https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 10.1.2017

Turun seudun jätevesistä biokaasua

Gasum ja Turun seudun puhdistamo Oy ovat solmineet jatkosopimuksen Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon lietteiden hyödyntämisestä biokaasuenergiaksi ja lannoitteiksi. Sopimuksen myötä Gasum tulee investoimaan Topinojalla sijaitsevaan biokaasulaitokseen. Sopimuskausi alkaa ensi vuonna, ja on voimassa vuoteen 2028 asti.

Turunseudunvedenp

Lähde: Turun seudun puhdistamo Oy

Gasum käsittelee nykyisin Turun alueen jätevesilietteen Topinojan biokaasulaitoksessa. Jatkosopimuksen myötä Gasum tulee päivittämään biokäsittelylaitoksensa tekniikkaa Topinojan laitoksella. Aikeissa on muun muassa energiatehokkuuden parantaminen, sekä jätteiden käsittelyn kehittäminen siten, että käsittelystä syntyvät päästöt vähenevät. Jätevesilietteen käsittelyssä syntyvä aines hyödynnetään maanparannuksessa ja lannoituksessa. Gasum selvittää myös Topinojan biokaasulaitoksen laajennusmahdollisuuksia palvelemaan entistä laajemmin Turun talousalueen biohajoavan jätteen käsittelyä. Mahdollisesta laajennuksesta tehdään erillinen päätös vuoden 2017 aikana.

Gasumin tavoitteena on lisätä biokaasun käyttökohteita Turun alueella. Kaasun käyttöä tullaan Turussa kasvattamaan monin tavoin. Esimerkiksi kuorma-autot, jotka kuljettavat lietettä Topinojalle, tullaan vaihtamaan kaasukäyttöisiksi. Gasum investoi kahteen LNG-käyttöiseen rekkaan, jotka hoitavat Topinojan ja Vehmaan biokaasulaitosten materiaalikuljetuksia. Turun Sataman yhteyteen avattiin syksyllä kaasutankkausasema kevyelle ja raskaalle liikenteelle.

- Olemme tehneet Turun kaupungin kanssa jo pitkään yhteistyötä, ja olemme iloisia siitä, että pääsemme nyt kehittämään toimintaamme edelleen eteenpäin. Tämä on taas yksi askel lähemmäs kohti tavoitteitamme vähähiilisestä yhteiskunnasta. Turun seutu on meille tärkeä alue ja kiinnostusta kaasua kohtaan on sekä seudun teollisuudella että meri- ja maaliikenteellä, kertoo biokaasun tuotantojohtaja Ari Suomilammi Gasumilta.

Gasumin Topinojan biokäsittelylaitos tuottaa vuosittain noin 30 gigawattituntia biokaasua, joka vastaa noin 3 000 henkilöauton vuosittaista energiankulutuksen määrää. Nykyisin biokaasu käytetään lämmön ja sähkön tuotantoon.

www.gasum.fi

www.turunseudunpuhdistamo.fi

Uusimmat artikkelit

9.1.2025 | Alan Uutiset

Outokummun Kemin kaivoksen malmivarat ovat 95 prosentia aiemmin arvioitua suuremmat

Päivitetyn kaivoksen malmivarojen ja mineraalivarantojen arvion mukaan kaivosalueen maaperässä on runsaasti kromimalmia, mikä pidentää kaivoksen käyttöikää merkittävästi.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.