https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 9.9.2016

Ylijäämälämpöjen hyödyntämisestä merkittävät säästöt teollisuudelle

Teollisuus hukkaa vuosittain valtavan määrän energiaa. Kotimaisen teollisuuden prosesseissa syntynyttä lämpöä lauhdutetaan ilmaan ja vesistöihin vuosittain ydinvoiman vuosituotannon verran, joka on käytännössä 4 – 6 terawattituntia. Hukatun energian hinta on Motivan arvion mukaan vuositasolla jopa 200 miljoonaa euroa.

mantsala koneet

Mäntsäläläisen Nivos Oy:n hanke datakeskuksen hukkalämmön kierrättämisestä kunnan kaukolämpöverkkoon valittiin keväällä Vuoden ilmastoteoksi. (Kuva:Soili Kaivosoja)

Nykyisin vain murto-osa teollisuuden ylijäämälämmöstä päätyy kaukolämmöksi. Suomessa käytettävästä kaukolämmöstä ainoastaan muutama prosentti on peräisin teollisuuden ylijäämälämmöstä.

Tehtyjen selvitysten mukaan reilut kaksi kolmasosaa kaukolämpöyrityksistä on kiinnostunut ylijäämälämpöjen hyödyntämisestä ja ostamisesta. Keskeiset tekijät ylijäämälämmön hyödyntämisessä ovat taloudellinen kiinnostavuus sekä lämmön hankinnan ja tuotantotapojen kustannustaso.

Teknologian kehittyminen on tehnyt lämmöntalteenotosta edullisempaa erityisesti datakeskuspuolella. Konesalit ovat nykyisin lämpimimmissä tiloissa eikä niitä tarvitse koneellisesti jäähdyttää niin alhaiseen lämpötilaan kuin aiemmin on totuttu.

– Konesalien hukkalämpöä on hyödynnetty aikaisemminkin jonkun verran silloin, kun niiden sijainti on ollut sellainen, että ne on ollut helppo liittää kaukolämpöverkkoon ja kaupallisista ehdoista on päästy sopimukseen, kertoo Energiateollisuus ry:n asiantuntija Antti Kohopää.

Yhdyskuntasuunnittelu avainasemassa

Tuotantolaitoksen sijainti onkin ratkaisevassa roolissa. Mitä lähempänä tehdas sijaitsee asutusta ja kaukolämpöverkkoa, sitä paremmat ovat edellytykset lämmön hyödyntämiselle. Jotta ylijäämälämpöä pystyttäisiin jatkossa tuottamaan kaukolämpöverkkoon tehokkaammin, tulisi mahdollisuudet huomioida jo yhdyskuntasuunnittelussa.

– Toiminnot tulisi sijoittaa niin, että erilaiset hukkaenergiat pystytään hyödyntämään mahdollisimman tarkkaan. Kaavoitus ja maakäytön suunnittelun voisi tehdä niin, että se olisi ainakin mahdollista. Toinen asia on se, että pääsevätkö kaupalliset toimijat sopimukseen hinnasta sekä muista sopimusehdoista.

Myös teknologian kehitys auttaa omalta osaltaan ajamaan asiaa eteenpäin.

– Energiamarkkinoiden tilanne auttaa asiaa. Sähkön edullisen hinnan ansiosta ainakin tällä hetkellä näyttää selkeästi, että erilaiset lämpöpumpputeknologiat ovat kilpailukykyisempiä myös kaukolämmön tuotantoratkaisuina. Se lisää kiinnostusta ylijäämälämmön hyödyntämiseen.

Kohopää uskoo myös, että kiinnostus tulee pitkällä aikavälillä lisääntymään, mikäli päästökauppajärjestelmän kautta hiilidioksidipäästöille saataisiin voimakkaampi hinta.

– Se olisi tärkeä ohjauskeino ylijäämälämpöjen hyödyntämiseen. Se tulisi ohjaamaan siihen, että energia käytettäisiin entistä tarkemmin, Kohopää toteaa.

 

Teksti: Soili Kaivosoja, tekstipuu@gmail.com

Uusimmat artikkelit

14.5.2025 | Alan Uutiset

Prysmianin käyttöön vihitty 185-metrinen kaapelitorni on Suomen korkein rakennus

Yritys on tehnnyt suuria investointeja tehtaaseen, ja odottaa suurjännitekaapeleiden globaalin markkinan kasvun kiihtyvän edelleen.

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.