https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 6.3.2019

Uusi tekoälyn yleisteos paljastaa Googlen algoritmien suomalaisalkuperän

Helsingin Sanomista eläköitynyt toimittaja Timo Siukonen ja Jyväskylän yliopiston professori Pekka Neittaanmäki ovat koostaneet tuoreen Mitä tulisi tietää tekoälystä -teoksensa ihmislähtöiseksi näkemykseksi tekoälystä. Julkistustilaisuudessa puhuneen Siukosen mukaan hänen osuutensa kirjasta on humanistin näkemys tekoälystä. Se on syntynyt uteliaisuudesta, ja tavoitteena on ollut, että Pihtiputaan mummokin ymmärtää.

pexels-photo-1089438

Kuva: Markus Spiske temporausch.com, Pexels

Kirjan henkilöhakemistossa on 700 nimeä, joista kaikista Siukonen on pyrkinyt selvittämään myös syntymä- ja mahdolliset kuolinajat. Luku kuvaa teoksen ihmislähtöisyyttä, sillä se tekee yli kaksi nimeä per sivu.

Yksi nimistä on Stephen Hedetniemi. Hedetniemi on Michiganin yliopiston emeritusprofessori, jolla on kirjan mukaan ollut yllättävä ja yrityssalaisuuden takia vaiettu vaikutus jokapäiväiseen elämäämme. Hän oli opiskeluaikanaan tehnyt kesätöissään professori David Galen tutkimuksen perusteella algoritmin, jolla Yhdysvaltain postilaitos saattoi kuljettaa lentopostia mahdollisimman lyhyillä kuljetusreiteillä.

Vuosikymmeniä myöhemmin Hedetniemen työkaveri oli törmännyt Googlella käydessään ilmoitustaululla sanoihin “Hedetniemi algorithm”.

Selvisi, että Hedetniemen vuosikymmeniä aiemmin luoma reititysalgoritmi on Googlen hakukoneen perusidea. Kenties pyhäjärveläissuvun jälkeläisen opiskelukaveri Carl Page oli kertonut tämän algoritmista pojalleen Larrylle, joka sitten oli yksi Googlen perustajista.

Teemu Palkki

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.