https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 9.6.2021

Yli puolet suomalaisista haluaa käyttää aurinkoenergiaa kodin sähkön kulutuksessa

Sähkönjakeluyhtiö Carunan teettämä kansalaiskysely osoitti kuluttajien keskuudessa selkeän trendin: aurinkopaneelien käyttö kiinnostaa 54 prosenttia suomalaisista. Kiinnostus näkyy myös aurinkopaneelien määrässä ja vuoden 2020 aikana aurinkosähköntuottajien määrä Carunan sähkönjakeluverkossa kasvoi yli 40 prosenttia. 

iStock-1226088001

Suomi on viime vuosina alkanut päästä vauhtiin uusiutuvan energian tuottamisessa. Keväällä 2021 koko maassa tuotettiin aurinkoenergiaa 295 MW, millä saataisi katettua pienen kaupungin vuosittainen sähkönkulutus. 

Suurin markkinaosuus uusiutuvista energiamuodoista Suomessa on tällä hetkellä tuulivoimalla, mutta aurinkovoimaloiden osuus kasvaa jatkuvasti. 

Carunan keväällä 2021 teettämän kansalaiskyselyn* mukaan yli puolet (52 prosenttia) suomalaisista käyttäisi mieluiten uusiutuvista energiamuodoista aurinkoenergiaa. Tuulienergiaa käyttäisi mieluiten 15 prosenttia ja vesi ja bioenergiaa taas kumpaakin noin joka kymmenes vastaaja. 

- Kiinnostus aurinkoenergiaan näkyy myös meidän datassa. Tänä keväänä on ylitetty rajapyykki, kun Carunan verkkoon on liitetty 10 000:s aurinkosähkön pientuottaja. Samaan aikaan lainsäädäntömme on kehittynyt siten, että esimerkiksi taloyhtiöt voivat hyödyntää itse tuottamaansa energiaa entistä paremmin omiin tarpeisiinsa, kertoo Carunan kehitys- ja innovaatiojohtaja Elina Lehtomäki

Toistaiseksi aurinkovoimala löytyy useimmiten omakotitalosta 

Carunan kansalaiskyselyn mukaan yli puolet (54 prosenttia) suomalaisista haluaa käyttää aurinkoenergiaa tulevaisuudessa kodin sähkön kulutuksessa, kuten valaistuksessa ja kodinkoneissa. Erityisen innokkaita kodin sähkönkulutukseen aurinkoenergiaa käyttäjiä olivat 25–32- (60 prosenttia) ja 35–44-vuotiaat (64 prosenttia) sekä itäsuomalaiset (59 prosenttia). 

Kaksi viidestä suomalaisesta haluaisi käyttää aurinkoenergiaa kesämökillä ja reilu kolmannes taas keskittäisi aurinkosähkön kiinteistön lämmitykseen. Kesämökillä aurinkoenergiaa käyttäisi erityisesti 18–24-vuotiaat (54 prosenttia) ja alueellisesti se kiinnostaa eniten pohjoissuomalaisia (44 prosenttia). 

- Kiinnostus aurinkoenergian käyttöä kohtaan näkyy myös Carunan verkkoalueella. Esimerkiksi Espoossa henkilöasiakkaillamme aurinkosähköjärjestelmien käyttö on lisääntynyt vuosina 2019 ja 2021 välillä 56 prosenttia. Eniten aurinkovoimaloita on Espoon (891 kpl) lisäksi Salossa (748 kpl) ja Lohjalla (527 kpl), sanoo Lehtomäki.  

Carunan alueella yli 250 aurinkovoimalan kuntia ovat Kaarina, Kirkkonummi, Vihti, Lieto, Sastamala, Tuusula ja Hyvinkää. “Vuonna 2021 aurinkosähköjärjestelmiä oli huomattavasti eniten käytössä omakotitaloasujilla, mutta jalansijaa aurinkoenergian tuottamisessa on otettu myös rivi- ja kerrostaloasujien joukossa”, Lehtomäki jatkaa.  

 
Teknologinen kehitys on parantanut voimaloiden hyötysuhdetta 

Aurinkosähköjärjestelmän tuottoon vaikuttaa säteilyn määrän ja aurinkopaneelien hyötysuhde sekä lämpötila, suuntauskulma ja puhtaanapito. 

- Teknologinen kehitys on parantanut aurinkovoimaloiden hyötysuhdetta ja alentanut hintoja, mikä vaikuttaa myös hankintapäätöksiin. 

Kuluttaja-asiakkaan aurinkovoimala tuottaa keskimäärin noin 4430 kWh sähköä vuodessa, mikä riittää kattamaan noin 20 000 kilometriä ajoa sähköautolla. 

