Uusi sensoriteknologia tarkkailee sisäilmaa, parantaa työtehoa
Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt toimistoihin ja vaikkapa koululuokkiin soveltuvan sisustuselementin tarkkailemaan sisäilman laatua. Laite havainnoi erityisesti hiilidioksidia, lämpötilaa ja kosteutta ja ohjaa ihmistä valon avulla. Tarvittaessa teknologiaa voidaan hyödyntää myös suuremmassa mittakaavassa esimerkiksi eri teollisuuden tuotantoympäristöissä koneellisen ilmanvaihdon tukena.
Ulkonäöltään purjevenettä muistuttava, sisäilman laatua tarkkaileva sisustuselementti soveltuu tiloihin, joissa työhyvinvointi ja -tehokkuus ovat erityisen tärkeitä. Vaihtoehtoisella sensorivalinnalla voidaan mitata myös erilaisia kaasuja, liikettä, ääntä ja valon määrää.
Esineiden internet (IoT) -teknologiaan pohjautuva sisäilman laaduntarkkailija pystyy ohjaamaan valokalvolla ihmisiä puhtaampaan tilaan, jossa esimerkiksi hiilidioksidipitoisuus on alhainen. Kun sensorin mittaama kaasupitoisuus ylittää tietyn tason, lediteknologiaan perustuva valokalvo informoi senhetkisestä tasosta eri väreillä.
- Kun kaasupitoisuus sisätilassa kasvaa, valo muuttuu vihreästä keltaisen kautta punaiseen, ja vastaavasti toisinpäin pitoisuuden laskiessa, kertoo erikoistutkija Markus Tuomikoski VTT:ltä .
VTT:n kehittämä Tiny Node -sovellusalusta mahdollistaa myös sisäilman laaduntarkkailijan etäyhteyden ja kommunikoinnin muiden vastaavien IoT-laitteiden kanssa. Laitteen sisältämän sensorin toiminta perustuu infrapunasäteilyyn, jonka aallonpituusalueella monet kaasut ja haihtuvat orgaaniset yhdisteet sitovat itseensä.
Tuomikosken mukaan käyttäjä pystyy tarkkailemaan laitteen lähettämää dataa kännykästä. Laite voi hyödyntää myös pilvipalveluita esimerkiksi keräämällä hiilidioksidipitoisuutta ja lähettämällä tiedot tietyin väliajoin pilveen, josta voi tehdä datan analyysiä.
- Langattomalla sensoriteknologialla voidaan tarvittaessa tehostaa myös erilaisten teollisuusympäristöjen koneellista ilmanvaihtoa ja luoda tämän kautta työntekijöiden työtehon kannalta optimaalinen työympäristö, Tuomikoski lisää.