https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 16.6.2015

VTT:n mukaan selluloosasta tulee biotalouden supermateriaali ja laaja-alainen yhteistyö moninkertaistaa suomalaisen puun arvon.

Selluloosa on tulevaisuuden supermateriaali. Näin uskovat Tekesiltä 4,9 miljoonan euron rahoituksen saaneen strategisen tutkimusavauksen yhteistyökumppanit Teknologian tutkimuskeskus VTT, Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Vaasan yliopisto.

EevaSuorlahti

Kierrätetystä selluloosasta valmistettuja neuleita. (Kuva: Eeva Suorlahti)

Tutkijat kehittävät yhdessä uusia biomateriaalisovelluksia VTT:n koordinoimassa Design Driven Value Chains in the World of Cellulose (DWoC) 2.0 -tutkimusprojektissa.

DWoC-projektissa etsitään selluloosalle uusia design-lähtöisiä käyttösovelluksia, kehitetään niihin liittyvää teknologiaa ja tutkitaan uusia tapoja luoda arvoa selluloosaan pohjautuvissa ekosysteemeissä. Teknologian avulla voidaan korvata fossiilisten raaka-aineiden käyttöä esimerkiksi tekstiilituotteissa, sisustuselementeissä ja autojen korimateriaaleissa.

– Hallitusohjelma painottaa biotalouden merkitystä Suomen tulevaisuudelle ja talouden uudistumiselle. Uudistuminen edellyttää tutkimuslähtöisiä leijonanloikkia, vahvaa riskinottoa ja kansallista satsausta tutkimus- ja innovaatiorahoitukseen. Puu – vihreä kultamme – on uusiutuva raaka-aine, jonka selluloosa muuttuu kullanarvoiseksi, kun löydämme uudenlaisia korkean lisäarvon käyttösovelluksia perinteisen paperi- ja selluteollisuuden rinnalle, toteaa projektin koordinaattori, VTT:n tutkimusjohtaja Johanna Buchert.

Biotalouden ja kestävän kehityksen edistäminen edellyttävät laajaa yhteistyötä; DWoC-projektin ensimmäisessä vaiheessa testattiin erilaisia tapoja muotoilun ja materiaalitutkimuksen tulokselliseen yhdistämiseen. Tuloksena syntyi sekä alustavia tuotekonsepteja ja -ideoita että lupaavia teknologiainnovaatioita. Projektin aikana kehitettiin esimerkiksi suoraan sellumassasta tulostettava lanka, jonka valmistukseen erikoistunut Spinnova Oy käynnistyi vuoden 2015 alussa.

Nyt käynnistyy projektin toinen vaihe, jossa kehitetään tekstiilisovelluksia, kuten selluloosan 3D-tulostusta, ja tutkitaan selluloosapohjaisten materiaalien käyttöä rakennetussa ympäristössä. Uusien materiaalien ja tuotteiden lisäksi ja kehitetään uudenlaisia tekstiilien valmistuslaitteita ja -prosesseja. Tekesin rahoituksella erilaisten toimijoiden on mahdollista tehdä yhteistyötä, kokeilla ja hakea innovaatioita uusien bisnesideoiden synnyttämiseksi.

Uusien tuotteiden kaupallistaminen on myös tärkeä tavoite. Projektissa kehitetään selluloosapohjaisten materiaalien ympärille arvoa tuottava yritysverkostoa, johon kuuluu muun muassa design-alan yrittäjiä.

DWoC-projekti pyrkii jakamaan tietoa selluloosamateriaalin mahdollisuuksista ja vahvistamaan laaja-alaista yhteistyöverkostoa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Kansallisten tavoitteiden saavuttamiseksi mukaan tarvitaan eri alojen toimijoita: rahoittajia, perinteisiä ja uusia yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja yliopistoja. Lisäksi tarvitaan vahvaa uskoa Suomen tulevaisuuteen yhtenä uuden sukupolven selluloosateollisuuden mahtimaana.

Toiseen vaiheeseen edennyt DWoC-projekti (31.3.2015 – 1.4.2018) on saanut Tekesiltä 4,9 miljoonan euron rahoituksen. Projektin tutkimuskumppaneita ovat Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto TTY sekä Vaasan yliopiston johtamisen yksikkö.

www.vtt.fi  

Uusimmat artikkelit

Olkiluodon vuosihuollot on tehty - löytyi myös kehitettävää

Olkiluodon vuosihuollot ovat tämän vuoden osalta ohi. Ne päättyivät 24. kesäkuuta kello 22.06, kun Olkiluoto 2 -laitosyksikkö kytkettiin valtakunnan verkkoon.

25.6.2025 | Alan Uutiset

Konwell osti Energytech Finlandin

Konwell tarjoaa teollisuuden höyry- ja energiakaasujärjestelmien palveluita sekä tuote- ja järjestelmäratkaisuja. Energytech Finland on erikoistunut teollisuuden energiajärjestelmien toimituksiin, valvontaan, huoltoon ja asennuksiin.

Työturvallisuusrikoksesta ja ympäristön törkeästä turmelemisesta ehdollista vankeutta

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi kauhavalaisen yrityksen törkeästä ympäristön turmelemisesta ja työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoon ja rikoshyödyn menettämiseen. Laiminlyönnit paljastuivat työsuojelutarkastuksessa.

HSY uusi laitos jalostaa biojätteen lannoitteeksi pelloille

Biojätteen käsittelyssä siirrytään tehokkaampaan tapaan hyödyntää pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella kerättyä biojätettä.

Aalto-yliopistosta valmistuu avoimen automaation osaajia

"Oppiminen on sujunut parhaiten silloin, kun opiskelijoilla ei ole ennakko-oletuksia oikeasta tai väärästä tavasta tehdä automaatiota," tekniikan professori Valeriy Vyatkin toteaa. 

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.