Alan Uutiset | 6.3.2019

Uusi tekoälyn yleisteos paljastaa Googlen algoritmien suomalaisalkuperän

Helsingin Sanomista eläköitynyt toimittaja Timo Siukonen ja Jyväskylän yliopiston professori Pekka Neittaanmäki ovat koostaneet tuoreen Mitä tulisi tietää tekoälystä -teoksensa ihmislähtöiseksi näkemykseksi tekoälystä. Julkistustilaisuudessa puhuneen Siukosen mukaan hänen osuutensa kirjasta on humanistin näkemys tekoälystä. Se on syntynyt uteliaisuudesta, ja tavoitteena on ollut, että Pihtiputaan mummokin ymmärtää.

pexels-photo-1089438

Kuva: Markus Spiske temporausch.com, Pexels

Kirjan henkilöhakemistossa on 700 nimeä, joista kaikista Siukonen on pyrkinyt selvittämään myös syntymä- ja mahdolliset kuolinajat. Luku kuvaa teoksen ihmislähtöisyyttä, sillä se tekee yli kaksi nimeä per sivu.

Yksi nimistä on Stephen Hedetniemi. Hedetniemi on Michiganin yliopiston emeritusprofessori, jolla on kirjan mukaan ollut yllättävä ja yrityssalaisuuden takia vaiettu vaikutus jokapäiväiseen elämäämme. Hän oli opiskeluaikanaan tehnyt kesätöissään professori David Galen tutkimuksen perusteella algoritmin, jolla Yhdysvaltain postilaitos saattoi kuljettaa lentopostia mahdollisimman lyhyillä kuljetusreiteillä.

Vuosikymmeniä myöhemmin Hedetniemen työkaveri oli törmännyt Googlella käydessään ilmoitustaululla sanoihin “Hedetniemi algorithm”.

Selvisi, että Hedetniemen vuosikymmeniä aiemmin luoma reititysalgoritmi on Googlen hakukoneen perusidea. Kenties pyhäjärveläissuvun jälkeläisen opiskelukaveri Carl Page oli kertonut tämän algoritmista pojalleen Larrylle, joka sitten oli yksi Googlen perustajista.

Teemu Palkki

Uusimmat artikkelit

20.3.2019 | Alan Uutiset

Tekoäly uudistaa teollisuuden palveluita, kunnossapitoa ja työturvallisuutta

Uusi Teollisuus ja Advanced Engineering -tapahtumat alkavat tänään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa ja ovat avoinna kävijöille keskiviikosta torstaihin 20.−21.3.2019.

Mittava hyökkäys norjalaiseen alumiiniyhtiöön, siirtyy manuaalisiin operaatioihin

Yksi maailman suurimmista alumiinin valmistajista, norjalaisyhtiö Norsk Hydro ASA on tällä hetkellä pahoissa vaikeuksissa maanantaina alkaneiden kyberhyökkäysten vuoksi.

15.3.2019 | Kumppaniartikkeli

Konecranesin asiakasportaali on kunnossapitopalvelun tiedonlähde

Konecranes tuo teollisen internetin edut asiakkaiden ulottuville yourKONECRANES-asiakasportaalin kautta. Asiakasportaali yhdistää laitteiden reaaliaikaisen käyttö- ja kuntotiedon järjestelmällisen kunnossapidon tuottamaan tietoon. Portaalin uusimpana ominaisuutena on online-raportointinäkymä, jonka kautta asiakkaat saavat reaaliajassa tiedot valmistuneesta huollosta digitaalisessa muodossa.

Tamspark tuo esiin additiivisen valmistuksen hybridiratkaisuja Tampereen Advanced Engineering -messuilla

Automaatiosta ja additiivisen valmistuksen hybridiratkaisuista tulee tärkeitä kilpailukeinoja yrityksille, jotka haluavat nostaa tuotantonsa seuraavalle tasolle. Suomalainen 3D-tulostuskoneiden maahantuoja ja toimittaja Tamspark esittelee näitä mahdollisuuksia Tampereella 20.–21.3.2019 järjestettävillä Advanced Engineering -messuilla.

LST Etävalvonta auttaa vähentämään tuotannon hallitsemattomia käyttökatkoja

LST Teollisuuspalvelu esittelee Uusi Teollisuus -messuilla langattoman kunnonvalvontapalvelun LST Etävalvonta -palvelun, joka on tärkeä osa teollisuuden riskienhallintaa.

Finavia kasvattaa aurinkovoiman tuotantoa tuntuvasti

Helsinki-Vantaan terminaalin katolle asennetaan parhaillaan uusia aurinkopaneeleja. Ne kuuluvat Finavian aurinkovoimalaan, jonka ensimmäinen osa otettiin käyttöön vajaat kaksi vuotta sitten. Paneeleja tulee lisää myös ensi vuonna avattavan parkkitalon julkisivuun.

12.3.2019 | Tutkimus ja koulutus

Konecranes perustaa datalaboratorion Ranskaan

Konecranes ilmoitti perustavansa datalaboratorion Ranskaan Lyonin kaupunkiin. Taustalla on pyrkimys lisätä tuotteiden, palveluiden ja toimintojen digitaalisuutta teollisen internetin hyötyjen valjastamiseksi. Konecranesilla on etävalvonnassa 20 000 laitetta maailmanlaajuisesti ja digitaaliset elinkaarenaikaiset tiedot yli 600 0000 laitteesta. Yhtiöllä onkin vahva usko siihen, että datan hyödyntämiseen perustuva arvonluonti tulee mullistamaan materiaalinkäsittelyteollisuuden.