Alan Uutiset | 9.8.2019

Teollisuuden uudet tilaukset kääntyivät laskuun - vain kemianteollisuus piti pintansa

Tilastokeskuksen mukaan uusien tilausten arvo oli kesäkuussa 4,8 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Teollisuustuotanto kuitenkin kasvoi kesäkuussa verrattuna sekä vuodentakaiseen että edelliseen kuukauteen.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2019 kesäkuussa 4,8 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Kuukausitasolla seurattu lukema oli ensi kertaa negatiivinen tänä vuonna.

teollisuus_8_19_01

Teollisuuden uusien tilausten vuosimuutos (alkuperäinen sarja), % (TOL2008) Lähde: Tilastokeskus

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla saadut tilaukset kasvoivat kaikkiaan 1,1 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Yritykset saivat kesäkuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän vain kemianteollisuudessa. Kaikilla muilla toimialoilla tilaukset laskivat. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen tilaukset laskivat 6,0 prosenttia sekä metalliteollisuuden 7,2 prosenttia.

 

teollisuus_8_19_02

Teollisuuden uusien tilausten muutos toimialoittain 6/2018– 6/2019 (alkuperäinen sarja), (TOL2008) Lähde: Tilastokeskus

Tilastokeskus huomauttaa, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Teollisuustuotanto kasvoi kesäkuussa

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi kesäkuussa 1,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja työpäiväkorjattu tuotanto oli 2,6 prosenttia suurempi kuin viime vuoden kesäkuussa. Koko alkuvuoden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi kaikkiaan 1,9 prosenttia vuodentakaisesta.

teollisuus_8_19_03

Teollisuustuotannon (BCD) trendi ja kausitasoitettu sarja, 2007/01–2019/06. Lähde: Tilastokeskus

Päätoimialoittain kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi eniten sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, kaivostoiminnassa ja louhinnassa sekä metalliteollisuudessa. Metsäteollisuus päätyi 2,5 prosenttia miinukselle.

teollisuus_8_19_04

Teollisuustuotannon kausitasoitettu muutos toimialoittain 5/2019-6/2019, %, TOL 2008. Lähde: Tilastokeskus

Teksti: Vaula Aunola

Uusimmat artikkelit

21.2.2020 | Alan Uutiset

Business Finland: "Koronaviruksen vaikutukset suomalaisiin yrityksiin eivät ole vielä laajasti nähtävillä"

Noin puolet suomalaisyrityksistä arvioi, ettei koronavirusepidemia juurikaan vaikuta liikevaihtoon tai vientiin lyhyellä aikavälillä. Kolmasosa arvioi, että vaikutukset ovat joko kielteisiä tai hyvin kielteisiä lyhyellä aikavälillä, selviää Business Finlandin toteuttamasta kyselystä.

21.2.2020 | Tutkimus ja koulutus

Vaasan yliopisto vahvistaa energiatutkimustaan

Vaasan yliopiston energiatutkimuksen tavoitteena on pyrkiä vastaamaan joustavan energiantuotannon, energialiiketoiminnan ja kestävän yhteiskunnallisen kehityksen globaaleihin tarpeisiin. Tutkimusta tehdään muun muassa tulevaisuuden älykkäisiin energiajärjestelmiin ja -verkkoihin, uusiin polttoaineisiin sekä teollisuuden ja alueellisiin kiertotalouden ratkaisuihin liittyen.

Työhyvinvointi on kahden kauppaa

Työ teollisuuden alalla on kuormittavaa, ja kuormitusta kasvattaa entisestään työn epäsäännöllisyys. Vuorotyö lisää muun muassa sydän- ja verisuonisairausten riskiä, mutta haittojen vähentämiseen voivat vaikuttaa niin työntekijä kuin työnantajakin.

Boomin dataintegraatiopalvelu IFS:n asiakkaiden käyttöön

IFS:n kenttähuollon ratkaisut, toiminnanohjausjärjestelmät ja kunnossapidon järjestelmät hyödyntävät jatkossa Boomin tarjoamia integraatiomahdollisuuksia yhdistämällä laajat ja nopeasti muuttuvat tietojoukot sovelluksiinsa.

Ratkaisu sähköautojen akkuongelmaan?

Lontoon UCL:n (University College of London) ja Kiinan tiedeakatemian tutkijat ovat kehittäneet ja osoittaneet uuden taivutettavan, grafeenista valmistetun superkondensaattorin, joka lupaa ratkaista sekä sähköautojen että kannettavien laitteiden akkuongelmat. Asiasta kertoi ETN.fi-verkkosivusto.

Fortum jatkaa käyttö- ja kunnossapitoyhteistyötään Caverion-omisteisen Maintpartnerin kanssa Uudellamaalla

Fortum jatkaa Uudenmaan voima- ja lämpölaitoksia sekä verkkoja koskevaa käyttö- ja kunnossapitokumppanuuttaan Maintpartnerin kanssa neljällä vuodella. Maintpartner on hoitanut palvelua vuodesta 2016. Sopimuksen arvoa ei julkisteta.

16.12.2019 | Kumppaniartikkeli

Insta opettaa prosessit tuottavammiksi

Oikein käytetty data on teollisuudessa rahan arvoinen voimavara. Oppivat koneet tehostavat teollisia prosesseja, jolloin energiaa ja raaka-aineita säästyy, päästöt pienenevät ja yrityksen tuottavuus kohentuu. Opetusdata muuttuu prosessiteollisuudessa sen viimeisen viivan alla näkyväksi tulokseksi.