https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Akut vähentävät sähkön jakeluverkon häiriöitä Ruotsissa

Fortum on ottanut käyttöön akkuja Forshuvudin vesivoimalaitoksella, joka sijaitsee Borlängen ja Dalälven-joen läheisyydessä Taalainmaalla, Ruotsissa. Sähköverkkoon yhdistetyt akut tukevat vesivoimaa ja parantavat vesivoiman säätövoimaa.

akku_ruotsi

Akut tukevat vesivoimaa ja parantavat sen säätövoimaa.

Voimalaitokseen yhdistettyjen litiuminoni-akkujen varastointikapasiteetti on kokonaisuudessaan 6,2 MWh ja täysimääräinen antoteho 5 MW, Fortum kertoo lehdistötiedotteessa.

- Tarvitsemme riittävän määrän toimivaa ja luotettavaa säätövoimaa Pohjoismaiseen energiajärjestelmään. Forshuvudin voimalaitokselle asennetut akut vahvistavat pohjoismaisen energiajärjestelmän säätökapasiteettia. Samaan aikaan parannamme entisestään ilmaston kannalta kestävää energialähdettä, kehitysjohtaja Tatu Kulla sanoo.

Vesivoima on tärkeä uusiutuvan energian tuotantomuoto Pohjoismaissa. Norjassa vesivoima kattaa 96 prosenttia koko sähköntuotannosta, Ruotsissa puolet ja Suomessa 10-20 prosenttia. Samaan aikaan muiden uusiutuvien energiamuotojen osuus energiantuotannossa on nopeassa kasvussa Pohjoismaissa: esimerkiksi Ruotsin tavoitteena on siirtyminen 100 prosenttisesti uusiutuvaan energiaan vuoteen 2040 mennessä.

Akuilla lisää säätövoimaa

Akkujen ansiosta voimalaitoksen verkkoon syöttämään tehoon voidaan tehdä muutoksia sekunneissa. Tämä tasapainottaa sähköjärjestelmässä lisääntyneitä nopeita tuotantomuutoksia, joita esimerkiksi lisääntyvä tuulivoiman käyttöönotto aiheuttaa. Akut parantavat vesivoimalaitoksen roolia tuotannon ja kapasiteetin tasapainottajana, joka on yksi vesivoiman päähyödyistä.

Nopeat tuotantomuutokset vesivoimalaitoksilla kuluttavat niiden mekaanisia osia ja lyhentävät koko laitoksen käyttöikää. Akkujen avulla laitoksen turbiinien ja generaattoreiden kulumista voidaan hidastaa.

- Tavoitteenamme on sijoittaa innovaatioihin, jotka tukevat vesivoimalaitoksiamme ja vahvistavat ilmaston kannalta kestävää energiantuotantoa, sanoo Fortumin vesivoimatuotannosta vastaava johtaja Toni Kekkinen.

Akkuja testattiin kevään aikana, ja yhtiön mukaan akkujen suorituskyky vastasi suunnitteluvaiheen arvioita. Forshuvudin voimalaitoksen akkuprojektiin on investoitu noin 3 miljoonaa euroa.

Uusimmat artikkelit

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

18.4.2024 | Alan Uutiset

Finavia liittyi Suomen vetyklusteriin – valmistautuu vedyn käyttöön ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin lentoasemalla

Finavia osallistuu lisäksi EU-hankkeeseen, jossa yhtiö pilotoi Helsinki-Vantaalla vedyn käyttöä kunnossapidon kalustossa ensimmäisenä Euroopassa.

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.