Alan Uutiset | 2.9.2019

Vienti Saksaan laski kesäkuussa - vienti Yhdysvaltoihin ja Kiinaan kasvoi

Vienti EU-maihin tippui seitsemän prosenttia, mutta vienti EU:n ulkopuolelle puolestaan nousi kaksi prosenttia.

vienti_tuonti_9_19

Suomen vienti ja tuonti 2016-2019. Lähde: Tulli/ tilastointi

Suomen tavaraviennin arvo väheni kesäkuussa kolme prosenttia vuoden takaisesta Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan. Vienti oli arvoltaan noin 5,2 miljardia euroa. Vientimäärät laskivat 2,8 prosenttia, mutta vientihinnat nousivat 0,5 prosenttia vuoden takaisesta.

Tuonnin arvo laski kesäkuussa puolestaan kymmenen prosenttia ja oli noin viisi miljardia euroa. Tuontihinnat laskivat 3,9 prosenttia ja tuontimäärät 2,3 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana viennin arvo kasvoi neljä prosenttia, mutta tuonnin arvo laski prosentin viime vuoden vastaavalta ajanjaksolta.

Kesäkuussa vienti EU-maihin laski kesäkuussa seitsemän prosenttia, mutta vienti EU:n ulkopuolelle nousi kaksi prosenttia. Vienti Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja Venäjälle kasvoi, mutta vienti muihin suuriin kauppakumppaneihin laski ja vienti Saksaan laski selvästi.

Kaikkien pääryhmien tuonnin arvo laski kesäkuussa. Jyrkintä lasku oli teollisuuden tuotantotarvikkeiden kohdalla. Tuonti EU-maista laski 14 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta kolme prosenttia. Tuonti Kiinasta ja Yhdysvalloista kasvoi, mutta tuonti muista suurista kauppakumppaneista laski.

Sähköteknisten koneiden ja laitteiden viennin arvo nousi

Teollisuuden toimialojen erikoiskoneiden viennin arvo laski kuusi prosenttia, mutta teollisuuden yleiskäyttöisten koneiden viennin arvo nousi kaksi prosenttia kesäkuussa. Sähköteknisten koneiden ja laitteiden viennin arvo nousi 16 prosenttia. Myös verkkolaitteiden, sähköjohtimien ja muuntajien viennin arvo kasvoi vertailukuukaudesta.

Metallien ja metallituotteiden viennin arvo nousi neljä prosenttia kesäkuussa. Teräksen ja raudan vienti kasvoi 29 prosenttia vuoden takaisesta. Kasvua selittää erityisesti kaasuputkien vienti avomerelle ja Venäjälle 129 miljoonan euron arvosta. Teräslevyvalmisteiden viennin arvo laski. Muiden metallien viennin arvo laski 30 prosenttia kesäkuussa, joista kuparin vienti laski 42 prosenttia ja sinkin vienti 35 prosenttia, mutta nikkelin viennin arvo nousi 26 prosenttia. Metallista valmistettujen tuotteiden viennin arvo laski neljä prosenttia kesäkuussa.

Muista arvoltaan merkittävistä tavararyhmistä elintarvikkeiden viennin arvo nousi seitsemän prosenttia, malmien ja metalliromun, pääasiassa nikkelimalmin ja nikkelikiven, viennin arvo yhdeksän prosenttia ja kojeiden ja mittareiden viennin arvo prosentin vuoden takaisesta.

Teollisuuden tuotantotarvikkeiden tuonti laski 14 prosenttia kesäkuussa. Poltto- ja voiteluaineiden tuonnin arvo pieneni kymmenen prosenttia.

Investointitavaroiden tuonnin arvo laski kahdeksan prosenttia ja kuljetusvälineiden tuonnin arvo 12 prosenttia. Kulutustavaroiden tuonnin arvoon tuli laskua yhdeksän prosenttia ja elintarvikkeiden tuontiin kahdeksan prosenttia.

Henkilöautojen vienti laski jyrkästi

Kuljetusvälineiden viennin arvo laski 13 prosenttia kesäkuussa. Henkilöautojen viennin arvo laski 24 prosenttia. Autoja vietiin kesäkuussa 9 494 kappaletta, kun niitä vietiin 12 145 kappaletta viime vuoden kesäkuussa. Kuljetusvälineiden viennin arvoa nosti hieman kahdeksan purjeveneen vienti viime kesäkuussa. Niiden arvoksi tilastoitiin yhteensä noin 36 miljoonaa euroa.