- Tehokkainta aurinkosähkö on, kun se tulee omaan käyttöön. Jos aurinkopaneelien tuottamaa sähköä jää kuitenkin käyttämättä, voi sen myydä sähköyhtiölle. Vuonna 2020 Carunan jakeluverkkoalueella aurinkoenergiaa myytiin sähköverkkoon 15 847 MWh, mikä vastaa yli 800 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta, Lehtomäki kertoo. 
 

Tulevaisuudessa erilaiset ratkaisut itse tuotetun sähkön käyttöön monipuolistuvat. Caruna kertoo olevansa on parhaillaan konseptoimassa Energiayhteisö-palvelua, jonka kautta kuluttaja voisi tulevaisuudessa käyttää itse tuottamaansa energiaa toisessa käyttöpisteessä, kuten kesämökillä. 

Uusimmat artikkelit

Tuulivoimainvestoinnit kattavat yli viidenneksen teollisuuden kiinteistä investoinneista 2021

Kuluvana vuonna Suomeen rakennetaan noin 1 000 megawatin edestä uutta tuulivoimaa. Määrä tulee kasvattamaan Suomen tuulivoimakapasiteettia 40 prosenttia. Investointeina tämä tarkoittaa noin 1,2 miljardia euroa, mikä vastaa 23 prosenttia kaikista tälle vuodelle arvioiduista teollisuuden kiinteistä investoinneista. Vuosien 2022 - 2023 aikana tuulivoimainvestointien määrä tulee olemaan vielä korkeampi, ja sijoittajat uskovat kiinnostuksen puhtaaseen sähköntuotantoon säilyvän myös jatkossa.

10.6.2021 | Tutkimus ja koulutus

Jatkuvatoiminen prosessi luo edellytykset joustavammalle ja tehokkaammalle lääkkeiden valmistamiselle

Siirtyminen perinteisestä eräprosessista vaihtoehtoiseen jatkuvatoimiseen prosessiin on ajankohtainen aihe ja haastava tehtävä lääketeollisuudelle, kun se pyrkii löytämään yhä kustannustehokkaampia ja joustavampia ratkaisuja lääkkeiden valmistamiseen. 

VR ottaa käyttöön koneälyisen apukuskin

VR on ottanut kevään aikana sekä matkustaja- että tavaraliikenteen junissa käyttöön veturinkuljettajaa avustavan, koneälyä hyödyntävän DAS-järjestelmän. DAS auttaa optimoimaan junan ajoa niin, että energiatehokkuus lisääntyy, täsmällisyys paranee ja samalla matkustusmukavuus kasvaa.

9.6.2021 | Alan Uutiset

"Sähkölämmitys on 40 prosenttia öljylämmittämistä pahempi ympäristöhaitta"

Jos nykyiset 130 000 öljylämmittäjää toteuttaisivat hallituksen toiveen eli remontoisivat taloonsa muun lämmitysmuodon, 4 000 euron yksittäiset tuet maksaisivat valtiolle 520 miljoonan euroa. Ylivoimaiselle valtaosalle vaihdos tarkoittaisi sähkölämmitystä. 130 000 uutta sähkölämmittäjää tarkoittaa keskimäärin 260 000 tonnia lisää hiilidioksidipäästöjä vuodessa, Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula kommentoi.

1.6.2021 | Kumppaniartikkeli

S/Y Christopher -jahdin peräsimien tiivisteiden vaihto – kuinka jahti päätyi Suomeen?

Viisi vuotta sitten S/Y Christopher -jahti oli Mallorcalla kunnostuksessa ja Baltic Yachts auttoi heitä siellä monissa kunnostukseen liittyvissä asioissa. Samalla Baltic Yachts loi hyvät suhteet kapteeni Mark O’Reillyyn.

Voitelun kunnossapito-ohjeet laitevalmistajilta ja voitelun asiantuntijalta

Toimivaksi ja hyväksi havaittu käytäntö on merkittävin tekijä oikeassa voiteluhuollossa. Teoria antaa usein yleisohjeita, jotka sopivat mahdollisimman laajalle alueelle.

Rakennussähkösuunnittelijan pätevyys mittaa projektin kokonaishallintaa

Rakennussähkösuunnittelijan pätevyyslautakunta on saanut tietoonsa, että rakennusten tietoteknisiin järjestelmiin erikoistuneilta suunnittelijoilta (telesuunnittelijat) on edellytetty tarjouspyynnöissä rakennussähkösuunnittelijan pätevyyttä.