https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Myrskyvahinkojen LiDAR-tarkastus yöaikaan on toteutettavissa

Hepta Airbornen, Suur-Savon Sähkon, Järvi-Suomen Energian ja ESRI Finlandin ainutlaatuinen projekti Suomessa osoitti myrskyvahonkojen havaitsemisen yöaikaan käyttämällä LiDAR-antureilla varustettuja drooneja. Tavoitteena oli nopeuttaa maanpäällisten sähkölinjojen vahinkojen paikantamista ja eliminoimista myrskyjen ja hämärien olosuhteiden aikana.

LiDAR pistepilvikuva puista sähkövoimalinjoissa (Hepta-pilottihanke Suomessa)

Hepta Airborne skannasi kilometrikaupalla maanpäällisiä sähkölinjoja vikojen havaitsemiksi, joita projektikumppani Järvi-Suomen Energia loi kaatamalla puita linjoille voimakkaiden tuulien aikaan tapahtuvien myrskyvahinkojen jäljittelemiseksi. Tulokset auttavat lyhentämään sähkökatkoksia ja parantamaan sähkönjakelua kodinomistajille Järvi-Suomessa ja muilla hankalamaastoisilla alueilla.

Keskijänniteverkkojen sähkökatkosten takia tuhansilta ihmisiltä katkeaa sähkö kotona vuoden kylmimpään ja pimeimpään aikaan. Hankala maasto ja vähäinen päivänvalo tekevät sähkölinjavahinkojen löytämisestä ja eliminoimisesta haasteellista jakeluverkon haltijoille. Ympäri maailmaa tavallisin tapa paikantaa sähkölinjojen päälle kaatuneita puita on jalkaisin, suksilla tai mönkijöillä, mikä on hidasta ja vaarantaa tarkastustiimin turvallisuuden.

Jalan kuljetun matkan minimoimiseksi käytetään tavallisesti RGB-sensoreilla varustettuja drooneja, jotka tallentavat suuren tarkkuuden kuvia vahingoista. Vaikka droonit voivat kulkea pitkiä matkoja ja lentävät ympäri vuorokauden, kamerat eivät ole riittäviä havaitsemaan verkon vahinkoja hämärässä. Tehokas tapa ratkaista hämärän aiheuttamat rajoitukset on käyttää LiDAR-antureita, jotka tallentavat dataa ympäri vuorokauden.

- LiDAR-varustettujen droonien käyttäminen voi parantaa merkittävästi verkon vikojen eliminoimisen tehokkuutta jakeluverkon haltijan palvelun toiminnan palauttamiseksi sähkökatkojen aikana myrskyisinä aikoina, erityisesti hankalamaastoisille ja vähäisen luonnonvalon alueille Pohjoismaissa. LiDAR-tarkastuksella on lisäksi monia muita käyttötapoja, mikä tekee siitä osuvan valinnan tilanteisiin, jotka edellyttävät nopeaa datan keräämistä ja analysointia, Hepta Airbornen toimitusjohtaja Henri Klemmer kommentoi.

Testit suoritettiin kolmen kilometrin pituisella vanhalla maanpäällisellä sähkölinjalla, joka korvataan maanalaisilla sähkökaapeleilla, alueella, jolla suurin myrskyvahinkojen riski. JSE:n tiimi kaatoi yhteensä 20 puuta sähkölinjoille aiheuttaen merkittävää vahinkoa – rikkinäisiä linjoja ja eristimiä sekä erittäin kallistuneita mastoja.

Hepta Airborne teki useita lentoja erityyppisillä LiDAR-varustetuilla teollisilla drooneilla eri korkeuksilla ja nopeuksilla löytääkseen optimaaliset lentoparametrit eri tyyppisiä myrskyvahinkoja varten. Kerätyt tiedot antoivat ESRI Finlandille palautetietoa algoritmin kehittämiseksi, joka voi havaita vahingon laajuuden ja raportoida välittömästi.

- Tämän tyyppinen datan kerääminen ja analysointi on keskiössä droonien hyödyntämiseen suurella skaalalla ja näin nopean reaktion käyttöönottoon. Tulevaisuuden suunnitelmat tämän tarkastustavan osalta on saada operaationaalista hyötyä ensi syksynä eri tyyppisten häiriöiden ja lumikuormien havaitsemiseksi matalapaineen ja ukkosmyrskyjen aikana, Tomi Öster, Järvi-Suomen Energian kehityspäällikkö, kommentoi.

Pilottihankkeen toteutti Hepta Airborne yhteistyössä Suur-Savon Sähkön , Järvi-Suomen Energian ja ESRI Finlandin kanssa.

Uusimmat artikkelit

4.12.2023 | Alan Uutiset

Kemira myy Oil & Gas -liiketoimintansa Sterling Specialty Chemicals LLC -yhtiölle

Kauppa sisältää Kemiran tuotantolaitokset Mobilessa, Columbuksessa ja Aberdeenissä Yhdysvalloissa.

SSAB aloitti valokaariuunin rakentamisen Oxelösundiin

SSAB:n mukaan siirtyminen valokaariuuniin vähentää yksin noin kolmen prosenttia yhtiön Ruotsissa toteutettavan tuotannon hiilidioksidipäästöjä.

16.11.2023 | Tutkimus ja koulutus

Taitotalo sai ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon

Taitotalo sai opetus- ja kulttuuriministeriön vuoden 2023 ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon. Kilpailun teemana oli yhteinen verkostomainen toimintakulttuuri ja kumppanuudet

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan. 

25.9.2023 | Kumppaniartikkeli

Kohti ennakoivaa kunnonvalvontaa

Ennakoivalla kunnonvalvonnalla on merkittävä rooli tehtaiden käytettävyyden, tuottavuuden ja turvallisuuden ylläpitämisessä. Koneiden ja laitteiden hallitsematon vikaantuminen aiheuttaa odottamattomia kustannuksia toimialasta riippumatta.

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.