https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 9.9.2016

Ylijäämälämpöjen hyödyntämisestä merkittävät säästöt teollisuudelle

Teollisuus hukkaa vuosittain valtavan määrän energiaa. Kotimaisen teollisuuden prosesseissa syntynyttä lämpöä lauhdutetaan ilmaan ja vesistöihin vuosittain ydinvoiman vuosituotannon verran, joka on käytännössä 4 – 6 terawattituntia. Hukatun energian hinta on Motivan arvion mukaan vuositasolla jopa 200 miljoonaa euroa.

mantsala koneet

Mäntsäläläisen Nivos Oy:n hanke datakeskuksen hukkalämmön kierrättämisestä kunnan kaukolämpöverkkoon valittiin keväällä Vuoden ilmastoteoksi. (Kuva:Soili Kaivosoja)

Nykyisin vain murto-osa teollisuuden ylijäämälämmöstä päätyy kaukolämmöksi. Suomessa käytettävästä kaukolämmöstä ainoastaan muutama prosentti on peräisin teollisuuden ylijäämälämmöstä.

Tehtyjen selvitysten mukaan reilut kaksi kolmasosaa kaukolämpöyrityksistä on kiinnostunut ylijäämälämpöjen hyödyntämisestä ja ostamisesta. Keskeiset tekijät ylijäämälämmön hyödyntämisessä ovat taloudellinen kiinnostavuus sekä lämmön hankinnan ja tuotantotapojen kustannustaso.

Teknologian kehittyminen on tehnyt lämmöntalteenotosta edullisempaa erityisesti datakeskuspuolella. Konesalit ovat nykyisin lämpimimmissä tiloissa eikä niitä tarvitse koneellisesti jäähdyttää niin alhaiseen lämpötilaan kuin aiemmin on totuttu.

– Konesalien hukkalämpöä on hyödynnetty aikaisemminkin jonkun verran silloin, kun niiden sijainti on ollut sellainen, että ne on ollut helppo liittää kaukolämpöverkkoon ja kaupallisista ehdoista on päästy sopimukseen, kertoo Energiateollisuus ry:n asiantuntija Antti Kohopää.

Yhdyskuntasuunnittelu avainasemassa

Tuotantolaitoksen sijainti onkin ratkaisevassa roolissa. Mitä lähempänä tehdas sijaitsee asutusta ja kaukolämpöverkkoa, sitä paremmat ovat edellytykset lämmön hyödyntämiselle. Jotta ylijäämälämpöä pystyttäisiin jatkossa tuottamaan kaukolämpöverkkoon tehokkaammin, tulisi mahdollisuudet huomioida jo yhdyskuntasuunnittelussa.

– Toiminnot tulisi sijoittaa niin, että erilaiset hukkaenergiat pystytään hyödyntämään mahdollisimman tarkkaan. Kaavoitus ja maakäytön suunnittelun voisi tehdä niin, että se olisi ainakin mahdollista. Toinen asia on se, että pääsevätkö kaupalliset toimijat sopimukseen hinnasta sekä muista sopimusehdoista.

Myös teknologian kehitys auttaa omalta osaltaan ajamaan asiaa eteenpäin.

– Energiamarkkinoiden tilanne auttaa asiaa. Sähkön edullisen hinnan ansiosta ainakin tällä hetkellä näyttää selkeästi, että erilaiset lämpöpumpputeknologiat ovat kilpailukykyisempiä myös kaukolämmön tuotantoratkaisuina. Se lisää kiinnostusta ylijäämälämmön hyödyntämiseen.

Kohopää uskoo myös, että kiinnostus tulee pitkällä aikavälillä lisääntymään, mikäli päästökauppajärjestelmän kautta hiilidioksidipäästöille saataisiin voimakkaampi hinta.

– Se olisi tärkeä ohjauskeino ylijäämälämpöjen hyödyntämiseen. Se tulisi ohjaamaan siihen, että energia käytettäisiin entistä tarkemmin, Kohopää toteaa.

 

Teksti: Soili Kaivosoja, tekstipuu@gmail.com

Uusimmat artikkelit

9.1.2025 | Alan Uutiset

Outokummun Kemin kaivoksen malmivarat ovat 95 prosentia aiemmin arvioitua suuremmat

Päivitetyn kaivoksen malmivarojen ja mineraalivarantojen arvion mukaan kaivosalueen maaperässä on runsaasti kromimalmia, mikä pidentää kaivoksen käyttöikää merkittävästi.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.