Alan Uutiset | 11.10.2018

VR Trackin kaupassa syntyy pohjoismainen raideinfran jätti

Norjalainen NRC Group ostaa VR Trackin yrityskaupassa, jossa syntyy Pohjoismaiden suurin raideinfraan keskittyvä yhtiö Norjan, Ruotsin ja Suomen houkutteleville markkinoille. Uuden yhtiön palveluksessa työskentelee yli 2 450 työntekijää ja sen vuosittainen liikevaihto nousee yli 600 miljoonaan euroon.

vr-track-vy-special

Oslossa pääkonttoriaan pitävä ja pörssilistattu NRC Group ostaa VR Groupin tyttären VR Trackin. Sekä NRC Groupilla että VR Trackilla on vahva jalansija oman kotimaansa markkinoilla, ja molemmat ovat kasvattaneet ja laajentaneet toimintaansa Ruotsiin.

- Tämän järjestelyn kautta VR Track nousee johtavaksi pohjoismaiseksi raideinfra toimijaksi. NRC Groupin ja VR Trackin liiketoiminnat täydentävät toisiaan sekä maantieteellisesti että palveluissa. Osana kauppahinnan maksua VR Groupista tulee NRC Groupin suurin omistaja, VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson kertoo tiedotteessa.

- Meidän alallamme koolla on väliä, joten tämä kauppa on virstanpylväs yhtiöiden historiassa. Kokomme kaksinkertaistuu ja kilpailuasemamme kohentuu, yrityskaupan jälkeen tehtävässään hatkava NRC Groupin toimitusjohtaja Øivind Horpestad sanoo.

Ratainfra avainasemassa Pohjoismaissa

Liikenteen infrastruktuuri, mukaan lukien ratainfra, on ratkaisevan tärkeää nyky-yhteiskuntien kehitykselle ja menestykselle. Kaikki Pohjoismaat investoivat vahvasti uusiin rautatie-, metro- ja raitiovaunuyhteyksiin, joilla pyritään rakentamaan ympäristöystävällisempiä ja kestävämpiä liikennejärjestelmiä. Toiminnan laajuuden ja synergian kasvaessa uusi yhtiö kykenee hyödyntämän tätä kehitystä.

Horpestadin mukaan ratayhtiöt täydentävät toisiaan markkina-aseman, kapasiteetin ja osaamisen osalta. Ne tarjoavat suunnittelu-, rakennus-, kunnossapito- ja ympäristöpalveluita arvoketjun kaikilla osa-alueilla, mukaan lukien maanrakennustyöt ja raiteet sekä turvalaite-, sähkö-, tietoliikenne- ja liikenteenohjausjärjestelmät. 

- Uusia mielenkiintoisia yhteistyön mahdollisuuksia syntyy koko ajan lisää. Sitä paitsi uusi yhtiö keskittyy jatkossa vielä vahvemmin yhteiskuntavastuuseen liittyviin asioihin, toteaa Horpestad.

-  Yhtiöiden toiminta perustuu yhteisille pohjoismaisille arvoille. Meille on tärkeää noudattaa kestävää ja vastuullista lähestymistapaa hankkeiden toteutuksessa ja yhteistyössä asiakkaiden, työntekijöiden, sijoittajien ja kaikkien muiden sidosryhmien kanssa, Rolf Jansson jatkaa.

NRC Group nousi nopeasti tyhjästä

Yrityskaupan jälkeen VR Groupista tulee NRC Groupin suurin osakkeenomistaja, jonka osuus on noin 18,3 prosenttia yhtiön osakkeista. VR Track saa NRC Groupin standardien mukaisen uuden nimen ja brändin.

VR Track on kasvanut menestyksekkääksi ja tehokkaaksi palvelujen tarjoajaksi Suomen ja Ruotsin markkinoilla. 

Yhdistyminen NRC Groupin kanssa ja suuremman yhtiön muodostaminen on seuraava looginen askel. NRC Group on puolestaan osoittanut merkittävän kasvukykynsä aloittaessaan tyhjästä vuonna 2011 ja noustessaan alan johtavaksi toimijaksi Norjassa ja Ruotsissa.

