https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 26.1.2018

Tiedot Euroopan metallivarannoista ja -virroista halutaan yhteen tietopankkiin

Geologian tutkimuskeskus koordinoi joulukuussa alkanutta EU:n ORAMA (Optimising quality of information in Raw Materials data collection across Europe) –projektia, jossa tuetaan tietojärjestelmän edelleen kehittämistä.  Kyseisestä RMIS-järjestelmästä (Raw Materials Information System) vastaa Euroopan komission tutkimuslaitos JRC (Joint Research Center).

ORAMA-projektissa pyritään tunnistamaan parhaita käytäntöjä ja saamaan ne EU:n alueella nykyistä laajempaan käyttöön muun muassa kouluttamalla tiedon keräyksestä vastaavia tahoja. Tavoitteena on järjestelmä, jossa kansallisella tasolla tallennettu tieto siirtyisi edelleen EU:n yhteiseen tietojärjestelmään.

Kuka tahansa voisi katsoa kyseisestä EU:n julkisesta palvelusta, mitä metallisia raaka-aineita tuotetaan, paljonko ja missä EU:n alueella sekä kuinka paljon niitä tuodaan muualta EU:n alueelle. Tiedot ovat merkittäviä, sillä yhteisen tietopankin avulla voidaan tunnistaa esimerkiksi eri metallien vaihtoehtoisia lähteitä kansainvälisen kaupan häiriöiden varalta.

Projektissa etsitään myös ratkaisuja metallien kaivostuotantoon ja kierrätysvirtoihin liittyvien tilastojen yhdenmukaistamiseen. Vaikka kierrätyksen merkitys kasvaakin jatkuvasti, pääosa metallisista raaka-aineista tulee edelleen kaivoksista. Esimerkiksi kierrätykseen liittyvien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen helpottuu, jos aineisto on nykyistä paremmin vertailukelpoista kaivostuotannon kanssa.

ORAMA-projektin kokonaisbudjetti on 1,73 miljoonaa euroa, mistä Geologian tutkimuskeskuksen osuus on 270 000 euroa.  ORAMA-projektiin osallistujista puolet on muiden EU-maiden geologian tutkimuskeskuksia ja puolet kierrätysraaka-aineisiin erikoistuneita yliopistoja ja tutkimuslaitoksia. Suomen lisäksi mukana on 13 maata.

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.