https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 14.8.2023

Tuulivoimalan purkukustannukset arvioitiin

Tuulivoimaloiden käyttöikä vaihtelee rakentamisajankohdasta riippuen 20-25 vuodesta jopa yli 35 vuoteen. Tällä vuosikymmenellä Suomessa puretaan vain yksittäisiä voimaloita, mutta purkutahdin odotetaan kiihtyvän.

img_0365-scaled

Selityksen mukaan tuulivoimalan kierrätysaste on korkea, laskelmista ja voimalasta riippuen noin 90 prosenttia. Kuva: STY

Voimaloiden omistaja vastaa purkamisesta, purun kustannuksista sekä alueen entisöinnistä. Suomen Tuulivoimayhdistyksen (STY) teettämän purkukustannusselvityksen mukaan purkukustannukset eivät ole nousseet viimeisen vuosikymmennen aikana.

– Selvitimme purkukustannuksia myös noin vuosikymmen sitten, ja vaikka voimaloiden koot ovat kasvaneet, on kustannusten suuruusluokka pysynyt samana. Hintahaitarin alapää taas on huomattavasti laskenut kierrätysteräksen arvon nousun ja varmasti myös oppimisen myötä. Kustannuksiin liittyy luonnollisesti epävarmuutta, kun niitä arvioidaan noin kahden vuosikymmenen päähän, mutta suuruusluokat ovat hyvin hallussa, STY:n operatiivinen johtaja Heidi Paalatie sanoo.

Yhteenveto kustannuksista

AFRY:n toteuttaman selvityksen mukaan yhden terästornisen tuulivoimalan purkukustannus on kierrätysmateriaalin myyntitulot huomioiden 10 000 - 85 000 euroa, kun samalla puretaan yhteensä kymmenen tuulivoimalan puisto. Terästorni on Suomessa selvästi yleisin tuulivoimaloiden tornityyppi.

Purkaminen vaatii lähtökohtaisesti nosturin käyttämistä, ja nosturin tuominen alueelle on purkuprojektin suurimpia kulueriä.

Kustannukset on laskettu sillä oletuksella, että perustukset jätetään nykylainsäädännön mukaisesti maahan ja maisemoidaan.

tuulivoima002

Lähde: Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Tuulivoimalan kierrätysaste on korkea, laskelmista ja voimalasta riippuen noin 90 prosenttia. Myös muovikomposiittia olevien tuulivoimaloiden lapojen osalta kiertotalousratkaisu on nyt Suomessa olemassa: muovikomposiittijäte niin tuulivoimaloista kuin muistakin lähteistä (esim. veneet, sukset, sauvat, teollisuuden putket ja säiliöt) voidaan toimittaa kiertotaloustoimijoiden kautta Finnsementin Lappeenrannan tehtaalle hyödynnettäväksi energiana ja raaka-aineena sementinvalmistuksessa.

tuulivoima001

Lähde: Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Uusimmat artikkelit

Dronet ja paikkatietoanalytiikka kertovat, milloin ja missä sähköverkon kunnossapitotoimia tulee tehdä

Evision Oy on yhteistyössä Enerva Oy:n ja Järvi-Suomen Energia Oy:n kanssa kehittänyt verkon luotettavuusperusteisuuden analytiikkamallin, joka ratkoo energiayhtiöiden kunnossapitohaasteita ja tarjoaa säästöjä. 

27.6.2024 | Alan Uutiset

Metso sai merkittävän tilauksen Intiasta – rakenteilla ensimmäinen suuren mittakaavan elektroniikkaromun kierrätyslaitos

"Tämä on meille tärkeä tilaus. Hindalco Industries on tällä hetkellä yksi Intian merkittävimmistä alumiinin ja kuparin tuottajista," Metson sulatusliiketoiminnan johtaja Jyrki Makkonen toteaa.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.