Alan Uutiset | 8.11.2018

Tulli uudistuu digiaallon harjalla

Tullin historian suurimmassa kehitysohjelmassa uudistetaan samalla kertaa tulliselvitysjärjestelmä taustapalveluineen ja tehostetaan Tullin toimintaa. Ensimmäinen merkittävä palvelu, Fintaric-tullinimikepalvelu, julkaistiin lokakuussa. Uusi tietopalvelu helpottaa asiakasta tullaamaan netissä.    

ullin digiohjelmassa (2015-2020) uudistetaan tulliselvitysjärjestelmä vastaamaan uutta EU-lainsäädäntöä. Fintaric on osa tätä uudistusta, jossa edistetään sujuvaa ulkomaankauppaa.

Tavaroiden tulliselvitys perustuu pitkälti tullinimikkeisiin, joita on noin 18 000.

- Tulli-ilmoituksen täyttäminen on asiakkaan vastuulla, ja heille haastavinta on löytää ilmoitettavalle tavaralle oikea nimike. Uusi Fintaric helpottaa löytämään oikean nimikkeen, tiivistää Tullin asiakkuus- ja veronkantojohtaja Tom Ferm.

Asiakkaat ovat jo kiittäneet uutta tullinimikepalvelua selkeydestä ja siitä, että lähes kaikki nimikkeeseen liittyvä löytyy samasta paikasta. Esimerkiksi kansalliset rajoitustiedot saa yhdessä tavaranimiketietojen kanssa.

Fintaricin lisäksi Tulli kehittää asiakkailleen useita helppoja digipalveluja lähivuosina. Keväällä otetaan käyttöön viimeinen digitalisoitu ilmoitusmenettely tullivarastoinnissa. Uusi verkkopalvelu on suunnattu yrityksille, jotka varastoivat Suomeen tuotavaa tavaraa. Yritysten ei enää tarvitse fyysisesti asioida Tullissa, kun he asettavat tullaamatonta tavaraa tullivarastoon.

Tulli tehostaa toimintaansa

Kansainvälisissä vertailuissa Tulli on maailman kärkeä. Osana isoa digiohjelmaa, tulliselvitysuudistuksen rinnalla, Tulli uusii tietojärjestelmiään. Tähän haastavat osaltaan kasvava verkkokauppa. 

- Uudistamme, koska haluamme edelleen olla yksi maailman tehokkaimmista tulleista. Pelkästään verkkokaupan volyymin kasvu edellyttää tehokkaita prosesseja ja tukijärjestelmiä. Kun hyödynnämme tehokkaasti tavaraa koskevia tietovirtoja, nopeutamme tavarakuljetuksia myyjältä ostajalle, Ferm sanoo.

- Otimme lokakuussa käyttöön keskitetyn tietovaraston ja uusia analysointi- ja raportointivälineitä. Nämä yhdenmukaistavat ja tehostavat tietojen hyödyntämistä. Tietovaraston dataa käytetään myös asiakas- ja viranomaisraportoinnissa. Lisäksi tullitoiminnan mittarit on jo osittain toteutettu uuteen raportointiratkaisuun. Näin seuraamme yhä tehokkaammin Tullin toimintaa, kiteyttää Tullin digiohjelman kehityspäällikkö Marianne Vuolli.

Kasvava verkkokauppa haastaa myös Tullin asiakkaat. EU-alueen ulkopuolelta tehdystä nettiostosta tulee tehdä tulliselvitys.

- Parhaillaan testaamme, voiko tekoäly auttaa asiakasta tullaamaan oikein. Analysoimme asiakkaiden tullineuvonnassa esittämiä kysymyksiä ja kokeilemme, voiko tietojen perusteella konetta opettaa asiakasneuvojan avuksi, kertoo Marianne Vuolli.

 

 

Uusimmat artikkelit

Tuuliturbiinin siiven eroosio-ongelma ratkesi tekoälyn avulla

Tuuliturbiinin siipimateriaalin eroosio sääolosuhteiden vaikutuksesta on ongelma, joka koskee koko tuulienergiasektoria. VTT:n antiAGE-projektissa materiaaliongelmaan löydettiin tekoälyn ja 3D-tulostuksen avulla toimiva ratkaisu.

Kaivostoiminta tehostuu uusien sensori-innovaatioiden avulla

Uusien röntgen- ja 3D-kuvantamisteknologiaan perustuvien sensorien sensorifuusiolla parannetaan mineraalivarojen 3D-mallinnusta ja tehostetaan arvometallien erottelua. VTT koordinoi sensorikehitystä yhdessä yritysten, kansainvälisten tutkimusinstituuttien sekä kaivosalan yhteisöjen kanssa X-Mine EU-projektissa. 

18.1.2019 | Tutkimus ja koulutus

T&k-kulut ajavat autonvalmistajia alliansseihin

Sähkö- ja robottiautojen kehittäminen on kallista puuhaa, samoin puhtaampien ajopelien rakentelu. Uusien autojen pilviä hipovat t&k-kustannukset pakottavat isotkin autonvalmistajat liittoumiin eli alliansseihin. Ford ja VW toimivat jo yhdessä, mikä lisää paineita vaikkapa Daimlerin ja BMW:n suuntiin.

17.1.2019 | Alan Uutiset

Kunnossapitopalveluihin erikoistunut Viafin Service ostaa Gasum Tekniikan

Gasum myy tytäryhtiönsä Gasum Tekniikka Oy:n teollisuuden kunnossapitokumppanille Viafin Service Oyj:lle. Yrityskauppa on osa Gasumin strategiaa keskittyä pohjoismaisten kaasumarkkinoiden ja energiainfrastruktuurin kehittämiseen. Kaupan odotetaan toteutuvan helmikuun loppuun 2019 mennessä. Yrityskaupassa Gasum Tekniikasta tulee osa Viafin Service-konsernia.

SKAL vaatii miljardin euron lisärahoitusta tiestölle; avaa keskustelun tavaraliikenteen päästövähennyksen keinoista

Kaasu on vaihtoehto kevyimmissä yhdistelmissä ja sähkö taajamien jakeluliikenteessä. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n laskelmien mukaan vielä vuonna 2045 yli 80 prosenttia maanteiden tavaraliikenteen energiankulutuksesta on kuitenkin nestemäistä dieseliä. Panostus uusiutuvista raaka-aineista valmistettuun dieseliin ja biokaasuun olisikin Suomen tavaraliikenteelle paras ympäristövalinta. 

Painelaitteiden korjaus- ja muutostöitä koskeva ohje uudistettu

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on julkaissut uudistetun version painelaitteiden korjaus- ja muutostöitä koskevasta ohjeesta. Ohjeessa kerrotaan, millaisia vaatimuksia painelaitesäädökset asettavat painelaitteiden käytönaikaisille korjaus- ja muutostöille.