https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Big datan tehokas käyttö vaatii ymmärrystä sen potentiaalista ja panostusta osaamiseen

Monet suomalaisyritykset eivät vielä ymmärrä suurten tietoaineistojen liiketoimintapotentiaalia, todetaan massadatan eli big datan hyödyntämistä selvittäneessä Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (ETLA) raportissa. Ratkaisuksi esitetään panostamista tiedon hyödyntämistä koskevaan osaamiseen ja kokeiluihin.

Massadatasta liiketoimintaa ja tehokkaita julkisia palveluja -raportissa arvioidaan massadatan liiketoimintapotentiaalia eri toimialoilla, massa- ja omadatan sovelluspotentiaalia sekä julkisen sektorin palveluihin liittyviä oikeudellisia reunaehtoja. Tutkimus on julkaistu valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjassa.

– Tutkimushankkeen tarkoituksena oli tuottaa tietoa massadatan liiketoimintapotentiaalista suomalaisyrityksissä ja mahdollisuuksista julkisen sektorin palveluissa sekä tukea EU:n henkilötietoasetuksen pohjalta uudistumassa olevan tietosuojalainsäädännön kansallista valmistelua tunnistamalla tiedon käyttöön liittyviä oikeudellisia reunaehtoja, kerrotaan valtioneuvoston verkkosivustolla olevassa lehdistötiedotteessa.

ETLA:n mukaan tutkimushankkeen tuloksia voidaan hyödyntää digitaalisen kasvuympäristön rakentamiseen tähtäävän hallituksen kärkihankkeen toimissa. Kärkihankkeen tavoitteena on lisätä massadatan hyödyntämistä liiketoiminnassa ja käynnistää omadata-kokeiluja.

Parempia päätöksiä, tuotteita ja asiakaskokemuksia

Suomalaisyritysten massadatan käyttöä kartoitettiin marraskuussa 2015. Kyselyyn vastasi 1189 yritystä. Lähes neljäsosa kyselyyn vastanneista yrityksistä keräsi massadataa tai käytti sitä liiketoiminnassaan.

Massadatan hyödyntämisen etujoukoissa ovat energia-alan yritykset sekä rahoitus- ja vakuutustoimintaa harjoittavat yritykset. Keskisuuret ja isot yritykset olivat selkeästi todennäköisemmin massadatan hyödyntäjiä kuin pienemmät yritykset. Keskisuurten- ja isojen yritysten joukossa odotettiin myös voimakkainta massadatan liikevaihto-osuuden kasvua.

Yleisimmin liiketoimintapotentiaalin arvioitiin realisoituvan siten, että yrityksessä tehdään parempia, tietoon perustuvia päätöksiä, sekä siinä, että yrityksen kilpailuasema, tuotteiden laatu ja asiakaskokemus paranevat.

ETLA:n mukaan isossa joukossa suomalaisia yrityksiä ei massadatan käytön liiketoimintapotentiaalia kuitenkaan vielä tällä hetkellä ymmärretä. Myös suurten tietoaineistojen käsittelyyn ja analyysiin liittyvä tietotaidon puute rajoittaa tai estää massadatan hyödyntämistä merkittävästi.

– Jotta liiketoimintapotentiaali pystyttäisiin valjastamaan, on ensiarvoisen tärkeää suunnata resursseja datan käsittelyn, hallinnan ja analytiikan sekä datatalouden yhteiskunnallis-taloudelliseen koulutukseen, sekä massadatan hyödyntämistä edistävään tutkimus- ja innovaatiotoimintaan.

Omadata on keskeinen massadataekosysteemin kehittämisessä

Yritysten ja julkisten tahojen haastatteluissa ja työpajoissa ilmeni, että massadatan hyödyntämisessä tärkeinä asioina pidetään tiedon käytettävyyttä, datan keruupaikkojen ja -välineiden laajentumista ja reaaliaikaistumista, datan määrän kasvun kautta syntyvää ennustuspotentiaalia sekä datalajien yhdistämisen ja kokemusdatan hyödyntämistä.

Datan käytön haasteina nähdään puolestaan muun muassa datamassan suuruus, maksullisuuteen tai maksuttomuuteen liittyvät kysymykset, omistajuus- ja pääsykysymykset, tiedon väärinkäytön ja katoamisen riski sekä tiedon antajien oikeuksien epäselvyydet.

MyDataa eli omadataa voi sisältyä lähes mihin tahansa massadataan, ja se onkin kriittisessä asemassa massadataekosysteemin kehittämisessä. Esimerkiksi terveyspalveluissa ovat lisääntymässä omaan terveyteen liittyvät, monia datalajeja yhdistelevät palvelut.

Omadataan liittyvien haasteiden ratkaisemiseen tarvitaan uusia toimintamalleja, joissa painotus siirtyy lainsäädännöstä datan hallinnan työkaluihin. Yksi lupaavimmista mahdollisuuksista omadata-työkalujen kehittämiseen ovat blockchain- eli lohkoketjuteknologiat, jotka sopivat hajautettuun tiedon varmentamiseen ja käsittelyyn, turvaratkaisuihin sekä arvon tai resurssien jakamiseen.

Innovatiivisia työkaluja myös julkiselle sektorille

Oikeudellisesta näkökulmasta massadatan hyödyntämiseen liittyvä kehitys vaikuttaa syvimmin tietosuojaan. Kansainväliset esimerkit osoittavat, että pyrittäessä sekä hyödyntämään massadatan koko potentiaalia että noudattamaan tietosuojalainsäädäntöä, voidaan löytää uudenlaisia ratkaisuja, jotka vaikuttavat toimintatapoihin ja jopa julkisen sektorin toimijoiden rooleihin.

Julkisella sektorilla olisi syytä huolellisesti arvioida näiden ratkaisujen soveltuvuutta ja kehitysmahdollisuuksia Suomessa. Uusien työkalujen kehittäminen luo mahdollisuuksia tehostaa julkisen sektorin toimintaa, parantaa sen palveluita, lisätä päätöksenteon ja resurssien allokoinnin avoimuutta sekä mahdollisesti myös edistää massadatan hyödyntämistä (esimerkiksi datan uudelleen käyttöä eri tarkoituksiin).

Massadatasta liiketoimintaa ja tehokkaita julkisia palveluita -hankkeessa olivat mukana Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA:n lisäksi MDI, Forum Virium, Business Law Finland Oy ja Spark Legal Network. Hanke oli osa valtioneuvoston vuoden 2015 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Ohjausryhmään on osallistunut lisäksi edustajia liikenne- ja viestintäministeriöstä, opetus- ja kulttuuriministeriöstä, työ- ja elinkeinoministeriöstä, valtiovarainministeriöstä ja ympäristöministeriöstä.

Uusimmat artikkelit

4.2.2025 | Alan Uutiset

Caverion laajentaa tuulivoimaloiden huoltopalvelunsa Poriin

Caverion ostaa paikallisen Huolto-Lepistön tuulivoimaliiketoiminnan.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.