Offshore-tuulipuistot ovat alttiita katkoksille ja katastrofeille
Uusiutuva energia on paitsi muodikasta, kehittyvän teknologian ansiosta myös entistä halvempaa. Energiavarojen omistajien ja niihin sijoittaneiden ei pidä unohtaa uusiutuvan energian riskejä. Varsinkin offshore -tuulipuistot ovat alttiita käyttökatkoksille ja luonnonkatastrofien uhkille, tuulivoiman jälleenvakuutukseen erikoistunut GCube Insurance Services varoittaa.
Tuulipuistojen vahinkotilastot osoittavat ainakin sen, ettei tuulivoimaloiden tehon lisäyksiä pidä tienata riskinhallinnan kustannuksella. Maailmanlaajuisesti tuulienergian käyttö kasvaa ja teknologia halpenee kehittyessään. Investointien lisääntyessä energian jakelukanavien riskit kasvavat, samoin kuin luonnonkatastrofien ja äärimmäisten sääolojen aiheuttamat aiheuttamat uhkat ja tuhot.
Kansainvälinen jälleenvakutuusyhtiö GCube hoitaa 13,5 GW:n tehot tuottavien offshore -tuulipuistojen vakuutuksia Euroopassa, Yhdysvalloissa, Taiwanilla ja Japanissa. Vakuutusyhtiö on kerännyt viimeksi kuluneen vuoden ajan tilastoja asiakkaidensa tuulivoimahankkeiden rakennus- ja käyttöajalta. Tilastojen valossa myös merituuleen perustuvan uusiutuvan sähkön tuotanto voi katketa äkisti ja monesta syystä.
GCuben trendien mukaan sähköntuotannon katkeamisen yleisin syy johtuu kaapelivioista, ja usein vielä niin, että kaapeliverkkojen suorituskykyä valvovat valokuidut vaurioituvat. Sähkökatkoksen syy onkin it- tai iot (internet of things) -vika. Niin tai näin, sähköverkkojen kaapeliviat ja kaapeleiden mentykset aiheuttivat 55 prosenttia korvausvaatimuksista viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana.
Tuuligenerattoreiden perustukset vaurioituvat seuraavaksi yleisimmin, varsinkin syvään mereen rakennetuissa yhden pylonin ratkaisuissa. Näiden tapausten osuus oli 35 prosenttia kaikista korvausvaatimuksista ja vahinkoilmoituksista.
Vahinkoja ja tappioita kärsitään myös nykyään yleistyvissä kelluvissa tuulipuistoratkaisuissa. GCuben mukaan vuoden aikana mekaanisia vikoja ilmeni kaikissa sen vakuuttamissa kelluvissa tuulipuistoissa yhtä lukuun ottamatta.
Luonnonkatasrofit uhkaavat monia tuulienergian offshore -hankkeita etenkin Yhdysvaltain ja Taiwanin uusiutuvan energian markkinoilla. Rakennusvaiheissa hankaluuksia aiheuttavat myös paikalliset myrskyt ja vaikeat merisäät silloinkin, kun nämä eivät vielä täytä aidon luonnonkatastrofin määritelmiä.
Tuulipuistot on suunniteltava kunnolla
Vakuutusyhtiö huomauttaa myös hankkeiden urakkasopimuksista nykyoloissa, joissa koko energia-ala pyrkii karsimaan kustannuksia vakiintuneilla markkinoilla ja käyttämään kokemattomia urakoitsijoita kehittyvillä markkinoilla. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että rakentajien huolimattomuus käy aina kalliiksi; GCuben mukaan inhimillinen virhe oli osasyynä 70 prosentissa vahinkoilmoituksista vuoden aikana.
- Jotkut keräämistämme trendeistä voivat liittyä uuden toimialan kasvukipuihin tilanteessa, jossa uusiutuvan energian hintaa verrataan aina jo vakiintuneilla tavoilla tuotetun energian kustannuksiin. Mutta selvää on, että ellei offshore -tuulipuistoja suunnitella ja johdeta kunnolla, jäävät hankkeiden investointien tuottoasteet ja muut tavoitteet toteutumatta, GCube International Servicesin toimitusjohtaja Jatin Sharma sanoo The Maritime-Executiven haastattelussa.
Hän varoittaa uusiutuvan energian toimijoita kuristamasta jakelukanavia liian tiukoille samaan aikaan kun uusia teknologioita kaupallistetaan yhä laajentuville maailmanmarkkinoille.
- Tällainen kustannusten ryöstöviljely aiheuttaa äkkiä suuria tappioita samalla kun sijoittajien mielenkiinto katoaa ja hankkeet jäävät toteutumatta. Offshore -tuulivoimaa pitää arvioida vastuullisella ja pitkän aikajänteen tavalla. Sekä hankkeiden kehittäjien että niiden vakuuttajien pitää arvioida riskit rehellisesti. Riskien profiilit muuttuvat jatkuvasti hankkeiden laajentuessa, Sharma sanoo.
Markku Pervilä