Atria avasi uuden siipikarjatehtaansa Nurmossa – mittava lisäys kapasiteettiin
Uuden tehtaan myötä Atria Suomen siipikarjan tuotantokapasiteetti lisääntyy noin 40 prosenttia. Uusi laitos mahdollistaa myös vientitoiminnan laajentamiseen.
Tehdas on Atrian historian toistaiseksi suurin investointi, noin 165 miljoonaa euroa. Rakennustyöt käynnistyivät keväällä 2021.
Atrialla oli tarvetta saada lisää kapasiteettia, sillä siipikarjatuotteiden kulutus on ollut kasvussa vuosikymmenten ajan sekä Suomessa että vientimarkkinoilla. Uuden tehtaan myötä yrityksen Suomen siipikarjan tuotantokapasiteetti lisääntyy noin 40 prosenttia.
Teurastuslinjan kapasiteetti on 15 000 lintua tunnissa. Päivän aikana lintuja tulee 4-7 tilalta. Yhdeltä tilalta voi tulla lintuja useammasta yksiköstä.
Yhdeltä tilalta tulleet linnut käsitellään yhtenä eränä tehtaassa. Tilatieto kulkee muiden prosessissa kertyvien tuotetietojen mukana. Sama tieto päätyy pakkaukseen, jotta kuluttaja ja asiakas tietävät, millä Atrian Perhetilalla kana on kasvanut. Atria toi ensimmäisenä maailmassa tilakohtaisen jäljitettävyyden kuluttajapakkauksiin.
Lintujen hyvinvointiin on kiinnitetty prosessin ja logistiikan suunnittelussa erityisen paljon huomioita: on arvioitu kohdat, joissa lintu voisi stressaantua, ja pyritty minimoimaan stressitekijät.
Atrian kanatuotteet ovat antibioottivapaita. Antibiootti- ja salmonellavapaus on merkittävä kilpailuetu erityisesti vientimarkkinoilla.
Atrian mukaan uusi laitos mahdollistaa myös vientitoiminnan laajentamiseen.
– Meillä on tässä toiminnassa uusinta teknologiaa hyödyntävä ja tulevaisuudessa maailman paras tuotantolaitos. Tämä on atrialaista osaamista, halua oppia uutta, tinkimättömyyttä, sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä. Taloudellista pääomaa saa pankista, mutta osaaminen pitää kasvattaa itse ja siinä me olemme onnistuneet, Atria Suomen toimitusjohtaja Mika Ala-Fossi toteaa yhtiön tiedotteessa.
Faktoja uudesta siipikarjatehtaasta:
- Tehtaan lattiapinta-ala on 3 hehtaaria.
- Teurastuslinjan kapasiteetti on 15 000 lintua tunnissa.
- Päivän aikana lintuja tulee 4-7 tilalta. Yhdeltä tilalta voi tulla lintuja useammasta yksiköstä.
- Jotta tuotanto pyörii pysähtymättä, Atrialle tulee joka 40 minuutin välein täysperävaunullinen rekka kanoja purkuhalliin.
- Lintu siirtyy tuotantoprosessissa tuotepitimessä noin 10 kilometrin matkan.
- Jäljitettävyys: Yhdeltä tilalta tulleet linnut käsitellään yhtenä eränä tehtaassa. Tilatieto kulkee muiden prosessissa kertyvien tuotetietojen mukana. Sama tieto päätyy pakkaukseen, jotta kuluttaja ja asiakas tietävät, millä Atrian Perhetilalla kana on kasvanut.
- Nopeimmillaan lintu on pakattavissa kokonaisena broilerina noin 4 tunnin kuluttua. Asiakkaalla seuraavana päivänä.
- Tuoteturvallisuus ja hygienia ovat tärkeä osa tuotantoa: yön aikana tuotantotilat pestään lattiasta kattoon.