https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 31.10.2016

Turkulainen MetGen voitti bioteknologian John Sime -palkinnon

Räätälöityjä teollisia entsyymejä erityisesti puu- ja paperiteollisuuden prosesseihin valmistava MetGen on voittanut eurooppalaisessa bioteknologian ja biotalouden EFIB-konferenssissa innovatiivisimmasta teknologiasta myönnettävän John Sime -palkinnon. Palkinnon valitsivat konferenssin osallistujat, jotka koostuvat muun muassa bioteknologian ammattilaisista, sijoittajista ja päättäjistä.

1

Voimakasta kansainvälistä kasvua hakeva MetGen on Finpron johtaman Innovatiiviset biotuotteet -kasvuohjelman jäsen.

− Bioteknologian alalla kaltaisemme pienet yritykset ottavat vastaan suuriakin haasteita ja sitä kautta riskejä, ja pyrkivät näin muuttamaan maailmaa. Myös me muutamme teollisuutta kestävämpään suuntaan ja näytämme suuntaa suurille toimijoille. Meille on tärkeää olla avoimia yhteistyölle ja löytää osaavia kumppaneita. Avoin asenteemme ja tiimimme piinkova osaaminen vetosi konferenssissa yleisöön ja olemme todella otettuja palkinnosta. Uskon, että palkinto auttaa meitä edelleen kumppaneiden etsinnässä, sanoo MetGenin Chief Technology Officer Matti Heikkilä.

Vauhtia puu- ja paperiteollisuuden prosesseihin

MetGenin räätälöimien entsyymien avulla puu- ja paperiteollisuuden prosessit nopeutuvat, josta syntyy merkittäviä säästöjä energiassa ja raaka-aineissa. Heikkilän mukaan yritys tähtää nyt kovaan kansainväliseen kasvuun.

− Olemme juuri saaneet päämarkkinamme eli puu- ja paperiteollisuuden myynnin käyntiin ja nyt pyrimme skaalaamaan tätä laajemmaksi kasvuksi. Meille on ollut tärkeää Finpron apu ja osaaminen uusien vientimarkkinoiden avaamisessa ja verkostoitumisessa. Suomessa on valtavasti korkealaatuista bioteknologian osaamista, mutta kukaan ei tule meitä täältä hakemaan, vaan meidän täytyy yhdessä mennä rohkeasti kansainvälisille areenoille ja tehdä itsemme tunnetuksi, Heikkilä sanoo.

Finpron biotalouden toimialajohtaja Risto Huhta-Koivisto näkee panostukset innovatiivisten biotuoteyritysten kansainvälistymiseen merkittävänä mahdollisuutena koko Suomelle.

− Biotalouden merkitys on Suomelle suuri ja toimiala tulee kasvamaan voimakkaasti myös tulevaisuudessa. Tällä hetkellä biotalous vastaa 29 prosenttia Suomen BKT:sta. Suomi on laatinut kansallisen biotalousstrategian, jossa toimialalle on asetettu kunnianhimoiset tavoitteet. Jotta Suomi saavuttaa asettamansa tavoitteet, kannattaa arvoketjun alkupään ohella satsata nykyistä voimakkaammin myös korkean jalostusasteen tuotteisiin ja palveluihin. Huippuosaamiseen perustuva liiketoiminta luo vahvan talouskehityksen pohjan. Innovatiiviset biotuotteet kasvuohjelman yrityksillä on potentiaalia yli 100 miljoonan euron liikevaihtoon 3−5 vuodessa. Investointien toteutuessa työllistämisvaikutus on huomattava. On hyvin mahdollista, että muutamasta kasvuohjelman yrityksestä tulee globaalin luokan menestystarinoita, vahvistaa Huhta-Koivisto.

