Alan Uutiset | 9.8.2019

Teollisuuden uudet tilaukset kääntyivät laskuun - vain kemianteollisuus piti pintansa

Tilastokeskuksen mukaan uusien tilausten arvo oli kesäkuussa 4,8 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Teollisuustuotanto kuitenkin kasvoi kesäkuussa verrattuna sekä vuodentakaiseen että edelliseen kuukauteen.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2019 kesäkuussa 4,8 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Kuukausitasolla seurattu lukema oli ensi kertaa negatiivinen tänä vuonna.

teollisuus_8_19_01

Teollisuuden uusien tilausten vuosimuutos (alkuperäinen sarja), % (TOL2008) Lähde: Tilastokeskus

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla saadut tilaukset kasvoivat kaikkiaan 1,1 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Yritykset saivat kesäkuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän vain kemianteollisuudessa. Kaikilla muilla toimialoilla tilaukset laskivat. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen tilaukset laskivat 6,0 prosenttia sekä metalliteollisuuden 7,2 prosenttia.

 

teollisuus_8_19_02

Teollisuuden uusien tilausten muutos toimialoittain 6/2018– 6/2019 (alkuperäinen sarja), (TOL2008) Lähde: Tilastokeskus

Tilastokeskus huomauttaa, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Teollisuustuotanto kasvoi kesäkuussa

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi kesäkuussa 1,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja työpäiväkorjattu tuotanto oli 2,6 prosenttia suurempi kuin viime vuoden kesäkuussa. Koko alkuvuoden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi kaikkiaan 1,9 prosenttia vuodentakaisesta.

teollisuus_8_19_03

Teollisuustuotannon (BCD) trendi ja kausitasoitettu sarja, 2007/01–2019/06. Lähde: Tilastokeskus

Päätoimialoittain kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi eniten sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, kaivostoiminnassa ja louhinnassa sekä metalliteollisuudessa. Metsäteollisuus päätyi 2,5 prosenttia miinukselle.

teollisuus_8_19_04

Teollisuustuotannon kausitasoitettu muutos toimialoittain 5/2019-6/2019, %, TOL 2008. Lähde: Tilastokeskus

Teksti: Vaula Aunola

Uusimmat artikkelit

Energia-alan päästövähennykset eivät riipu hiilinieluista, omat teot avainasemassa

Energiatuotannon tie puhtaaseen energiajärjestelmään ei ole riippuvainen metsien hiilinieluista, vaan alan omista päästövähennyksistä, toteaa  Energiateollisuus ry lehdistötiedotteessa.

20.11.2019 | Alan Uutiset

Fossiilisten polttoaineiden tuotanto on karkaamassa ilmastotavoitteista

Tänään julkaistu kansainvälinen raportti osoittaa, että Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita on entistä vaikeampi saavuttaa, mikäli valtioiden kaavailemat kivihiilen, öljyn ja maakaasun tuotantomäärät vuoteen 2030 mennessä toteutuvat. Selvityksen perusteella valtiot aikovat tuottaa fossiilisia polttoaineita yli kaksinkertaisen määrän ilmastotavoitteisiin nähden. Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen.

20.11.2019 | Tutkimus ja koulutus

Pelimoottori-, AR- ja VR-teknologioiden hyötykäyttö yleistyy – yrityksille tilaisuus kokeilla uutta teknologiaa

Alun perin tietokonepelien kehitystyön helpottamiseksi rakennettuja pelimoottoreita käytetään yhä enemmän myös hyötykäyttöön elinkeinoelämässä. Hämeen ammattikorkeakoulussa pyritään tukemaan tätä kehitystä hakemalla yrityksiä, joilla olisi kiinnostusta kokeilla uusia teknologioita.

EOS esittelee uusia ratkaisuja metallien 3D-tulostukseen

EOS esittelee formnext 2019 -messuilla tuotantovalmiin EOS Shared Modules -ratkaisun. Useista laitteisto- ja ohjelmistomoduuleista koostuva ratkaisu helpottaa ja suoraviivaistaa työnkulkua ennen varsinaista valmistusprosessia, prosessin aikana ja sen jälkeen. EOS Shared Modules mahdollistaa korkealaatuisten metalliosien valmistuksen tehokkaasti, skaalautuvasti ja kannattavasti etenkin käytettäessä rinnakkain useita 3D-tulostusjärjestelmiä. Järjestelmän odotetaan tulevan myyntiin viimeistään vuoden 2020 jälkipuoliskolla.

Teollisuuden tarkastukset kustannustehokkaasti ja turvallisesti

Viasor Oy palkittiin Teknologia 19-tapahtuman yhteydessä Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n ja Suomen Messusäätiön vuoden 2019 yritysinnovaatiopalkinnolla. Lokakuussa 2018 perustettu yhtiö on kehittänyt droneja hyödyntävän ratkaisun vaikeasti lähestyttävien kohteiden, kuten säiliöiden, kunnon tarkastukseen. Droneilla tehtävät seinämän paksuusmittaukset mahdollistavat käsin suoritettuja mittauksia laajemman otannan kustannustehokkaalla ja turvallisella tavalla.

8.11.2019 | Kumppaniartikkeli

KL-Lämmön osaaminen tulppaa teollisten laitteiden rahareiät

Teollisuuden järjestelmissä kiertää nesteiden lisäksi yllättävän paljon rahaa. Ainakin kun ajatellaan Motivan takavuosina vetämää energiatehokkuuden tutkimusta, jonka mukaan tehoton lämmönsiirto aiheuttaa suomalaisille teollisuusyrityksille 500 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Tässä on suurten kiinteistöjen omistajille taas yksi hyvä syy pitää järjestelmät kunnossa.

Honeywell Analytics tuottaa tehokkaammin joustavien mobiilirobottien avulla

Kolme tanskalaisen Mobile Industrial Robotsin (MiR) robottia siirtävät automaattisesti materiaaleja ja tuotteita koko matkan tuotannossa Honeywell Analyticsilla Englannissa. Robotit auttavat siinä, että yritys voi työskennellähelposti ja ketterästi tuotantoprosesseissaan.