https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Myrskyvahinkojen LiDAR-tarkastus yöaikaan on toteutettavissa

Hepta Airbornen, Suur-Savon Sähkon, Järvi-Suomen Energian ja ESRI Finlandin ainutlaatuinen projekti Suomessa osoitti myrskyvahonkojen havaitsemisen yöaikaan käyttämällä LiDAR-antureilla varustettuja drooneja. Tavoitteena oli nopeuttaa maanpäällisten sähkölinjojen vahinkojen paikantamista ja eliminoimista myrskyjen ja hämärien olosuhteiden aikana.

LiDAR pistepilvikuva puista sähkövoimalinjoissa (Hepta-pilottihanke Suomessa)

Hepta Airborne skannasi kilometrikaupalla maanpäällisiä sähkölinjoja vikojen havaitsemiksi, joita projektikumppani Järvi-Suomen Energia loi kaatamalla puita linjoille voimakkaiden tuulien aikaan tapahtuvien myrskyvahinkojen jäljittelemiseksi. Tulokset auttavat lyhentämään sähkökatkoksia ja parantamaan sähkönjakelua kodinomistajille Järvi-Suomessa ja muilla hankalamaastoisilla alueilla.

Keskijänniteverkkojen sähkökatkosten takia tuhansilta ihmisiltä katkeaa sähkö kotona vuoden kylmimpään ja pimeimpään aikaan. Hankala maasto ja vähäinen päivänvalo tekevät sähkölinjavahinkojen löytämisestä ja eliminoimisesta haasteellista jakeluverkon haltijoille. Ympäri maailmaa tavallisin tapa paikantaa sähkölinjojen päälle kaatuneita puita on jalkaisin, suksilla tai mönkijöillä, mikä on hidasta ja vaarantaa tarkastustiimin turvallisuuden.

Jalan kuljetun matkan minimoimiseksi käytetään tavallisesti RGB-sensoreilla varustettuja drooneja, jotka tallentavat suuren tarkkuuden kuvia vahingoista. Vaikka droonit voivat kulkea pitkiä matkoja ja lentävät ympäri vuorokauden, kamerat eivät ole riittäviä havaitsemaan verkon vahinkoja hämärässä. Tehokas tapa ratkaista hämärän aiheuttamat rajoitukset on käyttää LiDAR-antureita, jotka tallentavat dataa ympäri vuorokauden.

- LiDAR-varustettujen droonien käyttäminen voi parantaa merkittävästi verkon vikojen eliminoimisen tehokkuutta jakeluverkon haltijan palvelun toiminnan palauttamiseksi sähkökatkojen aikana myrskyisinä aikoina, erityisesti hankalamaastoisille ja vähäisen luonnonvalon alueille Pohjoismaissa. LiDAR-tarkastuksella on lisäksi monia muita käyttötapoja, mikä tekee siitä osuvan valinnan tilanteisiin, jotka edellyttävät nopeaa datan keräämistä ja analysointia, Hepta Airbornen toimitusjohtaja Henri Klemmer kommentoi.

Testit suoritettiin kolmen kilometrin pituisella vanhalla maanpäällisellä sähkölinjalla, joka korvataan maanalaisilla sähkökaapeleilla, alueella, jolla suurin myrskyvahinkojen riski. JSE:n tiimi kaatoi yhteensä 20 puuta sähkölinjoille aiheuttaen merkittävää vahinkoa – rikkinäisiä linjoja ja eristimiä sekä erittäin kallistuneita mastoja.

Hepta Airborne teki useita lentoja erityyppisillä LiDAR-varustetuilla teollisilla drooneilla eri korkeuksilla ja nopeuksilla löytääkseen optimaaliset lentoparametrit eri tyyppisiä myrskyvahinkoja varten. Kerätyt tiedot antoivat ESRI Finlandille palautetietoa algoritmin kehittämiseksi, joka voi havaita vahingon laajuuden ja raportoida välittömästi.

- Tämän tyyppinen datan kerääminen ja analysointi on keskiössä droonien hyödyntämiseen suurella skaalalla ja näin nopean reaktion käyttöönottoon. Tulevaisuuden suunnitelmat tämän tarkastustavan osalta on saada operaationaalista hyötyä ensi syksynä eri tyyppisten häiriöiden ja lumikuormien havaitsemiseksi matalapaineen ja ukkosmyrskyjen aikana, Tomi Öster, Järvi-Suomen Energian kehityspäällikkö, kommentoi.

Pilottihankkeen toteutti Hepta Airborne yhteistyössä Suur-Savon Sähkön , Järvi-Suomen Energian ja ESRI Finlandin kanssa.

Uusimmat artikkelit

Dronet ja paikkatietoanalytiikka kertovat, milloin ja missä sähköverkon kunnossapitotoimia tulee tehdä

Evision Oy on yhteistyössä Enerva Oy:n ja Järvi-Suomen Energia Oy:n kanssa kehittänyt verkon luotettavuusperusteisuuden analytiikkamallin, joka ratkoo energiayhtiöiden kunnossapitohaasteita ja tarjoaa säästöjä. 

27.6.2024 | Alan Uutiset

Metso sai merkittävän tilauksen Intiasta – rakenteilla ensimmäinen suuren mittakaavan elektroniikkaromun kierrätyslaitos

"Tämä on meille tärkeä tilaus. Hindalco Industries on tällä hetkellä yksi Intian merkittävimmistä alumiinin ja kuparin tuottajista," Metson sulatusliiketoiminnan johtaja Jyrki Makkonen toteaa.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.