https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 16.6.2015

VTT:n mukaan selluloosasta tulee biotalouden supermateriaali ja laaja-alainen yhteistyö moninkertaistaa suomalaisen puun arvon.

Selluloosa on tulevaisuuden supermateriaali. Näin uskovat Tekesiltä 4,9 miljoonan euron rahoituksen saaneen strategisen tutkimusavauksen yhteistyökumppanit Teknologian tutkimuskeskus VTT, Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Vaasan yliopisto.

EevaSuorlahti

Kierrätetystä selluloosasta valmistettuja neuleita. (Kuva: Eeva Suorlahti)

Tutkijat kehittävät yhdessä uusia biomateriaalisovelluksia VTT:n koordinoimassa Design Driven Value Chains in the World of Cellulose (DWoC) 2.0 -tutkimusprojektissa.

DWoC-projektissa etsitään selluloosalle uusia design-lähtöisiä käyttösovelluksia, kehitetään niihin liittyvää teknologiaa ja tutkitaan uusia tapoja luoda arvoa selluloosaan pohjautuvissa ekosysteemeissä. Teknologian avulla voidaan korvata fossiilisten raaka-aineiden käyttöä esimerkiksi tekstiilituotteissa, sisustuselementeissä ja autojen korimateriaaleissa.

– Hallitusohjelma painottaa biotalouden merkitystä Suomen tulevaisuudelle ja talouden uudistumiselle. Uudistuminen edellyttää tutkimuslähtöisiä leijonanloikkia, vahvaa riskinottoa ja kansallista satsausta tutkimus- ja innovaatiorahoitukseen. Puu – vihreä kultamme – on uusiutuva raaka-aine, jonka selluloosa muuttuu kullanarvoiseksi, kun löydämme uudenlaisia korkean lisäarvon käyttösovelluksia perinteisen paperi- ja selluteollisuuden rinnalle, toteaa projektin koordinaattori, VTT:n tutkimusjohtaja Johanna Buchert.

Biotalouden ja kestävän kehityksen edistäminen edellyttävät laajaa yhteistyötä; DWoC-projektin ensimmäisessä vaiheessa testattiin erilaisia tapoja muotoilun ja materiaalitutkimuksen tulokselliseen yhdistämiseen. Tuloksena syntyi sekä alustavia tuotekonsepteja ja -ideoita että lupaavia teknologiainnovaatioita. Projektin aikana kehitettiin esimerkiksi suoraan sellumassasta tulostettava lanka, jonka valmistukseen erikoistunut Spinnova Oy käynnistyi vuoden 2015 alussa.

Nyt käynnistyy projektin toinen vaihe, jossa kehitetään tekstiilisovelluksia, kuten selluloosan 3D-tulostusta, ja tutkitaan selluloosapohjaisten materiaalien käyttöä rakennetussa ympäristössä. Uusien materiaalien ja tuotteiden lisäksi ja kehitetään uudenlaisia tekstiilien valmistuslaitteita ja -prosesseja. Tekesin rahoituksella erilaisten toimijoiden on mahdollista tehdä yhteistyötä, kokeilla ja hakea innovaatioita uusien bisnesideoiden synnyttämiseksi.

Uusien tuotteiden kaupallistaminen on myös tärkeä tavoite. Projektissa kehitetään selluloosapohjaisten materiaalien ympärille arvoa tuottava yritysverkostoa, johon kuuluu muun muassa design-alan yrittäjiä.

DWoC-projekti pyrkii jakamaan tietoa selluloosamateriaalin mahdollisuuksista ja vahvistamaan laaja-alaista yhteistyöverkostoa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Kansallisten tavoitteiden saavuttamiseksi mukaan tarvitaan eri alojen toimijoita: rahoittajia, perinteisiä ja uusia yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja yliopistoja. Lisäksi tarvitaan vahvaa uskoa Suomen tulevaisuuteen yhtenä uuden sukupolven selluloosateollisuuden mahtimaana.

Toiseen vaiheeseen edennyt DWoC-projekti (31.3.2015 – 1.4.2018) on saanut Tekesiltä 4,9 miljoonan euron rahoituksen. Projektin tutkimuskumppaneita ovat Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto TTY sekä Vaasan yliopiston johtamisen yksikkö.

www.vtt.fi  

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.