https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Myrskyvahinkojen LiDAR-tarkastus yöaikaan on toteutettavissa

Hepta Airbornen, Suur-Savon Sähkon, Järvi-Suomen Energian ja ESRI Finlandin ainutlaatuinen projekti Suomessa osoitti myrskyvahonkojen havaitsemisen yöaikaan käyttämällä LiDAR-antureilla varustettuja drooneja. Tavoitteena oli nopeuttaa maanpäällisten sähkölinjojen vahinkojen paikantamista ja eliminoimista myrskyjen ja hämärien olosuhteiden aikana.

LiDAR pistepilvikuva puista sähkövoimalinjoissa (Hepta-pilottihanke Suomessa)

Hepta Airborne skannasi kilometrikaupalla maanpäällisiä sähkölinjoja vikojen havaitsemiksi, joita projektikumppani Järvi-Suomen Energia loi kaatamalla puita linjoille voimakkaiden tuulien aikaan tapahtuvien myrskyvahinkojen jäljittelemiseksi. Tulokset auttavat lyhentämään sähkökatkoksia ja parantamaan sähkönjakelua kodinomistajille Järvi-Suomessa ja muilla hankalamaastoisilla alueilla.

Keskijänniteverkkojen sähkökatkosten takia tuhansilta ihmisiltä katkeaa sähkö kotona vuoden kylmimpään ja pimeimpään aikaan. Hankala maasto ja vähäinen päivänvalo tekevät sähkölinjavahinkojen löytämisestä ja eliminoimisesta haasteellista jakeluverkon haltijoille. Ympäri maailmaa tavallisin tapa paikantaa sähkölinjojen päälle kaatuneita puita on jalkaisin, suksilla tai mönkijöillä, mikä on hidasta ja vaarantaa tarkastustiimin turvallisuuden.

Jalan kuljetun matkan minimoimiseksi käytetään tavallisesti RGB-sensoreilla varustettuja drooneja, jotka tallentavat suuren tarkkuuden kuvia vahingoista. Vaikka droonit voivat kulkea pitkiä matkoja ja lentävät ympäri vuorokauden, kamerat eivät ole riittäviä havaitsemaan verkon vahinkoja hämärässä. Tehokas tapa ratkaista hämärän aiheuttamat rajoitukset on käyttää LiDAR-antureita, jotka tallentavat dataa ympäri vuorokauden.

- LiDAR-varustettujen droonien käyttäminen voi parantaa merkittävästi verkon vikojen eliminoimisen tehokkuutta jakeluverkon haltijan palvelun toiminnan palauttamiseksi sähkökatkojen aikana myrskyisinä aikoina, erityisesti hankalamaastoisille ja vähäisen luonnonvalon alueille Pohjoismaissa. LiDAR-tarkastuksella on lisäksi monia muita käyttötapoja, mikä tekee siitä osuvan valinnan tilanteisiin, jotka edellyttävät nopeaa datan keräämistä ja analysointia, Hepta Airbornen toimitusjohtaja Henri Klemmer kommentoi.

Testit suoritettiin kolmen kilometrin pituisella vanhalla maanpäällisellä sähkölinjalla, joka korvataan maanalaisilla sähkökaapeleilla, alueella, jolla suurin myrskyvahinkojen riski. JSE:n tiimi kaatoi yhteensä 20 puuta sähkölinjoille aiheuttaen merkittävää vahinkoa – rikkinäisiä linjoja ja eristimiä sekä erittäin kallistuneita mastoja.

Hepta Airborne teki useita lentoja erityyppisillä LiDAR-varustetuilla teollisilla drooneilla eri korkeuksilla ja nopeuksilla löytääkseen optimaaliset lentoparametrit eri tyyppisiä myrskyvahinkoja varten. Kerätyt tiedot antoivat ESRI Finlandille palautetietoa algoritmin kehittämiseksi, joka voi havaita vahingon laajuuden ja raportoida välittömästi.

