https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 28.1.2015

Teollisen internetin liiketoiminta vauhdittuu Tekesin TUTL-rahoituksella

Itä-Suomen yliopiston prosessi-informatiikan tutkimusryhmä on saanut Tekesin TUTL-rahoituksen teollisuuden älykkään ohjelmistoratkaisun ja sen liiketoimintakonseptin kehittämiseen ja kaupallistamiseen. Puolitoistavuotisen InDiGO!-hankkeen kokonaisrahoitus on 334 000 euroa.

artikkelikuva

Esineiden ja asioiden internet (Internet of Things, IoT) ja siihen kiinteästi liittyvä teollinen internet on yksi kaupallisesti merkittävimmistä teknologiatrendeistä, jotka toteutuvat lähivuosina. Esineiden internet koostuu verkon kautta toistensa kanssa viestivistä esineistä, laitteista ja asioista. Sen soveltaminen teollisuudessa tarkoittaa tuotantolaitteiden, ihmistyön ja analytiikan tehokasta yhdistämistä, mitä hyödynnetään teollisissa prosesseissa, prosessilaitteissa sekä teollisuuden palveluliiketoiminnassa.

Koneiden ja laitteiden nopea kehitys, uudet anturiteknologiat ja mitta- ja tuotantolaitteisiin integroitu älykkyys ovat luoneet uusia mahdollisuuksia teollisen internetin kehittämiseen uudentyyppisen liiketoiminnan välineeksi, joka tarjoaa ratkaisuja teollisuuden prosessien seurantaan ja optimointiin. Älykkäät mitta- ja tuotantolaitteet, prosessit sekä ohjelmistotyökalut voidaan liittää toimimaan älykkäiden tehtaiden osana.

– Alustavassa asiakastarpeiden tiedustelussa on tullut esiin, että teollisen internetin analyysitason ratkaisut ovat tulevaisuudessa merkittävä osa liiketoimintaa, ja InDiGO!:n tyyppinen konsepti onkin nähty monissa teollisuusyrityksissä erittäin positiivisessa valossa. Esimerkiksi tuotteiden tai prosessilaitteiden osalta kilpailu vaikkapa aasialaisten valmistajien kanssa ei ole enää välttämättä järkevää. Sen sijaan kilpailuvalttina voidaan tarjota niin sanottu älykäs laite tai tuote, joka sisältää esimerkiksi kehittynyttä diagnostiikkaa ja siihen liittyvää raportointia, ja jolle on huomattavasti vaikeampaa kehittää kilpailevia ratkaisuja, tutkimusjohtaja Yrjö Hiltunen kertoo.

Prosesseihin ja laitteisiin integroitava älykkyys voidaan toteuttaa erityisillä ohjelmistoratkaisuilla ja palveluilla, joiden avulla voidaan aktivoida laitevalmistajia ja palvelujen tuottajia hyödyntämään teollisen internetin uusia mahdollisuuksia.

– Olemme havainneet, että eri teollisuusaloilla on paljon sellaisia prosessilaitteita, prosesseja ja tuotteita, joiden toimintaan olisi mahdollista saada lisäarvoa ja tehokkuutta integroimalla niihin älykästä analytiikkaa ja kykyä raportoida itsenäisesti omasta tilastaan, hankkeen projektipäällikkönä toimiva tutkijatohtori Mika Liukkonen sanoo.

Ympäristötieteen laitoksella noin kymmenen vuotta toimineella prosessi-informatiikan tutkimusryhmällä on runsaasti kokemusta sekä ohjelmistokehityksestä että älykkäistä menetelmistä eri teollisuuden aloilla, kuten sellu-, energia- ja kemianteollisuudessa. Tutkimusryhmä on tuottanut useita keksintöjä, joita on sekä lisensoitu olemassa oleville elinkeinoelämän toimijoille että hyödynnetty uusissa spin off -yrityksissä. InDiGO!-hankkeessa valmisteltava ohjelmisto perustuu osittain aiemmin kehitettyihin ja teollisuudessa testattuihin komponentteihin.

TUTL-rahoitusta (Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa) saanut InDiGO!-hanke on valmisteltu läheisessä yhteistyössä yliopiston yrittäjyys- ja innovaatiopalveluiden yrityskehitysasiantuntija Matti Höydön kanssa.

Lisätietoja: www.uef.fi

Uusimmat artikkelit

27.12.2024 | Alan Uutiset

Wärtsilän toimittaa Tornion Voimalle Suomen ensimmäinen sähköjärjestelmää tasapainottava moottorivoimalaitoksen

"Moottoriteknologialla on paras keskimääräinen hyötysuhde tämäntyyppisissä toimintaolosuhteissa"toteaa Wärtsilä Energyn Afrikan ja Euroopan johtaja Kenneth Engblom. Voimalaitos käyttää pääpolttoaineena maakaasua ja tuotannossa voidaan myöhemmin siirtyä käyttämään uusiutuvaa energiaa.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.