Alan Uutiset | 27.10.2020

Valmetin Q3 tulos vakaa – vahva kehitys Papereissa jatkui

Konepajayhtiö Valmetin tilausmäärät laskivat odotetusti kolmannella kvartaalilla, mutta vertailukelpoinen liiketulos nousi edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. 

valmmet2

Koronapandemiasta ja laskeneista tilausmääristä huolimatta Valmetin liikevaihto heinä-syyskuun välisenä aikana pysyi lähes edellisvuoden tasolla ollen 832 miljoonaa euroa, kun edellisen vuoden kolmannella kvartaalilla liikevaihto oli 857 miljoonaa euroa. Samaan aikaan yhtiö onnistui kasvattamaan vertailukelpoista tulostaan 81 miljoonasta 91 miljoonaan euroon.

Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine kommentoi lyhyesti kulunutta vuosineljännestä yhtiön tulostiedotteessa ja toisti muun muassa hyvän lyhyen aikavälin markkinanäkymän sellu- sekä kartonki ja paperi -markkinoille.

– COVID-19-pandemia vaikutti toimintoihimme edelleen kolmannella neljänneksellä. COVID-19:stä huolimatta Automaation palveluiden saadut tilaukset pysyivät edellisvuoden tasolla, kun taas Automaation projektitilaukset laskivat, Laine tiivistää.

Valmetin mukaan COVID-19:llä ei ole ollut merkittäviä vaikutuksia yhtiön projektiliiketoimintaan.

– Koko organisaatiomme on suoriutunut hyvin uusissa olosuhteissa ja löytänyt uusia toimintatapoja, joita voimme hyödyntää Valmetin prosessien parantamisessa myös pandemian jälkeen. Lisäksi tiettyjä kustannuksia syntyi pandemian takia vähemmän, yhtiö kertoi osavuosikatsauksen julkistamisen yhteydessä.

Kiinassa kasvua, Neles-fuusio edelleen kiinnostaa

Valmetin saadut tilaukset olivat 700 miljoonaa euroa vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä. Saadut tilaukset kasvoivat Paperit-liiketoimintalinjalla sekä Kiinassa, mutta laskivat Sellu ja energia-, Automaatio- ja Palvelut-liiketoimintalinjoilla.

– Tilaukset kasvoivat Kiinassa, mutta Etelä-Amerikassa, Pohjois-Amerikassa, Aasian ja Tyynenmeren alueella sekä EMEA-alueella (Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka). Lyhyen aikavälin markkinanäkymä sellussa sekä kartongissa ja paperissa on (edelleen) hyvä, Laine tiivistää.

Laine sivusi tiedotteessa lyhyesti myös Neles-fuusioehdotustaan:

– Heinäkuun alussa Valmet hankki 14,9 prosenttia Neles Oyj:stä. Vuosineljänneksen aikana Valmet vähitellen nosti omistustaan 29,5 prosenttiin ja ehdotti Valmetin ja Neleksen sulautumista. Yhdistymisessä on erinomainen teollinen logiikka ja se muodostaisi vahvan alustan liiketoiminnan kasvulle jatkossa erityisesti automaatiojärjestelmissä ja venttiileissä.

Vuosineljänneksen aikana Valmet teki sopimuksen puolalaisen PMP Groupin ostamisesta. PMP toimittaa prosessiteknologiaa ja palveluita pehmopaperi-, kartonki- ja paperikoneille maailmanlaajuisesti keskittyen pieniin ja keskikokoisiin pehmopaperikoneisiin sekä kartonki- ja paperikoneuusintoihin. Myös tätä kauppaa Laine kommentoi:

– PMP:n tuotevalikoima ja läsnäolo strategisilla markkinoilla luo Valmetille uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Yhtiö työllistää noin 650 henkilöä, ja toivotamme nämä uudet kollegat lämpimästi tervetulleeksi Valmetiin, hän sanoi.

Tulevaisuuden näkymät ennallaan

Valmet piti ennallaan kaksi viikkoa sitten antamat näkymänsä loppuvuodelle. Ohjeistuksen mukaan Valmet arvioi, että koko vuoden liikevaihto pysyy edellisvuoden tasolla ja että vertailukelpoinen ebit-tulos kasvaa verrattuna vuoteen 2019. Yhtiö lisäksi arvioi Palvelumarkkinoiden näkymänsä tyydyttäviksi taikka heikoiksi.

Palvelut-liiketoimintalinja tarjoaa palveluja ja ratkaisuja pääasiassa sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle. Sen palveluja ja ratkaisuja ovat muun muassa varaosat ja komponentit, kunnossapito- ja seisokkipalvelut sekä tehtaiden ja laitosten parannukset.

Handelsbankenin analyytikko Timo Heinosen mukaan Valmetin kolmannen neljänneksen tulos oli selvästi odotuksia parempi, mutta koronasta johtuvien epävarmuustekijöiden, kuten lomautusten vaikutusten takia on vaikea tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä yhtiön tulevasta tuloskunnosta.

– Toki 34 prosentin tilauskannan lasku vertailukaudella on merkittävä, mutta jos sellupuoli otetaan laskelmista pois niin tulos ei ole ollenkaan huono, Heinonen sanoo.

