https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 11.5.2022

Ydinvoiman suosio ennätyslukemissa

Ydinvoiman kannatus on Suomessa korkeammalla kuin koskaan, selviää Energiateollisuus ry:n Kantar Publicilla teettämästä kyselystä. Aineisto kerättiin huhtikuussa 2022. Ydinvoiman kannatusta on mitattu yhtäjaksoisesti vuodesta 1983. Tänä keväänä tulos on korkeammalla kuin kertaakaan mittaushistoriassa.

nuclear

Ilmastosyyt ovat yksi keskeisistä tekijöistä ydinvoiman suosion taustalla. Enemmistö, 62 prosenttia, piti ydinvoimaa tärkeänä keinona torjua ilmastonmuutosta.

Vastanneista 60 prosenttia suhtautuu ydinvoimaan myönteisesti, ja 11 prosenttia kielteisesti.  Kaikkien eduskuntapuolueiden kannattajien keskuudessa ydinvoiman kannatus on huomattavasti korkeampaa kuin vastustus. 

Tietoisuus ilmastonmuutoksesta on tärkeä syy siihen, että ydinvoiman kannatus on noussut jo useita vuosia, toteaa Energiateollisuus ry:n tuotannosta vastaava johtaja Jari Kostama.

– Nyt kannatusta näyttäisi entisestään nostaneen kallistunut fossiilisen energian hinta ja tarve irrottautua energiayhteistyöstä Venäjän kanssa. Omavaraisuus energiantuotannossa on aika suosittu ajatus näissä olosuhteissa, Kostama jatkaa. 

Aineisto kerättiin juuri ennen Fennovoiman päätöstä lopettaa yhteistyö Rosatomin kanssa, mutta Kostama ei usko, että luopumisella on negatiivista vaikutusta ydinvoiman kannatukseen.

Olkiluoto 3:n käynnistymisen myötä Suomen sähköntuotannon päästöt laskevat aiempaakin alemmalle tasolle. Viime vuonna päästöttömän sähkön osuus oli 87 prosenttia, ja ensi vuonna sen ennakoidaan nousevan yli 90 prosenttiin. Ydinvoiman kasvu tuo markkinoille lisää kotimaista sähköä, omavaraisuutta ja huoltovarmuutta. Sähkön tarve kasvaa tulevina vuosina reilusti, kun fossiilisia polttoaineita korvataan puhtaalla sähköllä liikenteessä, lämmityksessä ja teollisuudessa. 

Myös teknologian kehittyminen kiinnostaa ihmisiä. Nykyisten isojen ydinvoimaloiden rinnalle on kehitteillä pienreaktoreita (SMR), jotka voisivat tuottaa sähköä ja / tai lämpöä. Pienreaktoreita on tarkoitus tuottaa sarjavalmisteisesti, mistä koituisi sekä kustannus- että aikatauluhyötyjä. 

Pienreaktoreissa potentiaalia

Suomessa pienreaktoreissa nähdään potentiaalia erityisesti lämmityssektorin päästöjen vähentämisessä, toteaa Energiateollisuus ry:n ydinvoima-asiantuntija Annina Alasaari

– Pienreaktorit voivat tukea Suomen ilmastotavoitteen saavuttamista ja samalla tarjota toimitusvarmaa ja tasaista lämpöä ja sähköä. Lainsäädännön tulisikin osaltaan kannustaa uusiin investointeihin, Alasaari jatkaa.

Ydinvoiman suosioon vaikuttaa myös se, että Suomi on ensimmäisenä saamassa valmiiksi käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusratkaisun. Posivan Onkalo valmistuu 2020-luvun puolivälissä. Käytetty polttoaine sijoitetaan peruskallioon noin 430 metrin syvyyteen, ja se eristetään elollisesta luonnosta moninkertaisilla turvallisuusratkaisuilla. 

Uusimmat artikkelit

Riippuvuus maakaasusta voidaan katkaista älykkäällä energianhallintajärjestelmällä

Siemens Osakeyhtiö on kehittänyt ratkaisun, joka vähentää sekä päästöjä että riippuvuutta tuontienergiasta. 

16.5.2022 | Tutkimus ja koulutus

Hiilineutraalien prosessien materiaalitutkimukselle merkittävä TK-rahoitus Business Finlandilta

Business Finland on myöntänyt merkittävän rahoituksen MASCOT-projektille, joka vastaa tulevaisuuden kiertotalousprosessien ja vetyteknologioiden tuomiin materiaalien käytettävyyshaasteisiin ja luo tietopohjan niiden luotettavuuden ja kilpailukyvyn varmistamiseksi.

Rakennusteollisuus RT:n Turvallisuusviikko käynnistyy tänään

Rakennusteollisuus RT:n järjestämää Turvallisuusviikkoa vietetään 16.-22.5.2022, jolloin rakennusalalla kiinnitetään erityistä huomiota työn turvallisuuteen ja terveellisyyteen. SRV käynnistää samalla koko loppuvuoden kestävän kampanjan Oikeus hyvään työpäivään.

16.5.2022 | Alan Uutiset

Olli Sippula polttoprosessien päästöjen professoriksi

Polttoprosessien päästöillä on monia haittavaikutuksia ja niiden hallintaan tarvitaan uusia menetelmiä.

10.5.2022 | Kumppaniartikkeli

Loppuu se kuluminen – kestävillä ratkaisuilla huolettomuutta teollisuuden kunnossapitoon

Panssariteräksestä valmistetut siirtoruuvit, sykloonit, puhaltimet, putkistot ja monet muut teollisuuslaitteet altistuvat jatkuvasti kulumiselle. Halpa tuotanto ja vääränlaiset sovellukset ovat kuluttaneet laitteiden lisäksi panssariteräksen mainetta. Kestävä ratkaisu on kuitenkin olemassa. Ajatus laadusta, ennakoivasta kunnossapidosta ja elinkaariajattelusta jalkautuu teollisuuteen hitaasti mutta varmasti, luottaa Somotec Oy:n toimitusjohtaja Olli Riihiluoma.

Parikkalan vesihuollon ja Digitan yhteistyö edennyt mallikkaasti – “Käytännön hyöty merkittäviä”

Digita ja Parikkalan vesihuolto solmivat yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista vuonna 2020. Onnistunut pilottivaihe päättyi viime vuonna ja tulevina vuosina tavoitteena on asentaa noin 900 etäluettavaa mittaria.

Kajave varautuu lauhtuvan sään ja puuskaisen tuulen aiheuttamiin sähkökatkoksiin

Sähköverkkoyhtiö Kajave varautuu lauhtuvan sään ja puuskaisen tuulen aiheuttamiin sähkökatkoksiin Kainuussa. Säätilan muutos on aiheuttanut vikoja sähköverkkoon jo nyt. Vikojen korjaus on käynnissä.