Valmetin Q3 tulos vakaa – vahva kehitys Papereissa jatkui
Konepajayhtiö Valmetin tilausmäärät laskivat odotetusti kolmannella kvartaalilla, mutta vertailukelpoinen liiketulos nousi edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden.
Koronapandemiasta ja laskeneista tilausmääristä huolimatta Valmetin liikevaihto heinä-syyskuun välisenä aikana pysyi lähes edellisvuoden tasolla ollen 832 miljoonaa euroa, kun edellisen vuoden kolmannella kvartaalilla liikevaihto oli 857 miljoonaa euroa. Samaan aikaan yhtiö onnistui kasvattamaan vertailukelpoista tulostaan 81 miljoonasta 91 miljoonaan euroon.
Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine kommentoi lyhyesti kulunutta vuosineljännestä yhtiön tulostiedotteessa ja toisti muun muassa hyvän lyhyen aikavälin markkinanäkymän sellu- sekä kartonki ja paperi -markkinoille.
– COVID-19-pandemia vaikutti toimintoihimme edelleen kolmannella neljänneksellä. COVID-19:stä huolimatta Automaation palveluiden saadut tilaukset pysyivät edellisvuoden tasolla, kun taas Automaation projektitilaukset laskivat, Laine tiivistää.
Valmetin mukaan COVID-19:llä ei ole ollut merkittäviä vaikutuksia yhtiön projektiliiketoimintaan.
– Koko organisaatiomme on suoriutunut hyvin uusissa olosuhteissa ja löytänyt uusia toimintatapoja, joita voimme hyödyntää Valmetin prosessien parantamisessa myös pandemian jälkeen. Lisäksi tiettyjä kustannuksia syntyi pandemian takia vähemmän, yhtiö kertoi osavuosikatsauksen julkistamisen yhteydessä.
Kiinassa kasvua, Neles-fuusio edelleen kiinnostaa
Valmetin saadut tilaukset olivat 700 miljoonaa euroa vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä. Saadut tilaukset kasvoivat Paperit-liiketoimintalinjalla sekä Kiinassa, mutta laskivat Sellu ja energia-, Automaatio- ja Palvelut-liiketoimintalinjoilla.
– Tilaukset kasvoivat Kiinassa, mutta Etelä-Amerikassa, Pohjois-Amerikassa, Aasian ja Tyynenmeren alueella sekä EMEA-alueella (Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka). Lyhyen aikavälin markkinanäkymä sellussa sekä kartongissa ja paperissa on (edelleen) hyvä, Laine tiivistää.
Laine sivusi tiedotteessa lyhyesti myös Neles-fuusioehdotustaan:
– Heinäkuun alussa Valmet hankki 14,9 prosenttia Neles Oyj:stä. Vuosineljänneksen aikana Valmet vähitellen nosti omistustaan 29,5 prosenttiin ja ehdotti Valmetin ja Neleksen sulautumista. Yhdistymisessä on erinomainen teollinen logiikka ja se muodostaisi vahvan alustan liiketoiminnan kasvulle jatkossa erityisesti automaatiojärjestelmissä ja venttiileissä.
Vuosineljänneksen aikana Valmet teki sopimuksen puolalaisen PMP Groupin ostamisesta. PMP toimittaa prosessiteknologiaa ja palveluita pehmopaperi-, kartonki- ja paperikoneille maailmanlaajuisesti keskittyen pieniin ja keskikokoisiin pehmopaperikoneisiin sekä kartonki- ja paperikoneuusintoihin. Myös tätä kauppaa Laine kommentoi:
– PMP:n tuotevalikoima ja läsnäolo strategisilla markkinoilla luo Valmetille uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Yhtiö työllistää noin 650 henkilöä, ja toivotamme nämä uudet kollegat lämpimästi tervetulleeksi Valmetiin, hän sanoi.
Tulevaisuuden näkymät ennallaan
Valmet piti ennallaan kaksi viikkoa sitten antamat näkymänsä loppuvuodelle. Ohjeistuksen mukaan Valmet arvioi, että koko vuoden liikevaihto pysyy edellisvuoden tasolla ja että vertailukelpoinen ebit-tulos kasvaa verrattuna vuoteen 2019. Yhtiö lisäksi arvioi Palvelumarkkinoiden näkymänsä tyydyttäviksi taikka heikoiksi.
Palvelut-liiketoimintalinja tarjoaa palveluja ja ratkaisuja pääasiassa sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle. Sen palveluja ja ratkaisuja ovat muun muassa varaosat ja komponentit, kunnossapito- ja seisokkipalvelut sekä tehtaiden ja laitosten parannukset.
Handelsbankenin analyytikko Timo Heinosen mukaan Valmetin kolmannen neljänneksen tulos oli selvästi odotuksia parempi, mutta koronasta johtuvien epävarmuustekijöiden, kuten lomautusten vaikutusten takia on vaikea tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä yhtiön tulevasta tuloskunnosta.
– Toki 34 prosentin tilauskannan lasku vertailukaudella on merkittävä, mutta jos sellupuoli otetaan laskelmista pois niin tulos ei ole ollenkaan huono, Heinonen sanoo.
Tällä hän viittaa yhtiön vahvaan tilauskantaan Sellu ja energiapuolella edellisen vuoden vastaavana kvartaalina.
– Teollisuudessa mennyt älyttömän hyvin pidemmän aikaan. Korona on tuonut tähän shokin, josta toivutaan, mutta pidemmällä aikavälillä on selvä, ettei voida jatkuvasti olla nousutrendissä, vaan syklisyys tulee väistämättä näkymään, Heinonen päättää.
TEKSTI: Nina Garlo-Melkas / artikkeli on julkaistu Viisas raha -lehden verkkosivustolla www.viisasraha.fi