https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Akut vähentävät sähkön jakeluverkon häiriöitä Ruotsissa

Fortum on ottanut käyttöön akkuja Forshuvudin vesivoimalaitoksella, joka sijaitsee Borlängen ja Dalälven-joen läheisyydessä Taalainmaalla, Ruotsissa. Sähköverkkoon yhdistetyt akut tukevat vesivoimaa ja parantavat vesivoiman säätövoimaa.

akku_ruotsi

Akut tukevat vesivoimaa ja parantavat sen säätövoimaa.

Voimalaitokseen yhdistettyjen litiuminoni-akkujen varastointikapasiteetti on kokonaisuudessaan 6,2 MWh ja täysimääräinen antoteho 5 MW, Fortum kertoo lehdistötiedotteessa.

- Tarvitsemme riittävän määrän toimivaa ja luotettavaa säätövoimaa Pohjoismaiseen energiajärjestelmään. Forshuvudin voimalaitokselle asennetut akut vahvistavat pohjoismaisen energiajärjestelmän säätökapasiteettia. Samaan aikaan parannamme entisestään ilmaston kannalta kestävää energialähdettä, kehitysjohtaja Tatu Kulla sanoo.

Vesivoima on tärkeä uusiutuvan energian tuotantomuoto Pohjoismaissa. Norjassa vesivoima kattaa 96 prosenttia koko sähköntuotannosta, Ruotsissa puolet ja Suomessa 10-20 prosenttia. Samaan aikaan muiden uusiutuvien energiamuotojen osuus energiantuotannossa on nopeassa kasvussa Pohjoismaissa: esimerkiksi Ruotsin tavoitteena on siirtyminen 100 prosenttisesti uusiutuvaan energiaan vuoteen 2040 mennessä.

Akuilla lisää säätövoimaa

Akkujen ansiosta voimalaitoksen verkkoon syöttämään tehoon voidaan tehdä muutoksia sekunneissa. Tämä tasapainottaa sähköjärjestelmässä lisääntyneitä nopeita tuotantomuutoksia, joita esimerkiksi lisääntyvä tuulivoiman käyttöönotto aiheuttaa. Akut parantavat vesivoimalaitoksen roolia tuotannon ja kapasiteetin tasapainottajana, joka on yksi vesivoiman päähyödyistä.

Nopeat tuotantomuutokset vesivoimalaitoksilla kuluttavat niiden mekaanisia osia ja lyhentävät koko laitoksen käyttöikää. Akkujen avulla laitoksen turbiinien ja generaattoreiden kulumista voidaan hidastaa.

- Tavoitteenamme on sijoittaa innovaatioihin, jotka tukevat vesivoimalaitoksiamme ja vahvistavat ilmaston kannalta kestävää energiantuotantoa, sanoo Fortumin vesivoimatuotannosta vastaava johtaja Toni Kekkinen.

Akkuja testattiin kevään aikana, ja yhtiön mukaan akkujen suorituskyky vastasi suunnitteluvaiheen arvioita. Forshuvudin voimalaitoksen akkuprojektiin on investoitu noin 3 miljoonaa euroa.

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.