https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 12.12.2016

Työelämän joustot lisäävät hyvinvointia ja tuottavuutta

Yhdessä ja avoimesti sovitut työajan ja -paikan joustot, kuten liukuva työaika, osa-aikatyö, erilaiset vapaat sekä etätyö, tukevat työntekijän terveyttä, lisäävät hyvinvointia ja tuottavuutta ja helpottavat työn ja muun elämän yhteensovittamista, selviää Työterveyslaitoksen tutkimuksista.

seppo

Erikoistutkija Seppo Tuomivaara Työterveyslaitoksesta.

Työterveyslaitoksen julkaisemat verkkokirjat Jousto-opas – Sujuvuutta työhön yksilöllisillä ratkaisuilla ja Työ@Elämä – Opas työpaikoille työn ja muun elämän yhteensovittamiseksi tarjoavat tietoa työelämän joustoista ja tapoja niiden toteuttamiseksi työpaikkojen arjessa.

– Suomalaisilla työpaikoilla on varsin hyvin erilaisia joustoja tarjolla. Yhtä parasta, kaikille ja kaikkialle soveltuvaa joustoa ei ole olemassa. Esimerkiksi työaikojen muokkauksilla voidaan vaikuttaa myönteisesti sekä ikääntyvien työkykyyn että helpottaa pikkulapsiperheen ajankäytön hallintaa, vanhempi tutkija  Annina Ropponen Työterveyslaitoksesta kertoo ja muistuttaa että työuran eri vaiheissa joustojen tarpeet ovat erilaisia.

anniina_ttl

Vanhempi tutkija Annina Ropponen Työterveyslaitoksesta.

Jousto-opas – Sujuvuutta työhön yksilöllisillä ratkaisuilla –teos esittelee  eri joustoja, joita työntekijä voi työpaikallaan hyödyntää. Tutuimpia ovat osa-aikatyö, liukuva työaika ja työaikapankki sekä etätyö, jota tänä päivänä tehdään paitsi kotona myös matkustaessa, julkisissa paikoissa kuten kahviloissa tai asiakkaiden tiloissa. Lisäksi yhteiskunta tarjoaa tukea jos joustomuodoksi soveltuu osittainen hoitovapaa, opinto-, säästö- ja vuorotteluvapaa sekä osa-aikaeläke ja osasairausvapaa. Oppaan tarkoituksena on tarjota tietoa joustomahdollisuuksista ja kannustaa työntekijöitä ja työpaikkoja avoimeen ja yhteiseen keskusteluun niistä tavoista, joilla tuetaan hyvinvoivaa ja tuottavaa työntekoa erilaisissa elämäntilanteissa.

Joustava työ haastaa johtamista

Hyvän johtamisen periaatteiden toteuttaminen hajautuneessa, monessa ajassa ja paikassa sekä mahdollisesti liikkuvasti työskentelevässä työyhteisössä edellyttää nykyaikaisia johtamistapoja. Työelämän joustot vaativat myös työntekijöiltä entistä suurempaa vastuuta huolehtia itsenäisesti työn mielekkäästä toteuttamisesta sekä omasta hyvinvoinnista.

–  Johtamisessa painottuvat tiedottamisen ja työtehtävien jaon sijaan yhteistyön ja yhteisen suunnittelun johtaminen, erikoistutkija  Seppo Tuomivaara Työterveyslaitoksesta korostaa.

Työn jakamisesta on siirrytty merkitysten johtamiseen, jossa työntekijällä itsellään on tärkeä rooli työtehtävien määrittelyssä.

Työn ja muun elämän onnistunut yhteensovittaminen edellyttää oikeudenmukaisuutta

Työn ja muun elämän yhteensovittamisen kannalta työntekijät pitävät tärkeinä työpaikan tasapuolisia pelisääntöjä, asenteita ja johtamista.

–  Oleellista on se, kuinka työjärjestelyt onnistutaan kehittämään kaikkien työntekijöiden kannalta oikeudenmukaisiksi ja optimaalisiksi työtehtävien kannalta, johtava asiantuntija  Salla Toppinen-Tanner  Työterveyslaitoksesta mainitsee.

salla_ttl

Johtava asiantuntija Salla Toppinen-Tanner Työterveyslaitoksesta.

Työ@Elämä – Opas työpaikoille työn ja muun elämän yhteensovittamiseksi –teoksessa tarjotaan konkrteettisia keinoja n. 3000 suomalaisilta työpaikoilta kootun idean pohjalta muodostettujen TOP10 työpaikan hyvien käytäntöjen toteuttamiseen. Erityisesti työaikaan liittyvillä järjestelyillä, esimiehiä kouluttamalla ja työntekijöiden omia selviytymiskeinoja vahvistamalla voidaan parantaa työn ja muun elämän yhteensovittamista, oppaassa todetaan.

Työaikojen ja –tapojen kehittäminen vaikuttaa koko työyhteisön toimintaan. Kun työpaikan toimintatavat ja työilmapiiri ovat kunnossa, henkilöstön hyvinvointi, sitoutuminen ja työsuoritus paranevat. Näillä asioilla on edelleen vaikutusta esimerkiksi poissaoloihin, vaihtuvuuteen ja parantuneeseen tulokseen. Työnantajan näkökulmasta työn tekemiseen liittyvät joustot ovat keskeinen tekijä tuottavuuden kohottamisessa ja pitkällä aikavälillä työllisyyden turvaamisessa.

Joustoihin pätevät normaalit työyhteisöjen yhteiset pelisäännöt: avoimuus, yhteisöllisyys, tahto, luottamus ja osaaminen. Yhdessä sopimalla ja esimiesten ja työntekijöiden yhteistyöllä kaikki joustot saadaan työpaikoille sopiviksi ja toimiviksi sekä työnantajan että työntekijän näkökulmasta, oppaissa todetaan.

Työantajan askeleet kohti toimivia joustoja:

  • suunnittele erilaisia joustomalleja yhdessä työntekijöiden kanssa
  • tiedota joustojen mahdollisuuksista henkilökunnalle
  • sovi kokeilujaksosta, johon henkilökunta sitoutuu
  • tue työntekijöitä yksilöllisten tarpeiden mukaan
  • arvioi joustojen toteutuma työpaikalla
  • kehitä joustomalleja edelleen

Työpaikan TOP10 käytännöt työn ja muun elämän yhteensovittamiseksi

1)   joustavuus työajoissa

2)   etätyö

3)   toimivat sijaisjärjestelyt ja toimintakäytännöt työhön palaamiseen poissaolon jälkeen,

4)   kirjatut tavoitteet

5)   sovitut pelisäännöt ja tasapuolisuus

6)   työn ja muun elämän yhteensovittamisasioiden nostaminen osaksi henkilöstöprosesseja

7)   yksityiselämän kysymykset osaksi työterveysyhteistyötä

8) henkilöstön tukeminen työn ja muun elämän yhteensovittamisessa esimerkiksi esimiehen tai työtoverien taholta tai kouluttamalla

9)   lastenhoito- ja muut arkea helpottavat palvelut

10)   perheen huomiointi työpaikoilla

www.ttl.fi

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.