Tällä hän viittaa yhtiön vahvaan tilauskantaan Sellu ja energiapuolella edellisen vuoden vastaavana kvartaalina.

valmet_avainluvutQ3_20

– Teollisuudessa mennyt älyttömän hyvin pidemmän aikaan. Korona on tuonut tähän shokin, josta toivutaan, mutta pidemmällä aikavälillä on selvä, ettei voida jatkuvasti olla nousutrendissä, vaan syklisyys tulee väistämättä näkymään, Heinonen päättää.

 

TEKSTI: Nina Garlo-Melkas / artikkeli on julkaistu Viisas raha -lehden verkkosivustolla www.viisasraha.fi

Uusimmat artikkelit

23.11.2020 | Tutkimus ja koulutus

Muovi- ja komposiittialalle lisää osaajia yritysten ja oppilaitosten yhteistyöllä Lounais-Suomessa

Muovi- ja komposiittialan yritysten kasvunäkymät ovat Lounais-Suomessa hyvät – korona on jopa vauhdittanut alan yritysten kasvua ja tarjonnut uusia mahdollisuuksia. Loppuvuonna käynnistyy alan ammattitutkinto ja tulevana vuonna ammatillinen perustutkinto sekä todennäköisesti myös amk-tasoinen täsmätäydennyskoulutus. Lisäksi yritykset ovat viestimässä alasta kiinnostavasti valtakunnallisen MuoviLove-yhteisnäkyvyyden kautta, kertoo Muoviteollisuus ry lehdistötiedotteessa.

16.11.2020 | Kumppaniartikkeli

FINN-Tarkastus Oy laajensi nostolaitteiden tarkastuksiin

Tämän vuoden elokuussa sähkölaitteistojen tarkastuksista tunnettu FINN-Tarkastus Oy aloitti uuden vaiheen panostamalla vahvasti koneturvallisuus- ja koulutuspalveluihin. Nyt yritys on ottanut seuraavan askeleen aloittamalla nostureiden, henkilönostimien ja muiden nostolaitteiden lakisääteiset käyttöönotto- ja määräaikaistarkastukset FINAS-akkreditointipalvelun myönnettyä 5.11.2020 pätevyysalueeseen nostolaitteiden tarkastuksia koskevan laajennuksen. 

Eltelille kolmen vuoden sopimus Fingridin voimajohtojen kunnossapidosta

Eltel on allekirjoittanut kantaverkkoyhtiö Fingridin kanssa sopimuksen koskien voimajohtojen peruskunnossapitoa. Sopimuksen mukaisesti Eltelin vastuulla on neljä kuudesta Fingridin sopimusalueesta: Häme-Uusimaa, Itä-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi eli suurin osa Suomea. Sopimuskausi on 2021-2023.

13.11.2020 | Alan Uutiset

Sallamaari Muhonen Sähköteknisen Kaupan Liiton (STK) toimitusjohtajaksi

Sallamaari Muhonen on nimitetty Sähköteknisen Kaupan Liiton (STK) toimitusjohtajaksi 1.1. 2021 alkaen. Liiton pitkäaikainen toimitusjohtaja Tarja Hailikari jatkaa seuraajansa neuvonantajana, kunnes jää eläkkeelle helmikuun lopussa.

TUKES: Akkujen vääränlainen säilyttäminen voi tulla kalliiksi

Litiumioniakkuja on nykyisin monissa koneissa ja laitteissa, esim. sähkötyökaluissa. Jos et käytä akkukäyttöistä laitetta tai kulkuvälinettä talven aikana, varastoi se turvallisesti. Vääränlainen varastointi voi pilata akun eikä se ole enää käyttökelpoinen talven jälkeen. Pahimmassa tapauksessa vioittunut akku saattaa aiheuttaa tulipalon ladatessa.

Varaosien digitalisointi ja 3D-tulostus mahdollistavat valmistuksen missä ja milloin vain

Varaosien digitalisointi on askel kohti kestävämpää liiketoimintaa ja pienempää hiilijalanjälkeä. Samalla syntyy kustannussäästöjä ja varaosien saatavuus paranee ja nopeutuu. VTT ja Aalto-yliopisto ovat tehneet huippututkimusta varaosien digitalisoinnin ja 3D-tulostuksen edistämiseksi jo viiden vuoden ajan.

SSAB:n Raahen-tehtaalla kokeiltiin lisätyn todellisuuden hyödyntämistä asennustyön valvonnassa

SSAB:n Raahen-tehtaan nauhavalssaamon vuosihuollossa otettiin kesällä digiloikka, kun asennustyön valvonnassa hyödynnettiin ensimmäistä kertaa lisättyä todellisuutta (AR). Tämä mahdollisti sen, että kyseistä asennustyötä yleensä valvovan asiantuntijan ei tarvinnut matkustaa Saksasta SSAB:n tehtaalle Raaheen, vaan hän pystyi seuraamaan ja ohjaamaan työtä AR-lasien kautta, jotka oli kiinnitetty tehtaan oman asennusvalvojan kypärään.