https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Paineakkujen kunnonvalvonta uudelle tasolle

Perinteisesti paineakkujen kunnonvalvonta on perustunut määräaikaistarkastuksiin. Nyt sähköinen kunnonvalvonta tarjoaa mahdollisuuden siirtyä kriittisissä kohteissa reaaliaikaiseen seurantaan.

Koneiden kunnonvalvonta on nykyään jo arkipäivää. Näin vältytään odottamattomilta vikaantumisilta mahdollisimman tehokkaasti ja koneet saadaan pidettyä käynnissä halutusti. Kunnonvalvonta onnistuu ilman antureitakin pohjautuen esimerkiksi määräaikaishuoltojen yhteydessä tehtyihin mittauksiin ja visuaalisiin tarkastuksiin. Jos kunnonvalvonta halutaan toteuttaa jatkuvana ja luotettavasti, se tarkoittaa järjestelmän varustamista kunnonvalvontaan soveltuvilla sähköisillä antureilla.

Hydac_Fig_2

Paineakun kunnonvalvontajärjestelmään kuuluu erityinen rakko ja adapteri sekä sähköinen anturi, joka lähettää mitatut tiedot eteenpäin. Kyseinen järjestelmä voidaan myös jälkiasentaa olemassa olevaan paineakkuun (Kuva: Hydac Oy).

Hydrauli- ja voitelujärjestelmät ovat tärkeitä koneiden ja järjestelmien osia. Niissä käytettävät nesteet siirtävät tehoa, estävät korroosiota ja samalla voitelevat komponentteja. Lisäksi ne kuljettavat lämpöä ja epäpuhtauksia pois järjestelmän komponenteista.

Käytetyt nesteet vaikuttavat järjestelmän luotettavuuteen ja energiatehokkuuteen koko käyttöiän ajan, joten niiden jatkuva kunnonvalvonta on erittäin tärkeää. Tarjolla on ollut jo vuosia kunnonvalvontaan erikoisantureita, jotka mittaavat esimerkiksi öljyn vanhenemista, vesipitoisuutta sekä likapartikkeleiden ja metallihiukkasten määrää. Uusimpana tulokkaana on rakkomallisten paineakkujen kunnonvalvontamenetelmä.

Paineakun kunnonvalvonta 

Paineakkujen kunnonvalvonta rajoittuu usein sille tasolle, että kaasun esitäyttöpaine käydään huollon yhteydessä manuaalisesti tarkistamassa esimerkiksi kerran vuodessa. Samalla arvioidaan visuaalisesti, että paineakussa ei ole mekaanisia vaurioita tai syöpymiä. Huollosta saatetaan kuitenkin helposti laistaa ja lisäksi vuoden aikanakin ehtii tapahtua paljon.

Jos paineakun toiminta ei vaikuta merkittävästi suoraan koneen käytettävyyteen tai toimintanopeuteen, rikkoutunutta paineakkua ei välttämättä edes huomata ennen seuraavaa vuositarkastusta. Tämä on ollut selvä puute etenkin sellaisissa kohteissa, joissa hyödynnetään pääasiallisesti etäkunnonvalvontaa. 

Paineakkujen sähköinen kunnonvalvonta muuttaa tilanteen. Laitteen operaattori saa ajantasaista tietoa paineakkujen kunnosta, koska järjestelmän avulla saadaan selville rakon kunto. Se havaitsee välittömästi, jos neste on päässyt rakosta läpi, ja lähettää tästä tiedon eteenpäin.

Lisäksi kyseisellä kunnonvalvontamenetelmällä voidaan mitata painetta ja lämpötilaa. Paineakkuvalmistajien ohjeistuksen mukaisesti paineakun esitäyttöpaine pitäisi tarkistaa heti asennuksen jälkeen, muutama viikko asennuksen jälkeen ja tästä eteenpäin säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa.

Esitäyttöpaineen tarkistus saatetaan kokea vaivalloisena, mutta uuden paineakkujen kunnonvalvontamenetelmän avulla voidaan esitäyttöpainetta seurata jatkuvasti. Esitäyttöpaineen säätökin saadaan tarkaksi, koska järjestelmästä saadaan täytön yhteydessä samanaikaisesti esitäyttöpaine p0 ja lämpötila.

Paineakun kunnonvalvontajärjestelmän etuna on se, että paineakun vikaantumiseen voidaan reagoida nopeasti ja seisokkien pituus voidaan minimoida. Sovelluskohteet ovat hyvin monenlaiset, mutta yhtenä tärkeimmistä kohteista ovat turvatoimintojen yhteydessä käytettävät paineakut. Lisäksi miehittämättömissä kohteissa, esimerkiksi tuulivoimaloissa, käytettyjen paineakkujen kunnosta saadaan huomattavasti enemmän ajantasaista tietoa.

kunnonvalvonta-anturit-taulukko

Esimerkkejä kunnonvalvonta-antureista.

www.hydac.fi

Laamanen-Arto_Hydac

Arto Laamanen 

HYDAC Oy, 

arto.laamanen@hydac.fi

Uusimmat artikkelit

25.3.2024 | Alan Uutiset

Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma jälleen tiukasti teollisuuden ajan hermoilla

Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma järjestetään jälleen Oulun Ouluhallissa 22.–23.5.2024. Näytteilleasettajapaikat on loppuunmyyty,  ja tapahtuman ohjelmalava täyttyy mielenkiintoisista ja taatusti ajankohtaisista puheenvuoroista.

Metsä Group ja ANDRITZ rakentavat koetehtaan uusien ligniinituotteiden kehittämiseksi

Metsä Group rakentaa Äänekosken biotuotetehtaan yhteyteen ligniininjalostuksen koetehtaan. Laitteet toimittaa teknologiayhtiö ANDRITZ. Rakennustyöt alkavat kesällä 2024 ja koetehdas valmistuu loppuvuonna 2025. Koetehtaan kapasiteetti tulee olemaan kaksi tonnia uudenlaista ligniinituotetta päivässä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

Tuulivoima-ala tarvitsee lisää tekijöitä – Turun AMK ja VAMK kouluttavat uusia osaajia

Tuulivoimaloihin tullaan tarvitsemaan paljon teknisen alan osaajia.Turun ja Vaasan ammattikorkeakoulut aloittavat yhteisen tuulivoimaan liittyvän maksuttoman koulutuksen. Opinnot ovat työelämälähtöisiä ja ne on mahdollista suorittaa työn ohessa. 

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.