Alan Uutiset | 9.8.2019

Teollisuuden uudet tilaukset kääntyivät laskuun - vain kemianteollisuus piti pintansa

Tilastokeskuksen mukaan uusien tilausten arvo oli kesäkuussa 4,8 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Teollisuustuotanto kuitenkin kasvoi kesäkuussa verrattuna sekä vuodentakaiseen että edelliseen kuukauteen.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2019 kesäkuussa 4,8 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Kuukausitasolla seurattu lukema oli ensi kertaa negatiivinen tänä vuonna.

teollisuus_8_19_01

Teollisuuden uusien tilausten vuosimuutos (alkuperäinen sarja), % (TOL2008) Lähde: Tilastokeskus

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla saadut tilaukset kasvoivat kaikkiaan 1,1 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Yritykset saivat kesäkuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän vain kemianteollisuudessa. Kaikilla muilla toimialoilla tilaukset laskivat. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen tilaukset laskivat 6,0 prosenttia sekä metalliteollisuuden 7,2 prosenttia.

 

teollisuus_8_19_02

Teollisuuden uusien tilausten muutos toimialoittain 6/2018– 6/2019 (alkuperäinen sarja), (TOL2008) Lähde: Tilastokeskus

Tilastokeskus huomauttaa, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Teollisuustuotanto kasvoi kesäkuussa

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi kesäkuussa 1,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja työpäiväkorjattu tuotanto oli 2,6 prosenttia suurempi kuin viime vuoden kesäkuussa. Koko alkuvuoden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi kaikkiaan 1,9 prosenttia vuodentakaisesta.

teollisuus_8_19_03

Teollisuustuotannon (BCD) trendi ja kausitasoitettu sarja, 2007/01–2019/06. Lähde: Tilastokeskus

Päätoimialoittain kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi eniten sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, kaivostoiminnassa ja louhinnassa sekä metalliteollisuudessa. Metsäteollisuus päätyi 2,5 prosenttia miinukselle.

teollisuus_8_19_04

Teollisuustuotannon kausitasoitettu muutos toimialoittain 5/2019-6/2019, %, TOL 2008. Lähde: Tilastokeskus

Teksti: Vaula Aunola

Uusimmat artikkelit

Fortumin Loviisan voimalaitoksen vuosihuolto 2019 alkaa, vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuolto alkaa sunnuntaina 18. elokuuta laitoksen kakkosyksiköstä, minkä jälkeen huolletaan ykkösyksikkö. Tänä vuonna molemmilla laitos yksiköillä on vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki. Vuosihuoltojen arvioidaan kestävän yhteensä noin 35 vuorokautta.

14.8.2019 | Alan Uutiset

Vinkkejä lastuamisnesteiden käsittelyn tehostamiseen ja muita tärppejä Kunnossapidon osto-oppaasta

Tehostamalla lastuamisnesteiden käsittelyä voidaan saavuttaa runsaasti hyötyjä. Näin voidaan esimerkiksi vähentää suunnittelemattomia käyttökatkoja ja pidentää työkalujen ja koneiden käyttöikää. Noudattamalla Fuchs Oil Finland Oy:n vinkkejä voit pitää tuotannon tehokkaana ja tasaisena. Lue aiheesta lisää tästä

SSAB:n Raahen tehtaalla testattiin onnistuneesti fossiilisen hiilen korvaamista biohiilellä

SSAB:n Raahen terästehtaalla on testattu viimeksi kuluneen vuoden aikana kahteen otteeseen biohiilen käyttöä masuunin raaka-aineena. Testeissä fossiilisesta injektiohiilestä eli PCI-hiilestä korvattiin ensin 4 prosenttia ja sitten 10 prosenttia biohiilellä. Testien perusteella biohiilen 10 prosentin osuus on mahdollinen, mikä vähentäisi fossiilisesta hiilestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä 100 000 tonnia vuodessa. 

Tuore selvitys sen vahvisti: hyvä johtaminen lisää kannattavuutta

Hyvä johtaminen ja esimiestyö lisäävät selkeästi yritysten kannattavuutta. Teknologiateollisuuden työhyvinvointihankkeessa tehty selvitys osoitti, että kannattavuudessa voi olla jopa useiden prosenttiyksiköiden eroja johtamisesta riippuvista syistä. Hyvällä johtamisella on myönteinen vaikutus myös työmotivaatioon ja työhön sitoutumiseen.

26.7.2019 | Tutkimus ja koulutus

Konesali törrötti keskellä rakennustyömaata, 5000 opiskelijan LAMK nousi ympärille

Lahden ammattikorkeakoulu LAMK:in neljä erillistä kampusta yhdistyivät saman katon alle syksyllä 2018. Uusi kampus saneerattiin vanhan huonekalutehtaan tiloihin ja se palvelee viittätuhatta tekniikan, designin, liiketalouden, matkailun ja sote-alan opiskelijaa 24 tuntia vuorokaudessa.

Langh Tech toimitti skrubberit Chiosin uuteen tankkeriin

Suomalainen Langh Tech on toimittanut rikkipesurit kreikkalaisen Chios Navigationin uuteen 50 000 dwt:n tuotetankkeriin, joka luovutettiin äskettäin korealaiselta Hyundai Mipon telakalta.

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.