Ydinvoiman suosio ennätyslukemissa
Ydinvoiman kannatus on Suomessa korkeammalla kuin koskaan, selviää Energiateollisuus ry:n Kantar Publicilla teettämästä kyselystä. Aineisto kerättiin huhtikuussa 2022. Ydinvoiman kannatusta on mitattu yhtäjaksoisesti vuodesta 1983. Tänä keväänä tulos on korkeammalla kuin kertaakaan mittaushistoriassa.
Vastanneista 60 prosenttia suhtautuu ydinvoimaan myönteisesti, ja 11 prosenttia kielteisesti. Kaikkien eduskuntapuolueiden kannattajien keskuudessa ydinvoiman kannatus on huomattavasti korkeampaa kuin vastustus.
Tietoisuus ilmastonmuutoksesta on tärkeä syy siihen, että ydinvoiman kannatus on noussut jo useita vuosia, toteaa Energiateollisuus ry:n tuotannosta vastaava johtaja Jari Kostama.
– Nyt kannatusta näyttäisi entisestään nostaneen kallistunut fossiilisen energian hinta ja tarve irrottautua energiayhteistyöstä Venäjän kanssa. Omavaraisuus energiantuotannossa on aika suosittu ajatus näissä olosuhteissa, Kostama jatkaa.
Aineisto kerättiin juuri ennen Fennovoiman päätöstä lopettaa yhteistyö Rosatomin kanssa, mutta Kostama ei usko, että luopumisella on negatiivista vaikutusta ydinvoiman kannatukseen.
Olkiluoto 3:n käynnistymisen myötä Suomen sähköntuotannon päästöt laskevat aiempaakin alemmalle tasolle. Viime vuonna päästöttömän sähkön osuus oli 87 prosenttia, ja ensi vuonna sen ennakoidaan nousevan yli 90 prosenttiin. Ydinvoiman kasvu tuo markkinoille lisää kotimaista sähköä, omavaraisuutta ja huoltovarmuutta. Sähkön tarve kasvaa tulevina vuosina reilusti, kun fossiilisia polttoaineita korvataan puhtaalla sähköllä liikenteessä, lämmityksessä ja teollisuudessa.
Myös teknologian kehittyminen kiinnostaa ihmisiä. Nykyisten isojen ydinvoimaloiden rinnalle on kehitteillä pienreaktoreita (SMR), jotka voisivat tuottaa sähköä ja / tai lämpöä. Pienreaktoreita on tarkoitus tuottaa sarjavalmisteisesti, mistä koituisi sekä kustannus- että aikatauluhyötyjä.
Pienreaktoreissa potentiaalia
Suomessa pienreaktoreissa nähdään potentiaalia erityisesti lämmityssektorin päästöjen vähentämisessä, toteaa Energiateollisuus ry:n ydinvoima-asiantuntija Annina Alasaari.
– Pienreaktorit voivat tukea Suomen ilmastotavoitteen saavuttamista ja samalla tarjota toimitusvarmaa ja tasaista lämpöä ja sähköä. Lainsäädännön tulisikin osaltaan kannustaa uusiin investointeihin, Alasaari jatkaa.
Ydinvoiman suosioon vaikuttaa myös se, että Suomi on ensimmäisenä saamassa valmiiksi käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusratkaisun. Posivan Onkalo valmistuu 2020-luvun puolivälissä. Käytetty polttoaine sijoitetaan peruskallioon noin 430 metrin syvyyteen, ja se eristetään elollisesta luonnosta moninkertaisilla turvallisuusratkaisuilla.