden tiedustelussa on tullut esiin, että teollisen internetin analyysitason ratkaisut ovat tulevaisuudessa merkittävä osa liiketoimintaa, ja InDiGO!:n tyyppinen konsepti onkin nähty monissa teollisuusyrityksissä erittäin positiivisessa valossa. Esimerkiksi tuotteiden tai prosessilaitteiden osalta kilpailu vaikkapa aasialaisten valmistajien kanssa ei ole enää välttämättä järkevää. Sen sijaan kilpailuvalttina voidaan tarjota niin sanottu älykäs laite tai tuote, joka sisältää esimerkiksi kehittynyttä diagnostiikkaa ja siihen liittyvää raportointia, ja jolle on huomattavasti vaikeampaa kehittää kilpailevia ratkaisuja, tutkimusjohtaja Yrjö Hiltunen kertoo.

Prosesseihin ja laitteisiin integroitava älykkyys voidaan toteuttaa erityisillä ohjelmistoratkaisuilla ja palveluilla, joiden avulla voidaan aktivoida laitevalmistajia ja palvelujen tuottajia hyödyntämään teollisen internetin uusia mahdollisuuksia.

– Olemme havainneet, että eri teollisuusaloilla on paljon sellaisia prosessilaitteita, prosesseja ja tuotteita, joiden toimintaan olisi mahdollista saada lisäarvoa ja tehokkuutta integroimalla niihin älykästä analytiikkaa ja kykyä raportoida itsenäisesti omasta tilastaan, hankkeen projektipäällikkönä toimiva tutkijatohtori Mika Liukkonen sanoo.

Ympäristötieteen laitoksella noin kymmenen vuotta toimineella prosessi-informatiikan tutkimusryhmällä on runsaasti kokemusta sekä ohjelmistokehityksestä että älykkäistä menetelmistä eri teollisuuden aloilla, kuten sellu-, energia- ja kemianteollisuudessa. Tutkimusryhmä on tuottanut useita keksintöjä, joita on sekä lisensoitu olemassa oleville elinkeinoelämän toimijoille että hyödynnetty uusissa spin off -yrityksissä. InDiGO!-hankkeessa valmisteltava ohjelmisto perustuu osittain aiemmin kehitettyihin ja teollisuudessa testattuihin komponentteihin.

TUTL-rahoitusta (Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa) saanut InDiGO!-hanke on valmisteltu läheisessä yhteistyössä yliopiston yrittäjyys- ja innovaatiopalveluiden yrityskehitysasiantuntija Matti Höydön kanssa.

Lisätietoja: www.uef.fi

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.