Alan Uutiset | 11.10.2018

VR Trackin kaupassa syntyy pohjoismainen raideinfran jätti

Norjalainen NRC Group ostaa VR Trackin yrityskaupassa, jossa syntyy Pohjoismaiden suurin raideinfraan keskittyvä yhtiö Norjan, Ruotsin ja Suomen houkutteleville markkinoille. Uuden yhtiön palveluksessa työskentelee yli 2 450 työntekijää ja sen vuosittainen liikevaihto nousee yli 600 miljoonaan euroon.

vr-track-vy-special

Oslossa pääkonttoriaan pitävä ja pörssilistattu NRC Group ostaa VR Groupin tyttären VR Trackin. Sekä NRC Groupilla että VR Trackilla on vahva jalansija oman kotimaansa markkinoilla, ja molemmat ovat kasvattaneet ja laajentaneet toimintaansa Ruotsiin.

- Tämän järjestelyn kautta VR Track nousee johtavaksi pohjoismaiseksi raideinfra toimijaksi. NRC Groupin ja VR Trackin liiketoiminnat täydentävät toisiaan sekä maantieteellisesti että palveluissa. Osana kauppahinnan maksua VR Groupista tulee NRC Groupin suurin omistaja, VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson kertoo tiedotteessa.

- Meidän alallamme koolla on väliä, joten tämä kauppa on virstanpylväs yhtiöiden historiassa. Kokomme kaksinkertaistuu ja kilpailuasemamme kohentuu, yrityskaupan jälkeen tehtävässään hatkava NRC Groupin toimitusjohtaja Øivind Horpestad sanoo.

Ratainfra avainasemassa Pohjoismaissa

Liikenteen infrastruktuuri, mukaan lukien ratainfra, on ratkaisevan tärkeää nyky-yhteiskuntien kehitykselle ja menestykselle. Kaikki Pohjoismaat investoivat vahvasti uusiin rautatie-, metro- ja raitiovaunuyhteyksiin, joilla pyritään rakentamaan ympäristöystävällisempiä ja kestävämpiä liikennejärjestelmiä. Toiminnan laajuuden ja synergian kasvaessa uusi yhtiö kykenee hyödyntämän tätä kehitystä.

Horpestadin mukaan ratayhtiöt täydentävät toisiaan markkina-aseman, kapasiteetin ja osaamisen osalta. Ne tarjoavat suunnittelu-, rakennus-, kunnossapito- ja ympäristöpalveluita arvoketjun kaikilla osa-alueilla, mukaan lukien maanrakennustyöt ja raiteet sekä turvalaite-, sähkö-, tietoliikenne- ja liikenteenohjausjärjestelmät. 

- Uusia mielenkiintoisia yhteistyön mahdollisuuksia syntyy koko ajan lisää. Sitä paitsi uusi yhtiö keskittyy jatkossa vielä vahvemmin yhteiskuntavastuuseen liittyviin asioihin, toteaa Horpestad.

-  Yhtiöiden toiminta perustuu yhteisille pohjoismaisille arvoille. Meille on tärkeää noudattaa kestävää ja vastuullista lähestymistapaa hankkeiden toteutuksessa ja yhteistyössä asiakkaiden, työntekijöiden, sijoittajien ja kaikkien muiden sidosryhmien kanssa, Rolf Jansson jatkaa.

NRC Group nousi nopeasti tyhjästä

Yrityskaupan jälkeen VR Groupista tulee NRC Groupin suurin osakkeenomistaja, jonka osuus on noin 18,3 prosenttia yhtiön osakkeista. VR Track saa NRC Groupin standardien mukaisen uuden nimen ja brändin.

VR Track on kasvanut menestyksekkääksi ja tehokkaaksi palvelujen tarjoajaksi Suomen ja Ruotsin markkinoilla. 

Yhdistyminen NRC Groupin kanssa ja suuremman yhtiön muodostaminen on seuraava looginen askel. NRC Group on puolestaan osoittanut merkittävän kasvukykynsä aloittaessaan tyhjästä vuonna 2011 ja noustessaan alan johtavaksi toimijaksi Norjassa ja Ruotsissa.