- Me VR Groupilla aiomme ottaa aktiivisen roolin yhtiön jatkuvassa kehittämisessä, todennäköisesti hallitusjäsenyyden myötä, Jansson sanoo.

Yhdistyminen ei vaikuta välittömästi tai suoraan VR Trackin toimintoihin Suomessa ja Ruotsissa. Pidemmällä aikavälillä syntyy mahdollisuuksia yhteistyöhön maiden välillä ja työntekijöille voi avautua uusia uramahdollisuuksia. Myös raskas- ja erikoiskalustoa saadaan hyödynnettyä monipuolisemmin.

VR Trackilla on ratojen kunnossapitohankkeista paljon kokemusta, jota arvostetaan uudessa yhtiössä erityisen paljon. Myös VR Trackin suunnitteluosaaminen tuo merkittävää lisäarvoa NRC Groupille ja uuden yhtiön asiakkaille eri puolilla Pohjoismaita.

Markku Pervilä

 

Uusimmat artikkelit

19.4.2019 | Alan Uutiset

Fortum sai ympäristöluvan Porin tuhkajalostamolle

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi Fortumin Porin tuhkajalostamolle ympäristöluvan 18.4.2019. Porin tuhkajalostamossa käsitellään jätteenpolttolaitoksissa syntyvät tuhkat lain vaatimalla tavalla.

VR Kunnossapito selätti kilpailijat HKL:n metrojunien urakassa

VR-Yhtymä Oy on tehnyt merkittävän aluevaltauksen voittamalla Helsingin kaupungin liikennelaitoksen kilpailutuksen metrojunien peruskorjauksesta. Hankkeen kokonaisarvo VR:lle on noin 30 miljoonaa euroa ja sen toteuttaa VR Kunnossapito Oy.

Maailman ensimmäinen markkinapaikka hiilidioksidin poistolle

Puro on maailman ensimmäinen markkinapaikka, joka käy kauppaa hiilidioksidin poistolla ilmakehästä. Puro on 23 yrityksen pilottihanke, jonka tavoitteena on tehdä hiilidioksidin poistosta verifioitavaa, vertailukelpoista ja kaupallista toimintaa.

Lahti Precision tuo markkinoille mobiilipohjaisen punnituspalvelun

Lahti Precision on tuonut markkinoille maailman ensimmäinen järjestelmistä riippumattoman mobiilipohjaisen punnituspalvelun mScalesin.

PostNord ja GKN Powder Metallurgy vauhdittavat 3D-tulostuksen toimitusketjun kehitystä

Globalisaatio ja digitalisaatio vaikuttavat merkittävällä tavalla nykypäivän tuotantoteollisuuteen. Toimitusajoista on tullut keskeinen kilpailutekijä laadukkaan ja tehokkaan tuotannon rinnalle, mikä nostaa automaation merkityksen uudelle tasolle. PostNord ja GKN Powder Metallurgyn ovat ryhtyneet yhteistyöhön tavoitteenaan lisätä 3D-tulostusmarkkinoiden avoimuutta ja saatavuutta.

Ilmastonmuutos kuriin aurinkopolttoaineiden tuotannolla

Uudessa keinotekoisen fotosynteesin tutkimushankkeessa imitoidaan luonnon fotosynteesiprosessia ja kehitetään teknologia, joka tuottaa auringonvalosta, ilmakehän hiilidioksidista ja vedestä uusiutuvaa hiilineutraalia energiaa yhteiskunnan tarpeisiin.

3.4.2019 | Kumppaniartikkeli

GlobalReader vie tuotantolaitokset lähemmäs Industry 4.0 maailmaa

Ammattitaitoisen ja motivoituneen työvoiman löytäminen on tänä päivänä monelle valmistavan teollisuuden yritykselle haastavaa. Vaikka tehdastyön luonne on lisääntyneen automaation ansiosta muuttunut vuosien varrella täysin, työn arjen todellisuus ei useinkaan vastaa millenniaalisukupolven edustajien odotuksia. Pelkkä rahallinen korvaus työstä ei useinkaan heille riitä, vaan työn tekemisen on oltava myös mielekästä ja motivoivaa.