Tuulivoimalan purkukustannukset arvioitiin
Tuulivoimaloiden käyttöikä vaihtelee rakentamisajankohdasta riippuen 20-25 vuodesta jopa yli 35 vuoteen. Tällä vuosikymmenellä Suomessa puretaan vain yksittäisiä voimaloita, mutta purkutahdin odotetaan kiihtyvän.
Voimaloiden omistaja vastaa purkamisesta, purun kustannuksista sekä alueen entisöinnistä. Suomen Tuulivoimayhdistyksen (STY) teettämän purkukustannusselvityksen mukaan purkukustannukset eivät ole nousseet viimeisen vuosikymmennen aikana.
– Selvitimme purkukustannuksia myös noin vuosikymmen sitten, ja vaikka voimaloiden koot ovat kasvaneet, on kustannusten suuruusluokka pysynyt samana. Hintahaitarin alapää taas on huomattavasti laskenut kierrätysteräksen arvon nousun ja varmasti myös oppimisen myötä. Kustannuksiin liittyy luonnollisesti epävarmuutta, kun niitä arvioidaan noin kahden vuosikymmenen päähän, mutta suuruusluokat ovat hyvin hallussa, STY:n operatiivinen johtaja Heidi Paalatie sanoo.
Yhteenveto kustannuksista
AFRY:n toteuttaman selvityksen mukaan yhden terästornisen tuulivoimalan purkukustannus on kierrätysmateriaalin myyntitulot huomioiden 10 000 - 85 000 euroa, kun samalla puretaan yhteensä kymmenen tuulivoimalan puisto. Terästorni on Suomessa selvästi yleisin tuulivoimaloiden tornityyppi.
Purkaminen vaatii lähtökohtaisesti nosturin käyttämistä, ja nosturin tuominen alueelle on purkuprojektin suurimpia kulueriä.
Kustannukset on laskettu sillä oletuksella, että perustukset jätetään nykylainsäädännön mukaisesti maahan ja maisemoidaan.
Tuulivoimalan kierrätysaste on korkea, laskelmista ja voimalasta riippuen noin 90 prosenttia. Myös muovikomposiittia olevien tuulivoimaloiden lapojen osalta kiertotalousratkaisu on nyt Suomessa olemassa: muovikomposiittijäte niin tuulivoimaloista kuin muistakin lähteistä (esim. veneet, sukset, sauvat, teollisuuden putket ja säiliöt) voidaan toimittaa kiertotaloustoimijoiden kautta Finnsementin Lappeenrannan tehtaalle hyödynnettäväksi energiana ja raaka-aineena sementinvalmistuksessa.