- Me VR Groupilla aiomme ottaa aktiivisen roolin yhtiön jatkuvassa kehittämisessä, todennäköisesti hallitusjäsenyyden myötä, Jansson sanoo.

Yhdistyminen ei vaikuta välittömästi tai suoraan VR Trackin toimintoihin Suomessa ja Ruotsissa. Pidemmällä aikavälillä syntyy mahdollisuuksia yhteistyöhön maiden välillä ja työntekijöille voi avautua uusia uramahdollisuuksia. Myös raskas- ja erikoiskalustoa saadaan hyödynnettyä monipuolisemmin.

VR Trackilla on ratojen kunnossapitohankkeista paljon kokemusta, jota arvostetaan uudessa yhtiössä erityisen paljon. Myös VR Trackin suunnitteluosaaminen tuo merkittävää lisäarvoa NRC Groupille ja uuden yhtiön asiakkaille eri puolilla Pohjoismaita.

Markku Pervilä

 

Uusimmat artikkelit

Tuuliturbiinin siiven eroosio-ongelma ratkesi tekoälyn avulla

Tuuliturbiinin siipimateriaalin eroosio sääolosuhteiden vaikutuksesta on ongelma, joka koskee koko tuulienergiasektoria. VTT:n antiAGE-projektissa materiaaliongelmaan löydettiin tekoälyn ja 3D-tulostuksen avulla toimiva ratkaisu.

Kaivostoiminta tehostuu uusien sensori-innovaatioiden avulla

Uusien röntgen- ja 3D-kuvantamisteknologiaan perustuvien sensorien sensorifuusiolla parannetaan mineraalivarojen 3D-mallinnusta ja tehostetaan arvometallien erottelua. VTT koordinoi sensorikehitystä yhdessä yritysten, kansainvälisten tutkimusinstituuttien sekä kaivosalan yhteisöjen kanssa X-Mine EU-projektissa. 

18.1.2019 | Tutkimus ja koulutus

T&k-kulut ajavat autonvalmistajia alliansseihin

Sähkö- ja robottiautojen kehittäminen on kallista puuhaa, samoin puhtaampien ajopelien rakentelu. Uusien autojen pilviä hipovat t&k-kustannukset pakottavat isotkin autonvalmistajat liittoumiin eli alliansseihin. Ford ja VW toimivat jo yhdessä, mikä lisää paineita vaikkapa Daimlerin ja BMW:n suuntiin.

17.1.2019 | Alan Uutiset

Kunnossapitopalveluihin erikoistunut Viafin Service ostaa Gasum Tekniikan

Gasum myy tytäryhtiönsä Gasum Tekniikka Oy:n teollisuuden kunnossapitokumppanille Viafin Service Oyj:lle. Yrityskauppa on osa Gasumin strategiaa keskittyä pohjoismaisten kaasumarkkinoiden ja energiainfrastruktuurin kehittämiseen. Kaupan odotetaan toteutuvan helmikuun loppuun 2019 mennessä. Yrityskaupassa Gasum Tekniikasta tulee osa Viafin Service-konsernia.

SKAL vaatii miljardin euron lisärahoitusta tiestölle; avaa keskustelun tavaraliikenteen päästövähennyksen keinoista

Kaasu on vaihtoehto kevyimmissä yhdistelmissä ja sähkö taajamien jakeluliikenteessä. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n laskelmien mukaan vielä vuonna 2045 yli 80 prosenttia maanteiden tavaraliikenteen energiankulutuksesta on kuitenkin nestemäistä dieseliä. Panostus uusiutuvista raaka-aineista valmistettuun dieseliin ja biokaasuun olisikin Suomen tavaraliikenteelle paras ympäristövalinta. 

Painelaitteiden korjaus- ja muutostöitä koskeva ohje uudistettu

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on julkaissut uudistetun version painelaitteiden korjaus- ja muutostöitä koskevasta ohjeesta. Ohjeessa kerrotaan, millaisia vaatimuksia painelaitesäädökset asettavat painelaitteiden käytönaikaisille korjaus- ja muutostöille.