Öljytuotteiden viennin arvo laski viisi prosenttia kesäkuussa. Vientimäärät nousivat 823 tuhanteen tonniin, mutta vientihinnat laskivat selvästi. Muun kemianteollisuuden yhteenlaskettu viennin arvo laski kymmenen prosenttia kesäkuussa. Peruskemikaalien viennin arvo laski yhdeksän prosenttia ja lääkkeiden ja farmaseuttisten tuotteiden viennin arvo 18 prosenttia. Muovien viennin arvo laski 11 prosenttia.

Metsäteollisuuden tuotteiden kokonaisvienti laski seitsemän prosenttia kesäkuussa. Paperin, pahvin ja niistä valmistettujen tuotteiden viennin arvo laski myös seitsemän prosenttia. Tavararyhmän vientimäärät laskivat 744 tuhanteen tonniin, mutta vientihinnat nousivat. Paperimassan viennin arvo laski prosentin kesäkuussa. Vientimäärät nousivat 400 tuhanteen tonniin, mutta vientihinnat laskivat. Sahatavaran viennin arvo laski 11 prosenttia vuoden takaisesta vientimäärien pudottua 392 tuhanteen tonniin. Myös vanerin ja muiden levytuotteiden viennin arvo laski 11 prosenttia.

Koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden vienti laski viisi prosenttia kesäkuussa. Voimakoneiden ja moottoreiden viennin arvo laski 27 prosenttia. Laskua selittää pääasiassa viime vuoden vertailukuukauden vahva sähkögeneraattori- ja moottorivienti.

Teksti: Vaula Aunola

Uusimmat artikkelit

Työhyvinvointi on kahden kauppaa

Työ teollisuuden alalla on kuormittavaa, ja kuormitusta kasvattaa entisestään työn epäsäännöllisyys. Vuorotyö lisää muun muassa sydän- ja verisuonisairausten riskiä, mutta haittojen vähentämiseen voivat vaikuttaa niin työntekijä kuin työnantajakin.

Boomin dataintegraatiopalvelu IFS:n asiakkaiden käyttöön

IFS:n kenttähuollon ratkaisut, toiminnanohjausjärjestelmät ja kunnossapidon järjestelmät hyödyntävät jatkossa Boomin tarjoamia integraatiomahdollisuuksia yhdistämällä laajat ja nopeasti muuttuvat tietojoukot sovelluksiinsa.

19.2.2020 | Alan Uutiset

FUCHSin uusi voiteluainetehdas – suuri satsaus Pohjoismaiden markkinoille

Fuchsin uuden voiteluainetehtaan rakentaminen on täydessä vauhdissa Forsissa Tukholman eteläpuolella. 

Ratkaisu sähköautojen akkuongelmaan?

Lontoon UCL:n (University College of London) ja Kiinan tiedeakatemian tutkijat ovat kehittäneet ja osoittaneet uuden taivutettavan, grafeenista valmistetun superkondensaattorin, joka lupaa ratkaista sekä sähköautojen että kannettavien laitteiden akkuongelmat. Asiasta kertoi ETN.fi-verkkosivusto.

18.2.2020 | Tutkimus ja koulutus

Tutkimus: Sähköistäminen voi vähentää 60 prosenttia päästöjä Euroopassa vuoteen 2050 mennessä

Liikenteen, rakentamisen ja teollisuuden sähköistäminen voi vähentää kasvihuonekaasupäästöjä Euroopassa jopa 60 prosenttia vuosien 2020–2050 välillä, kertoo tutkimuslaitos BloombergNEF:n (BNEF) julkaisema tuore tutkimus.

Fortum jatkaa käyttö- ja kunnossapitoyhteistyötään Caverion-omisteisen Maintpartnerin kanssa Uudellamaalla

Fortum jatkaa Uudenmaan voima- ja lämpölaitoksia sekä verkkoja koskevaa käyttö- ja kunnossapitokumppanuuttaan Maintpartnerin kanssa neljällä vuodella. Maintpartner on hoitanut palvelua vuodesta 2016. Sopimuksen arvoa ei julkisteta.

16.12.2019 | Kumppaniartikkeli

Insta opettaa prosessit tuottavammiksi

Oikein käytetty data on teollisuudessa rahan arvoinen voimavara. Oppivat koneet tehostavat teollisia prosesseja, jolloin energiaa ja raaka-aineita säästyy, päästöt pienenevät ja yrityksen tuottavuus kohentuu. Opetusdata muuttuu prosessiteollisuudessa sen viimeisen viivan alla näkyväksi tulokseksi.