https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tieto-ohjautuvia menetelmiä laakerien kunnonvalvontaan

Laakerit ovat yleisin koneissa käytettävä komponentti ja vioittunut laakeri yleisin syy koneiden rikkoutumiseen. Heikkokuntoinen laakeri voi rikkoutuessaan aiheuttaa äkkinäisen konerikon, jonka seuraus saattaa olla merkittävä taloudellinen tappio – tai pahimmillaan ihmishenki. Uusi väitöstutkimus hyödyntää tieto-ohjautuvia menetelmiä ja ohjelmistoarkkitehtuuria laakerien kunnonvalvonnassa.

bearing-296561_1280

Kuva: Pixabay

Laakereiden kuntoa valvotaan tänä päivänä erilaisilla menetelmillä, esimerkiksi värähtely-, lämpötila- ja öljypartikkelimittauksilla. FM Jarno Kansanaho on kehittänyt tietotekniikan väitöstutkimuksessaan menetelmiä valvoa vierintälaakerien kuntoa hyödyntäen laakerien värähtelymittausdataa.

– Kehitetyillä vikadiagnostiikka-algoritmeilla pyritään havaitsemaan alkava laakerivika, tunnistamaan laakerivian etenemisen eri vaiheet ja arvioimaan vian vakavuutta, Kansanaho summaa.

Algoritmeissa käytetään kehittyneitä signaalinkäsittely- ja koneoppimisalgoritmeja. Tutkimustyössään Kansanaho on hyödyntänyt teollisista koneista ja laboratorioista saatua värähtelydataa.

 Väitöskirjatyössä kehitetty oliopohjainen ohjelmistokehys soveltuu osaksi koneiden ja laitteiden kunnonvalvontajärjestelmiä, joita käytetään esimerkiksi paperitehtaissa, tuulivoimaloissa ja lentokoneissa. Ohjelmistokehys kapseloi kunnonvalvontamittausten datan hallinnan, piirreirrotuksen, vikojen havaitsemisen ja jäljellä olevan käyttöiän ennustamisen.

FM Jarno Kansanahon tietotekniikan väitöskirjan "Data-Driven Methods for Diagnostics of Rolling Element Bearings" tarkastustilaisuus järjesttiin 30.11. ja vastaväittäjänä toimii TkT Erkki Jantunen (VTT) ja kustoksena professori Tommi Kärkkäinen (Jyväskylän yliopisto). 

 

Jarno_kansanaho

Jarno Kansanaho (s.1974) valmistui ylioppilaaksi vuonna 1993 Jämsän lukiosta. Hän on suorittanut FM-tutkinnon pääaineena fysikaalinen kemia (2000) ja toisen FM-tutkinnon pääaineena tietotekniikka (2011) Jyväskylän yliopistossa. Kansanaho on toiminut yrittäjänä ja työntekijänä kansainvälisissä ohjelmistoyrityksissä 1997-2010. Vuodesta 2011 hän on toiminut projektitutkijana eri hankkeissa Agora Centerissä ja IT-tiedekunnassa Jyväskylän yliopistossa. Väitöskirjatyön tekemisen hän aloitti vuonna 2015.

Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7936-2

Uusimmat artikkelit

Dronet ja paikkatietoanalytiikka kertovat, milloin ja missä sähköverkon kunnossapitotoimia tulee tehdä

Evision Oy on yhteistyössä Enerva Oy:n ja Järvi-Suomen Energia Oy:n kanssa kehittänyt verkon luotettavuusperusteisuuden analytiikkamallin, joka ratkoo energiayhtiöiden kunnossapitohaasteita ja tarjoaa säästöjä. 

27.6.2024 | Alan Uutiset

Metso sai merkittävän tilauksen Intiasta – rakenteilla ensimmäinen suuren mittakaavan elektroniikkaromun kierrätyslaitos

"Tämä on meille tärkeä tilaus. Hindalco Industries on tällä hetkellä yksi Intian merkittävimmistä alumiinin ja kuparin tuottajista," Metson sulatusliiketoiminnan johtaja Jyrki Makkonen toteaa.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.