- Tämän tyyppinen datan kerääminen ja analysointi on keskiössä droonien hyödyntämiseen suurella skaalalla ja näin nopean reaktion käyttöönottoon. Tulevaisuuden suunnitelmat tämän tarkastustavan osalta on saada operaationaalista hyötyä ensi syksynä eri tyyppisten häiriöiden ja lumikuormien havaitsemiseksi matalapaineen ja ukkosmyrskyjen aikana, Tomi Öster, Järvi-Suomen Energian kehityspäällikkö, kommentoi.

Pilottihankkeen toteutti Hepta Airborne yhteistyössä Suur-Savon Sähkön , Järvi-Suomen Energian ja ESRI Finlandin kanssa.

Uusimmat artikkelit

21.6.2022 | Alan Uutiset

ESG näkyy nyt ylimmän johdon agendalla - yli kolmannes eurooppalaisista yrityksistä palkannut kestävän kehityksen johtajan

Vuonna 2021 kansainvälisissä yrityksissä nimitettiin enemmän kestävän kehityksen johtajia kuin viitenä edellisenä vuotena yhteensä, ilmenee PwC:n globaalin strategiakonsultointiin erikoistuneen yksikön Strategy&:n tutkimuksesta.

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista. Yhteistyö on alkanut vuonna 2018 pilotoinnin merkeissä. Mittarikannan vaihto etäluentaan aloitettiin tämän vuoden alussa. Tähän mennessä etäluettavia mittareita on asennettu jo yli 2000 kappaletta.

15.6.2022 | Tutkimus ja koulutus

Uusilla ruoantuotantoteknologioilla vauhtia Suomen ilmastotavoitteisiin

Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Ruoantuotantojärjestelmän uudistaminen, erityisesti uusien tuotantomenetelmien käyttöönotto edistäisi tavoitteen saavuttamista. Samalla Suomen proteiiniomavaraisuus paranisi, mikä on entistä tärkeämpää nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa, ilmenee VTT:n ja Luken selvityksestä.

Metron turvallisuutta parannetaan – jopa 40 vuotta vanhoja järjestelmiä uudistetaan

Metro on liikennöinyt pääkaupunkiseudulla pian 40 vuoden ajan. Osa metrossa käytetyistä järjestelmistä on alkuperäisiä, ja ne alkavat tulla elinkaarensa päähän. Vanhojen järjestelmien uusimiseksi laadittu hankesuunnitelma oli 14.6. käsittelyssä HKL:n johtokunnassa. Hankkeen käsittely jatkuu syksyllä Helsingin ja Espoon kaupunginvaltuustoissa.

Tulevaisuuden digiratkaisut vauhdittavat ruokaketjun vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä

Uuden HKScanin johtaman kumppanuusverkoston tavoitteena on tuoda ruokaketjun vastuullisuusdata kaikkien ulottuville. Mukana verkostossa ovat HKScanin lisäksi huippuosaajat Biolanilta, Ilmatieteen laitokselta, Luonnonvarakeskuksesta ja Mtech Digital Solutionsilta.

Automatisointi lievittää logistiikan työvoimapulaa

Finn-ID:n toimitusjohtaja Janne Pyrrö ja teknologiajohtaja Kari Hänninen kertovat, että esimerkiksi logistiikka-alalla robottien harteille voidaan ulkoistaa uuvuttavat ja toisteiset tehtävät.

10.5.2022 | Kumppaniartikkeli

Loppuu se kuluminen – kestävillä ratkaisuilla huolettomuutta teollisuuden kunnossapitoon

Panssariteräksestä valmistetut siirtoruuvit, sykloonit, puhaltimet, putkistot ja monet muut teollisuuslaitteet altistuvat jatkuvasti kulumiselle. Halpa tuotanto ja vääränlaiset sovellukset ovat kuluttaneet laitteiden lisäksi panssariteräksen mainetta. Kestävä ratkaisu on kuitenkin olemassa. Ajatus laadusta, ennakoivasta kunnossapidosta ja elinkaariajattelusta jalkautuu teollisuuteen hitaasti mutta varmasti, luottaa Somotec Oy:n toimitusjohtaja Olli Riihiluoma.