Uusi tekoälyn yleisteos paljastaa Googlen algoritmien suomalaisalkuperän
Helsingin Sanomista eläköitynyt toimittaja Timo Siukonen ja Jyväskylän yliopiston professori Pekka Neittaanmäki ovat koostaneet tuoreen Mitä tulisi tietää tekoälystä -teoksensa ihmislähtöiseksi näkemykseksi tekoälystä. Julkistustilaisuudessa puhuneen Siukosen mukaan hänen osuutensa kirjasta on humanistin näkemys tekoälystä. Se on syntynyt uteliaisuudesta, ja tavoitteena on ollut, että Pihtiputaan mummokin ymmärtää.
Kirjan henkilöhakemistossa on 700 nimeä, joista kaikista Siukonen on pyrkinyt selvittämään myös syntymä- ja mahdolliset kuolinajat. Luku kuvaa teoksen ihmislähtöisyyttä, sillä se tekee yli kaksi nimeä per sivu.
Yksi nimistä on Stephen Hedetniemi. Hedetniemi on Michiganin yliopiston emeritusprofessori, jolla on kirjan mukaan ollut yllättävä ja yrityssalaisuuden takia vaiettu vaikutus jokapäiväiseen elämäämme. Hän oli opiskeluaikanaan tehnyt kesätöissään professori David Galen tutkimuksen perusteella algoritmin, jolla Yhdysvaltain postilaitos saattoi kuljettaa lentopostia mahdollisimman lyhyillä kuljetusreiteillä.
Vuosikymmeniä myöhemmin Hedetniemen työkaveri oli törmännyt Googlella käydessään ilmoitustaululla sanoihin “Hedetniemi algorithm”.
Selvisi, että Hedetniemen vuosikymmeniä aiemmin luoma reititysalgoritmi on Googlen hakukoneen perusidea. Kenties pyhäjärveläissuvun jälkeläisen opiskelukaveri Carl Page oli kertonut tämän algoritmista pojalleen Larrylle, joka sitten oli yksi Googlen perustajista.
Teemu Palkki