Biotalousyritysten kasvun pullonkauloja avataan

Biotaloudella on Suomessa suurten puu- ja paperitoimijoiden kautta pitkät perinteet. Uusien teknologioiden ja kiristyvän sääntelyn myötä biotaloudessa on avautunut paljon uusia mahdollisuuksia, joihin varsinkin innovatiiviset pk-yritykset ovat tarttuneet. Finpron Innovatiiviset biotuotteet -kasvuohjelman ohjelmapäällikkö Pia Qvintus näkeekin, että MetGenin kanssa vastaavassa tilanteessa olevia pieniä, innovatiivista huippuosaamista edustavia yrityksiä on Suomessa useita muitakin.

− Biotalousalan yritykset ovat kehittäneet uusia tapoja luoda lisäarvoisia tuotteita sekä energia- ja resurssitehokkaita prosesseja tai teknologioita asiakkaille. Yritykset ovat kasvuvaiheessa ja niitä yhdistävät haasteet esimerkiksi tuotannon käynnistämisessä, rahoituksessa ja kansainvälisessä kasvussa. Yritysten omat resurssit on sidottu pitkälti tuotekehitykseen ja tuotantoon, eikä kansainvälisiä kumppanuuksia ja myyntiä välttämättä pystytä rakentamaan omin voimin pitkäjänteisesti useilla markkinoilla. Ohjelman tavoitteena on auttaa näissä haasteissa ja viedä suomalaisen biotalouden uusia ratkaisuja ulkomaille, kertoo Qvintus.

Finpron Innovatiiviset biotuotteet -ohjelma auttaa suomalaisia biotalousalan yrityksiä löytämään uusia, kasvavia markkinoita erityisesti maista, joissa on oma biotalousstrategia, kuten Pohjoismaista, saksankielisestä Euroopasta, Ranskasta, Belgiasta ja muutamasta Aasian maasta. MetGenin lisäksi ohjelmassa on mukana 17 yritystä, muun muassa Paptic, joka on kehittänyt kierrätettävän, biopohjaisen ja -hajoavan sekä puukuitupohjaisen materiaalin. Tämän materiaalin ensimmäisenä kaupallisena sovelluksena on muovikassien korvaaminen. Papticin tuotteen kysyntää siivittävät jatkuvasti eri maissa yleistyvät muovikassikiellot ja -rajoitukset.

Innovatiiviset biotuotteet -ohjelma on Finpron johtama ja työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama. Biotuotteet kuuluvat hallituksen kärkihankkeisiin.

Huhtikuussa 2008 aloittanut MetGen kehittää entsyymejä, jotka  nopeuttavat kemiallisia reaktioita. Entsyymien avulla paperitehtaiden  paperin valmistusprosessia voidaan vauhdittaa niin, että vuosittain  säästyy noin miljoona euroa energiakuluja.

Yrityksen innovaatio perustuu siihen, että luonnon entsyymejä,  etenkin sienten tuottamia lakkaaseja, muunnellaan geneettisesti ja  räätälöidään eri tuotantoprosesseihin sopiviksi.

 

alex_michine

- Luonnossa sienet hajottavat puuta hitaasti. Me muokkaamme entsyymit  sellaisiksi, että ne työskentelevät nopeasti sopivissa olosuhteissa ja  kestävät jopa 70 asteen lämpötiloja. Ratkaisuamme voidaan hyödyntää  paperitehtaissa ilman erillisinvestointeja. Entsyymimme ovat myös ns.  vihreitä eli ne hapettavat prosessia ja ovat ympäristöystävällisiä, kertoo Metgenin toimitusjohtaja Alex Michine.

www.metgen.com

www.finpro.fi

Uusimmat artikkelit

9.1.2025 | Alan Uutiset

Outokummun Kemin kaivoksen malmivarat ovat 95 prosentia aiemmin arvioitua suuremmat

Päivitetyn kaivoksen malmivarojen ja mineraalivarantojen arvion mukaan kaivosalueen maaperässä on runsaasti kromimalmia, mikä pidentää kaivoksen käyttöikää merkittävästi.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.