Voitelun kunnossapito-ohjeet laitevalmistajilta ja voitelun asiantuntijalta
Toimivaksi ja hyväksi havaittu käytäntö on merkittävin tekijä oikeassa voiteluhuollossa. Teoria antaa usein yleisohjeita, jotka sopivat mahdollisimman laajalle alueelle.
Kun esimerkiksi ostamme auton, saamme käyttö- ja huolto-ohjeet, jossa on kaikki kyseisen autonmerkin mallit mukana. On usein hankalaa erottaa, mitkä laitteet ovat minun autossani ja miten ne toimivat. Tarvitaanko edes kaikkea tietoa, jota on asennettu auton tietokoneeseen?
Teollisuudessa muun muassa vaihteiden laskenta-arvot perustuvat öljynvalinnassa viskositeettiin, joka on öljyllä 40 celsiusasteessa. Montakohan vaihdetta ulkotiloissa on 40:ssä celsiusasteessa edes kesällä?
Koska öljyn viskositeetti on tärkein valintakriteeri, ovat öljyt usein liian "jäykkiä". Toisin sanoen viskositeetti on korkea käyttölämpötilassa. Paksu öljy ei mene kunnolla hampaiden välyksiin, vaan aiheuttaa suurta vastusta, huonontaa ilman ja veden erotusta sekä heikentää vaihdelaatikon hyötysuhdetta.
Mitä sitten kertoo huolto-ohjeet? Ne kertovat yleensä, milloin öljy vaihdetaan, mutta ne eivät kerro:
- onko öljy puhdasta
- mikä on vaadittava puhtaus
- mitä öljynvaihdossa ja öljyn käsittelyssä on huomioitava
- onko öljy huonossa kunnossa, ja jos on, miksi on
Vaihteiden lisäksi hydrauliikassa ja kiertovoitelussa on samankaltaisia kysymyksiä.
Hydrauliikan suurin ongelma on kemialliset epäpuhtaudet, eli erilaiset rasvahapot, joita vanhentumisessa syntyy. Hartsit, se ruskea "mönjä", on liimamainen tuote ja siksi venttiileissä on toimintahäiriöitä.
Kun katsotaan tai seurataan ainoastaan partikkeleita ISO 4406:n mukaan, jäävät alle 4 mikronin epäpuhtaudet huomioimatta. Kemialliset epäpuhtaudet, kuten hartsituotteet, eivät ole suurempia kuin 2 mikronia ja ne kiinnittyvät metallipinnoille jo pienempinäkin.
Ei paljon auta, jos neljä mikronia ovat pienimmät koot, jotka huomioidaan. Käyttöohjeissa ei kerrota kemiallisista epäpuhtauksista, eikä niiden syntymisen estämisestä tai niiden poistamisesta öljystä.
Laitevalmistajat ovat avainasemassa voiteluhuolto-ohjeiden laadinnassa, koska he tuntevat koneensa ja laitteensa. Heidän ohjeistuksensa mukaan toimitaan. Kannattaa tarkentaa ja päivittää laitevalmistajien ohjeita, mikäli on käytettävissä ammattitaitoisen voitelun ja öljyjen asiantuntijan palveluja.
Hyvä voiteluhuolto ja käyttövarmuus edellyttävät muun muassa
- oikein suunniteltua voitelujärjestelmää (riittävää öljyn lepoaikaa)
- oikein valittua voiteluainetta (ei öljyä, jossa on kaikki lisäaineet)
- puhdasta voiteluainetta, yleensä taso 0.5 mg/100 ml on ollut riittävä
- oikeaa ja suunniteltua käyttölämpötilaa
- riittäviä ja tarpeellisia öljyanalyyseja (ei hinnan mukaan ja paljon selityksiä)
- oikeita ohjeita näytteiden otolle ja toimituksille
- öljyn käsittely- ja käyttöohjeita
- riittäviä teknisiä tietoja voiteluaineesta (esite ei riitä)
- määräaikaisia koulutuksia henkilökunnalle
Lähde Kimmo Leola, KL-Kunnossapito
Teksti Jukka Kauppinen, Taitotalo