Alan Uutiset | 5.6.2019

”Teollisuus on Suomen ja EU:n hyvinvoinnin moottori” – Suomalainen teollisuustapahtuma MPD käynnistyi

Suomalainen teollisuustapahtuma MPD käynnistyi Tampereen TähtiAreenalla. Tapahtuman avasi Tampereen täpötäydellä TähtiAreenalla Tomas Hedenborg, MPD:n järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja ja Euroopan valmistavan teollisuuden kattojärjestön Orgalimin presidentti.

hedenborg

Tomas Hedenborg, the Chair of the MPD Organizing Committee and the President of the European Technology Industries association Orgalim, opening the MPD 2019 industry event at the crowded TähtiAreena in Tampere.

Niin Eurooppa kuin koko maailmakin ovat suurten murrosten kourissa. Kaikin tavoin koveneva kilpailu luo tilanteen, jossa teollisuuden kilpailukyky edellyttää entistä enemmän ymmärrystä ja panostusta poliittisilta päättäjiltä niin Suomessa kuin koko EU:ssakin.

- Suomi on saamassa uuden hallituksen, jolle toivotamme todella vilpittömästi menestystä. Sitä tarvitaan niin Suomessa kuin EU:ssakin, jota tuleva hallitus osaltaan pian johtaa. Kaikkein tärkeintä olisi tajuta, että teollisuuden merkitys hyvinvoinnin peruspilarina ei ole vähentynyt. Päinvastoin, se on vain kasvanut. Juuri digitalisoituva teollisuus mahdollistaa kilpailukykymme maailmassa, jossa vain rohkeat panostukset innovointiin voivat turvata tulevaisuutemme, toteaa MPD:n juhlallisesti avannut Tomas Hedenborg, MPD:n järjestelytoimikunnan puheenjohtaja.

- EU-puheenjohtajuus tuo näkyvyyttä myös Suomen omille toimille innovoinnin tukemisessa. Hallitusohjelmassa on hyviä muotoiluja innovaation tärkeydestä, näiden ajatusten pitää heijastua nyt konkreettisiin päätöksiin. Sama tilanne on EU:ssa: Uusi komissio ja parlamentti ovat jäsenmaiden kera avainasemassa siinä, että innovatiivisuuteen perustuva kilpailukyky on lähtökohtana olennaisissa linjauksissa. Tämä on todella tärkeää myös ilmastolle. Puhdas teollisuus ja puhtaammat teknologiat ovat tehokkain ase ilmastonmuutosta vastaan, muistuttaa Hedenborg.

Tutkimus avainasemassa

MPD:n avajaistilaisuudessa valottivat tulevaisuuden näkymiä myös työ- ja elinkeinoministeriön Innovaatiot ja yritysrahoitusosaston osastopäällikkö Ilona Lundström ja uuden yhdistyneen Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls.

Lundström kiitti avajaistilaisuudessa Suomen hallituksen puolesta MPD:tä tärkeästä työstä ja samalla muistutti tutkimuksen merkityksestä. 

- Eurooppa tuottaa 30 prosenttia koko maailman tutkimuksesta. Se on loistava tulos, mutta ei riitä. Tutkimuksen tulokset on skaalattava bisnekseen ja skaalattava muutenkin, Lundström painotti.

- Tampere on avoimen innovoinnin vahva edistäjä ja monipuolinen yhteistyö niin tutkijoiden kuin tutkimuksen soveltajien kesken on välttämätöntä, korosti taas rehtori Walls puheenvuorossaan, toivottaen samalla omalta osaltaan MPD:n osallistujat tervetulleiksi Tampereelle.

Tampereelle on saapunut liki 1000 digitalisoituvan teollisuuden huippuvaikuttajaa 23 eri maasta. Pääteemana  tapahtumassa on ekosysteemitalous. Ennätykseen päästiin myös MPD-yhteistyössä, MPD:tä on ollut rakentamassa 70 huippuluokan teollista ja innovatiivista asiantuntemusta edustavaa kumppaniyritystä ja organisaatiota.

Uusimmat artikkelit

Kivivillajäte ekologisesti kierrätykseen tehtaalta ja rakennustyömailta

Rakennusten julkisivuissa käytettävien pelti-villa-pelti-elementtien valmistuksessa ja asennuksessa syntyvä kivivillajäte on tähän asti ollut ongelmajätettä. Nyt se voidaan kierrättää ja hyödyntää uusien eristeiden valmistuksessa.

4.6.2020 | Alan Uutiset

Kemianteollisuuden koronakysely: kolmasosa ennakoi investointien laskua

Suurimmalla osalla kemianteollisuuden yrityksistä menee vielä normaalisti tai hyvin, mutta huonosti menevien määrä on kasvanut kuukaudessa kymmenyksellä. Seuraavan kuukauden ja kolmen kuukauden kuluessa tilanteen arvioidaan edelleen heikkenevän, ja koko vuoden liikevaihdon laskua ennakoi 75 prosentttia vastaajista, Kemianteollisuus ry:n toteuttamasta kyselystä selviää.

29.5.2020 | Tutkimus ja koulutus

Rakentajat tehostavat kosteudenhallintaa verkkokoulutuksella

Neljätoista Suomen suurinta rakennusliikettä on yhdessä kehittänyt eKosteus-koulutuksen ja alkaa hyödyntää sitä oman henkilöstönsä koulutukseen. Tavoitteena on parantaa kosteudenhallinnan osaamista sekä torjua kosteusvaurioita. Koulutus kokoaa yhteen perustiedot, jotka rakentamisen kaikkien osapuolten tulee tuntea, jotta kuivaketju ei katkea. Asiasta raportoi Rakennusteollisuus RT ry.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.

Myös maatalouskoneiden huoltokirjaukset hoituvat mobiilisti

Maatalouskoneiden huollot merkitään yleisimmin paperiseen huoltovihkoon. Työtehoseuran keväällä tekemän kyselyn mukaan vain seitsemän prosenttia vastaajista käytti sähköistä huoltokirjaa, yleisimmin Exceliä. Tutkimus osoitti, että mobiilisti käytettävälle huoltokirjalle olisi kysyntää. Nyt sellainen löytyy TTS-Koneesta ja on käytettävissä kaikille käyttöoikeuden lunastaneille.

Kestävillä teräksillä pidennetään työvälineiden käyttöikää, säästetään materiaalia

Uddeholms Ab on ruotsalainen työkaluteräsvalmistaja, joka kuuluu itävaltalaiseen voestalpine-teräskonserniin. 

20 prosenttia Kajaanin kaukolämmöstä: CSC ja Loiste Lämpö allekirjoittivat sopimuksen

Loiste Lämpö ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus ovat allekirjoittaneet sopimuksen LUMI-supertietokoneelle rakennettavan datakeskuksen kaukolämpöliittymän rakentamisesta ja hukkalämmön hyödyntämisestä. Sopimuksen mukaan vuoden 2021 alussa käynnistyvä datakeskus kerää talteen toimintansa sivutuotteena syntyvän lämmön, jonka Loiste Lämpö siirtää verkkoonsa lämmittämään kajaanilaisia koteja ja liiketiloja.