Alan Uutiset | 7.8.2020

Tullin ennakkotilasto: Viennin syöksy pysähtyi kesäkuussa

Suomen tavaraviennin arvo oli 4,5 miljardia euroa kesäkuussa, eli 15,4 prosenttia vuoden takaista vähemmän. Tilanne kuitenkin koheni toukokuusta.

Tullo_ennakko_06_0_02

Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2018-2020. Lähde: Tulli, tilastointi

Tullin ennakkotietojen mukaan Suomen tavaraviennin arvo oli 4,5 miljardia euroa kesäkuussa, eli 15,4 prosenttia vuoden takaista vähemmän. Tilanne koheni toukokuusta, jolloin viennin arvo painui 30,9 prosenttia viime vuoden toukokuuta alemmas. Tuonti laski kesäkuussa 10,2 prosenttia vuoden takaisesta.

Vientihinnat ovat laskeneet ja viennin volyymi jäi noin 10 prosenttia vuodentakaisesta.

Suomen kauppatase oli kesäkuussa 205 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-kesäkuussa alijäämää kertyi 1,7 miljardia euroa.

Kuljetusvälineiden vienti laski ennakkotietojen mukaan noin viidenneksen ja öljytuotteiden viennin arvo 49 prosenttia edellisen vuoden kesäkuusta. Kemiallisen metsäteollisuuden tuotteiden vienti väheni yli viidenneksen, mekaanisen kuusi prosenttia.

Teollisuuden koneiden ja laitteiden vientiin kirjattiin ennakkotietojen mukaan kuuden prosentin kasvu, mutta sähköteknisten koneiden ja laitteiden vienti laski 16 prosenttia. Farmaseuttisten tuotteiden viennin arvoon tilastoitiin kasvua 54 prosenttia. Ennakkotietojen mukaan kasvussa kesäkuussa oli myös kuparin ja kullan viennin arvo.

Öljyn ja öljytuotteiden tuonnin arvo laski 46 prosenttia ja kuljetusvälineiden sekä näiden osien tuonnin arvo 14 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen. Teollisuuden koneiden ja laitteiden tuonnin arvo väheni kahdeksan prosenttia. Sähkökoneiden ja -laitteiden tuonnin arvo laski yhdeksän prosenttia. Farmaseuttisten tuotteiden tuonnin arvo nousi 11 prosenttia.

Kesäkuussa vienti EU-maihin laski 14,1 prosenttia ja tuonti EU:sta väheni 7,9 prosenttia. Samaan aikaan vienti EU:n ulkopuolelle pieneni 16,9 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta laski 13,6 prosenttia.

Tammi-kesäkuussa vienti EU-maihin väheni 17,6 prosenttia ja ulkokaupan vienti 17,2 prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista laski 11,0 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 14,1 prosenttia.

Kauppavaihto väheni lähes kaikkien suurimpien kauppakumppanimaiden kanssa.

Tulli_ennakko_6_20

Taulukossa esitetyt luvut ovat ennakkotietoja ja merkittävät muutokset ovat mahdollisia, kun tiedot täydentyvät. Lähde: Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilast

Uusimmat artikkelit

24.9.2020 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi prosessikemian pilotointialusta vauhdittaa bio- ja kiertotaloutta

Uusi prosessikemian pilotointialusta VTT Bioruukki -pilotointikeskuksessa on suunniteltu nopeuttamaan yritysten ja tutkimusorganisaatioiden bio- ja kiertotaloushankkeita. Pilotointialustan avajaisia vietettiin 23.9.

Puuhuoltoketjun työhyvinvoinnissa on haasteita

Luonnonvarakeskus (Luke) selvitti koko puuhuoltoketjun työhyvinvointia tähän saakka laajimman ja ketjun eri ammattiryhmät kattavan kyselyn avulla. Puuhuoltoketjussa tehdään pitkää työpäivää, mutta työolosuhteisiin ollaan tyytyväisiä. Liki puolet vastaajista arvioi työn kuitenkin henkisesti rasittavaksi.

20.9.2020 | Kumppaniartikkeli

Somotec: Lisää kulumiskestävyyttä tuotantoprosessiin

Teollisuuden kasvavat kilpailukyky- ja tehokkuusvaatimukset sekä usein raskaat käyttöolosuhteet edellyttävät laitteiden kulutuksen- ja korroosionkestävyyden jatkuvaa parantamista.

Fingrid valitsi Empowerin sähköasemien ja voimajohtojen kunnossapitopartneriksi

Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj:n omistama Empower on valittu Fingridin julkisen hankinnan kilpailutuksessa ”yhdeksi merkittäväksi kunnossapitopartneriksi". Hankinnan kohteena ovat Fingridin sähköasemien ja voimajohtojen peruskunnossapitopalvelut vuosille 2021–2023.

14.9.2020 | Alan Uutiset

Neste aloittaa yt-neuvottelut, suunnittelee lakkauttavansa Naantalin jalostamon toiminnot

Neste suunnittelee Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista ja toiminnan keskittämistä terminaali- ja satamatoimintoihin sekä Porvoon jalostamon kehittämistä kohti uusiutuvien ja kierrätys- raaka-aineiden prosessointia.

OL3 EPR:n sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) on saanut laitostoimittaja Areva-Siemens -konsortiolta päivitetyn aikataulun OL3 EPR -laitosyksikön käyttöönotosta. Sen mukaan polttoaine ladataan reaktoriin maaliskuussa 2021, laitosyksikkö liitetään valtakunnan sähköverkkoon saman vuoden lokakuussa ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022.

Liikuteltavat lasertyökalut tuovat joustavuutta kentälle

Uudet laserteknologiat mahdollistavat uuden joustavuuden tehdashalleissa ja kentällä tapahtuvassa työssä. Koherentti valo kohdistaa energian pienelle alueelle, jolloin alusta tai ympäristö ei vahingoitu, mutta työ käy nopeasti, siististi ja tarkasti.