https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 15.11.2021

Ulkomaisomisteiset yritykset merkittäviä alihankkijoita Suomessa

Vaikka ulkomaisessa omistuksessa olevia yrityksiä on Suomessa vain yksi prosentti, niillä on merkittävä vaikutus talouteen. Suorien hyötyjen, kuten investoitujen eurojen ja luotujen työpaikkojen lisäksi ne luovat runsaasti välillisiä vaikutuksia. Ulkomaisomisteiset yritykset ovatkin merkittäviä alihankkijoita Suomessa.

bf

Useimmat ulkomaisomisteisten yritysten menestyksestä hyötyvistä alihankkijayrityksistä ovat pieniä tai keskisuuria perheyrityksiä. Yritykset voivat olla ympäri Suomen sijaitsevia esimerkiksi järjestelmätoimittajia, sopimusvalmistajia, komponenttitoimittajia, osavalmistajia tai kapasiteettialihankkijoita.

Alihankintateollisuuden kokonaisvolyymi Suomessa on noin 2,6 miljardia euroa ja ala työllistää yli 16 000 henkilöä. Pääosa liikevaihdosta ja henkilöstöstä muodostuu kone- ja metallituoteteollisuudessa toimivissa yrityksissä. Korona on muokannut alihankintaverkostoja ja avannut myös uusia kasvumahdollisuuksia yrityksille. 

Saksalaisen telakkayhtiö Meyer Turku Oy:n aluetaloudelliset vaikutukset ulottuvat oman maakunnan ohella koko maahan. Telakan suorista toimittajayrityksistä peräti kolme neljäsosaa on kotimaisia ja niillä on puolestaan omat alihankintaverkostonsa, joihin kuuluvat yritykset kattavat 109 suomalaiskuntaa eli kolmasosan kaikista Suomen kunnista.

– Meyer Turku on Suomen toiseksi suurin teollisuustyönantaja työllistäen suoraan noin 4 100 ja välillisesti 4 000 henkilöä henkilötyövuosina. Työllistämisvaikutus on todellisuudessa vieläkin suurempi, sillä välillisistä luvuista puuttuu toisen tason toimittajien työllisyysvaikutukset. Copenhagen Economicsin tutkimuksen mukaan ulkomaisomisteisten yritysten välilliset vaikutukset kansantaloudelle ovat huomattavat: yksi investoitu euro synnyttää yhteensä kolme euroa ja yksi työpaikka lisäksi kolme muuta työpaikkaa, Invest in Finlandin asiantuntija Kaija Laitinen kertoo.

Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry palkitsi syyskuussa vuoden päähankkijana metallin työstökoneita Seinäjoella valmistavan Finn-Power Oy:n ja vuoden alihankkijana muovialan sopimusvalmistaja Coreplast Laitila Oy:n, molemmat ulkomaisomisteisia yrityksiä.

–  Vuoden päähankkija ja alihankkija -palkintojen tarkoituksena on edistää suomalaisen tuotannon kilpailukykyä tukevaa verkostoitumista. Tänä vuonna molemmat palkitut yritykset olivat ulkomaisomisteisia, joka on hyvä muistutus ulkomaisomisteisten yritysten merkityksestä suomalaiselle alihankintateollisuudelle, Laitinen toteaa.

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.