Alan Uutiset | 5.6.2019

”Teollisuus on Suomen ja EU:n hyvinvoinnin moottori” – Suomalainen teollisuustapahtuma MPD käynnistyi

Suomalainen teollisuustapahtuma MPD käynnistyi Tampereen TähtiAreenalla. Tapahtuman avasi Tampereen täpötäydellä TähtiAreenalla Tomas Hedenborg, MPD:n järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja ja Euroopan valmistavan teollisuuden kattojärjestön Orgalimin presidentti.

hedenborg

Tomas Hedenborg, the Chair of the MPD Organizing Committee and the President of the European Technology Industries association Orgalim, opening the MPD 2019 industry event at the crowded TähtiAreena in Tampere.

Niin Eurooppa kuin koko maailmakin ovat suurten murrosten kourissa. Kaikin tavoin koveneva kilpailu luo tilanteen, jossa teollisuuden kilpailukyky edellyttää entistä enemmän ymmärrystä ja panostusta poliittisilta päättäjiltä niin Suomessa kuin koko EU:ssakin.

- Suomi on saamassa uuden hallituksen, jolle toivotamme todella vilpittömästi menestystä. Sitä tarvitaan niin Suomessa kuin EU:ssakin, jota tuleva hallitus osaltaan pian johtaa. Kaikkein tärkeintä olisi tajuta, että teollisuuden merkitys hyvinvoinnin peruspilarina ei ole vähentynyt. Päinvastoin, se on vain kasvanut. Juuri digitalisoituva teollisuus mahdollistaa kilpailukykymme maailmassa, jossa vain rohkeat panostukset innovointiin voivat turvata tulevaisuutemme, toteaa MPD:n juhlallisesti avannut Tomas Hedenborg, MPD:n järjestelytoimikunnan puheenjohtaja.

- EU-puheenjohtajuus tuo näkyvyyttä myös Suomen omille toimille innovoinnin tukemisessa. Hallitusohjelmassa on hyviä muotoiluja innovaation tärkeydestä, näiden ajatusten pitää heijastua nyt konkreettisiin päätöksiin. Sama tilanne on EU:ssa: Uusi komissio ja parlamentti ovat jäsenmaiden kera avainasemassa siinä, että innovatiivisuuteen perustuva kilpailukyky on lähtökohtana olennaisissa linjauksissa. Tämä on todella tärkeää myös ilmastolle. Puhdas teollisuus ja puhtaammat teknologiat ovat tehokkain ase ilmastonmuutosta vastaan, muistuttaa Hedenborg.

Tutkimus avainasemassa

MPD:n avajaistilaisuudessa valottivat tulevaisuuden näkymiä myös työ- ja elinkeinoministeriön Innovaatiot ja yritysrahoitusosaston osastopäällikkö Ilona Lundström ja uuden yhdistyneen Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls.

Lundström kiitti avajaistilaisuudessa Suomen hallituksen puolesta MPD:tä tärkeästä työstä ja samalla muistutti tutkimuksen merkityksestä. 

- Eurooppa tuottaa 30 prosenttia koko maailman tutkimuksesta. Se on loistava tulos, mutta ei riitä. Tutkimuksen tulokset on skaalattava bisnekseen ja skaalattava muutenkin, Lundström painotti.

- Tampere on avoimen innovoinnin vahva edistäjä ja monipuolinen yhteistyö niin tutkijoiden kuin tutkimuksen soveltajien kesken on välttämätöntä, korosti taas rehtori Walls puheenvuorossaan, toivottaen samalla omalta osaltaan MPD:n osallistujat tervetulleiksi Tampereelle.

Tampereelle on saapunut liki 1000 digitalisoituvan teollisuuden huippuvaikuttajaa 23 eri maasta. Pääteemana  tapahtumassa on ekosysteemitalous. Ennätykseen päästiin myös MPD-yhteistyössä, MPD:tä on ollut rakentamassa 70 huippuluokan teollista ja innovatiivista asiantuntemusta edustavaa kumppaniyritystä ja organisaatiota.

Uusimmat artikkelit

25.6.2019 | Alan Uutiset

”Sellumarkkinoilla normaali korjausliike” – hinta edelleen hyvällä tasolla, sanoo Metsä Groupin Hämälä

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä ei kanna suurta huolta sellun hinnan viimeaikaisesta laskusuunnasta, sillä historiallisesti tarkasteltuna hintataso on edelleen ”hyvä”. Nykyinen hintataso ei myöskään vaikuta yhtiön arvioihin uuden Kemiin suunnitellun biotuotetehtaan kannattavuudesta. Varsinainen investointipäätös laitoksesta tehdään kesällä 2020.

Ford hyödyntää tuotannossaan yli miljardi kertakäyttömuovipulloa vuodessa

Autonvalmistaja Ford on löytänyt nerokkaan tavan käyttää uudelleen miljoonia muovipulloja. Jokaisessa yhtiön valmistaman Ford EcoSportin mattojen valmistukseen on käytetty 470 kertakäyttöistä muovista juomapulloa.

19.6.2019 | Tutkimus ja koulutus

Kumppaniverkostoista aiheutuu ongelmia yli 80 % yrityksistä

Kumppaniverkostoista johtuvat toimitusketjujen häiriöt ja liiketoiminnan keskeytykset luovat yrityksille painetta investoida kumppaniverkoston riskienhallintaan. Suomalaista yritysjohtoa huolestuttavat erityisesti kumppaniverkoston vastuullisuus- ja kyberriskit.

Cobotit auttoivat metallisorvaamon kasvuun

Yhteistyörobotti eli cobotti nosti savonlinnalaisen alihankintakoneistamo Ket-Metin kustannuskilpailukykyä roimasti.

llmalämpöpumppumyynnin rajua kasvua ruokki helteinen viime kesä

Lämpöpumppujen myynti Suomessa kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 47 prosenttia. Eniten rynnivät ilmalämpöpumput lähes 70 prosentin kasvulla, mutta myös maalämpöpumppujen, ilma-vesilämpöpumppujen ja poistoilmalämpöpumppujen myyntiluvut nousivat 10-15 prosenttia. 

Digitalisaatiolla säästöjä asumiskuluihin

Energianhallinnan ja automaation asiantuntija Schneider Electric järjesti eilen Helsingin messukeskuksessa jokavuotisen Innovation Summit -tapahtumansa. Viesti oli selvä: tekoäly ja IoT-tekniikka ovat nyt tulossa teollisuuden lisäksi vauhdilla myös kiinteistöihin säästöjä tuomaan

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.