https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Myrskyvahinkojen LiDAR-tarkastus yöaikaan on toteutettavissa

Hepta Airbornen, Suur-Savon Sähkon, Järvi-Suomen Energian ja ESRI Finlandin ainutlaatuinen projekti Suomessa osoitti myrskyvahonkojen havaitsemisen yöaikaan käyttämällä LiDAR-antureilla varustettuja drooneja. Tavoitteena oli nopeuttaa maanpäällisten sähkölinjojen vahinkojen paikantamista ja eliminoimista myrskyjen ja hämärien olosuhteiden aikana.

LiDAR pistepilvikuva puista sähkövoimalinjoissa (Hepta-pilottihanke Suomessa)

Hepta Airborne skannasi kilometrikaupalla maanpäällisiä sähkölinjoja vikojen havaitsemiksi, joita projektikumppani Järvi-Suomen Energia loi kaatamalla puita linjoille voimakkaiden tuulien aikaan tapahtuvien myrskyvahinkojen jäljittelemiseksi. Tulokset auttavat lyhentämään sähkökatkoksia ja parantamaan sähkönjakelua kodinomistajille Järvi-Suomessa ja muilla hankalamaastoisilla alueilla.

Keskijänniteverkkojen sähkökatkosten takia tuhansilta ihmisiltä katkeaa sähkö kotona vuoden kylmimpään ja pimeimpään aikaan. Hankala maasto ja vähäinen päivänvalo tekevät sähkölinjavahinkojen löytämisestä ja eliminoimisesta haasteellista jakeluverkon haltijoille. Ympäri maailmaa tavallisin tapa paikantaa sähkölinjojen päälle kaatuneita puita on jalkaisin, suksilla tai mönkijöillä, mikä on hidasta ja vaarantaa tarkastustiimin turvallisuuden.

Jalan kuljetun matkan minimoimiseksi käytetään tavallisesti RGB-sensoreilla varustettuja drooneja, jotka tallentavat suuren tarkkuuden kuvia vahingoista. Vaikka droonit voivat kulkea pitkiä matkoja ja lentävät ympäri vuorokauden, kamerat eivät ole riittäviä havaitsemaan verkon vahinkoja hämärässä. Tehokas tapa ratkaista hämärän aiheuttamat rajoitukset on käyttää LiDAR-antureita, jotka tallentavat dataa ympäri vuorokauden.

- LiDAR-varustettujen droonien käyttäminen voi parantaa merkittävästi verkon vikojen eliminoimisen tehokkuutta jakeluverkon haltijan palvelun toiminnan palauttamiseksi sähkökatkojen aikana myrskyisinä aikoina, erityisesti hankalamaastoisille ja vähäisen luonnonvalon alueille Pohjoismaissa. LiDAR-tarkastuksella on lisäksi monia muita käyttötapoja, mikä tekee siitä osuvan valinnan tilanteisiin, jotka edellyttävät nopeaa datan keräämistä ja analysointia, Hepta Airbornen toimitusjohtaja Henri Klemmer kommentoi.

Testit suoritettiin kolmen kilometrin pituisella vanhalla maanpäällisellä sähkölinjalla, joka korvataan maanalaisilla sähkökaapeleilla, alueella, jolla suurin myrskyvahinkojen riski. JSE:n tiimi kaatoi yhteensä 20 puuta sähkölinjoille aiheuttaen merkittävää vahinkoa – rikkinäisiä linjoja ja eristimiä sekä erittäin kallistuneita mastoja.

Hepta Airborne teki useita lentoja erityyppisillä LiDAR-varustetuilla teollisilla drooneilla eri korkeuksilla ja nopeuksilla löytääkseen optimaaliset lentoparametrit eri tyyppisiä myrskyvahinkoja varten. Kerätyt tiedot antoivat ESRI Finlandille palautetietoa algoritmin kehittämiseksi, joka voi havaita vahingon laajuuden ja raportoida välittömästi.

- Tämän tyyppinen datan kerääminen ja analysointi on keskiössä droonien hyödyntämiseen suurella skaalalla ja näin nopean reaktion käyttöönottoon. Tulevaisuuden suunnitelmat tämän tarkastustavan osalta on saada operaationaalista hyötyä ensi syksynä eri tyyppisten häiriöiden ja lumikuormien havaitsemiseksi matalapaineen ja ukkosmyrskyjen aikana, Tomi Öster, Järvi-Suomen Energian kehityspäällikkö, kommentoi.

Pilottihankkeen toteutti Hepta Airborne yhteistyössä Suur-Savon Sähkön , Järvi-Suomen Energian ja ESRI Finlandin kanssa.

Uusimmat artikkelit

24.4.2025 | Alan Uutiset

Wärtsilälle läpimurto Karibianmerellä: sopimus Curaçaon saaren hiilineutraaliuspalveluista

Wärtsilä optimoi saaren energiantuotannon yhteistyössä paikallisen Aqualectra-sähköyhtiön kanssa. "Uskomme tämän avaavan hiilineutraaliutta koskevaa yhteistyötä myös muiden mikroverkko-operaattoreiden kanssa", Wärtsilä Energyn johtaja Anders Lindberg toteaa.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.