https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 17.11.2022

Tuuliturbiinien lavat valmistetaan tulevaisuudessa puusta? Stora Enso aloittaa kehitystyön

Stora Enso tarjoaa puuta tuuliturbiinien lapojen ja tornien valmistusmateriaaliksi.

Stora_Enso_Lippu

Stora Enso kehittää puusta vaihtoehtoa lasi- ja hiilikuidulle.

Stora Enso ja saksalainen Voodin Blade Technology GmbH ovat solmineet kumppanisopimuksen puusta valmistettujen tuuliturbiinien lapojen kehittämiseksi.

Tavallisesti tuuliturbiinien lavat valmistetaan uusiutumattomista lasi- ja hiilikuidusta. Käytöstä poistetut lavat päätyvät usein kaatopaikalle sekajätteenä.

”Energiakriisi ja kunnianhimoiset päästötavoitteet ovat kasvattaneet tuulivoiman kysyntää suuremmaksi kuin koskaan. Kumppanuus Voodin Bladesin kanssa nopeuttaa vastuullisen ja kilpailukykyisen arvoketjun luomista tuuliturbiinilapojen kasvaville markkinoille”,  Stora Enson Wood Products -divisioonan johtaja Lars Völkel sanoo.

Ensimmäiset 20-metriset lavat ovat edenneet tuotantovaiheeseen. Ne asennetaan 0,5 megawatin turbiiniiniin  lähelle Saksan Warburgia vuoden 2022 lopulla.

Yhtiöt kertovat kehittävänsä seuraavaksi 80-metrisiä lapoja.

”20-metristen lapojen asentamisella raivaamme tietä kohti vastuullisempaa tulevaisuutta. Ajan mittaan alamme myös kehittää ja valmistaa lapoja tulevaisuuden suurturbiineihin”, Voodin Bladesin konetekniikan ja automaation asiantuntija Joachim Knapp kertoo.

20-metriset lavat valmistetaan Stora Enson viilupuusta eli LVL:stä. Se on massiivipuutuote, joka kuormankantokykynsä ansiosta soveltuu suurikokoisiin turbiinin lapoihin. Teräkseen ja betoniin verrattuna LVL on myös suhteellisen kevyttä kuljetettavaksi asennuskohteeseen.

Stora Enso tiedotti hiljattain kumppanuudesta puuteknologiayritys Modvionin kanssa. Yhteistyön tavoitteena on tehdä puusta vaihtoehto myös tuulivoimaloiden tornien materiaaliksi. 

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.