https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Datan keruusta kohti syvällistä tiedon analysointia ja louhintaa

Teollinen internet (Internet of Things, IoT) tulee vähitellen yhä keskeisemmäksi osaksi teollisuuden prosesseja, laitteita ja koneita. Viime vuosien nopea teknologinen kehitys mahdollistaa jo nyt esimerkiksi sensoreiden istuttamisen massiivisiin paperikoneisiin tehostaen niiden etävalvonnan ja hallinnan optimointia.

iot3

– Tuotantoprosesseja ja -välineitä voidaan teollisuuden alan yrityksissä seurata ja hallita tehokkaammin kuin milloinkaan ennen. Puhutaan teollisesta internetistä eli älykkäiden laitteiden, analytiikan ja tietojärjestelmien tehokkaasta yhdistämisestä teollisissa prosesseissa, kertoo SAP Finland Oy:n Mikael Östman.

ostman_mikael_sap

Mikael Östman toimii teollisen internetin ja ennakoivan huollon liiketoimintojen asiantuntijana SAP:lla.

IoT-markkina kehittyy tällä hetkellä vauhdilla: konsulttiyritys McKinsey arvioi sen taloudellisen vaikutuksen olevan 3,9 – 11,1 biljoonaa dollaria vuonna 2025. Östmanin mukaan teollisen internetin murros on vasta aluillaan. Monet teollisuusyritykset ympäri maailmaa mukaan lukien Suomessa suunnittelevat omia IoT-strategioitaan ja uudenlaisen liiketoiminnan luomista.

Matkaa on kuitenkin vielä siihen, että internet-verkon laajentumista laitteisiin ja koneisiin hyödynnetään teollisuudessa laajamittaisesti. IoT-alan seuraavassa kehitysvaiheessa sensoridatan analysointi nousee entistä tärkeämpään rooliin.

– Vasta nyt teknologia on saavuttanut sellaisen maturiteetin, että sensoreiden avulla kerättyä dataa voidaan tavallaan ”lennosta” analysoida ja yrityksen liiketoimintaprosesseja tehostaa integroimalla teollinen internet yrityksen liiketoimintaprosesseihin.

Konecranes Oyj on yksi esimerkki suomalaisyhtiöstä, joka on lähtenyt etujoukoissa hyödyntämään IoT:n tarjoamia mahdollisuuksia liiketoimintansa kehittämiseksi. Konecranesin etävalvontapalvelu kerää nostureiden käyttöä ja kuntoa koskevaa tietoa, kuten käyttötunteja, nostomoottorin käynnistyksiä, työsyklejä ja jarrujen kuntoa. Antureiden kautta kertyvä data auttaa yritystä tehostamaan omaa tuotekehitystään ja kehittämään tuotetarjontaansa.

Yhtiön asiakas puolestaan näkee koko ajan oman laitteensa tuottaman datan pilvipalvelun kautta selaimella ja voi tämän tiedon avulla muun muassa pidentää komponenttien käyttöikää, havaita nosturinkuljettajien koulutustarpeet ja panostaa luottavaisesti kunnossapitoon. Samalla myös turvallisuus lisääntyy, kun vikojen korjaamisen ja huollon sijaan siirrytään ennakoivaan kunnossapitoon, jonka avulla mahdollisia vikoja ja vaaratilanteita voidaan välttää jo ennalta.

Östman kertoo, että myös ohjelmistoyhtiö SAP haluaa olla mukana kehittämässä vauhdilla IoT-markkinaa ja luomassa uusia alan sovelluksia. Viime syksynä yhtiö ilmoitti panostavansa IoT-tarjontaansa yhteistyössä intialaisen IT-jätti Tech Mahindra Ltd:n kanssa.

Tuolloin yritykset kertoivat kehittävänsä yhteistyössä älykkäitä ratkaisuja, joilla monitoroidaan ja analysoidaan sähköajoneuvojen latausratkaisuja ja suorituskykyä, kuten latauspisteitä, sähköajoneuvojen käyttöä, ajotapoja sekä koko latausverkon toimivuutta. Yhteistyössä tietoliikenteen elinkaaripalveluja tarjoavan yhdysvaltalaisen yhtiön Tangoe Inc:in kanssa SAP puolestaan auttaa asiakkaitaan hallitsemaan käytössään olevia tietoliikenteen omaisuuseriä, kuten laitteita, verkkoyhteyksiä ja pilvipalveluita, IoT-ratkaisujen avulla.

Fokus sensoridatan valikointiin ja tietoturvaan

Sensoreiden hinnan lasku ja koon pieneneminen yhdistettynä niiden älyn kasvuun ja helppoon integroitavuuteen mahdollistavat entistä älykkäämmät laitteet laajemmassa mittakaavassa myös teollisuudessa.

– Sensoreiden avulla esimerkiksi osien kulumista tai laitteen käyttödataa on mahdollista mitata varsin luotettavasti. Sensoreiden tuottamaa datavirtaa analysoitaessa voidaan löytää esimerkiksi trendejä ja vikatietoja lähes reaaliaikaisesti. Tätä tietoa voidaan käyttää prosessien automatisointiin. Teollisuuslaitoksessa automaatio voi puolestaan kertoa sensoreiden avulla esimerkiksi tilatietoa, joka viestii huoltotoimenpiteen tai osan vaihtotarpeesta, jolloin tuotannon ylimääräisiltä alasajoilta säästytään.

Östmanin mukaan tämänkaltainen ennakoivan kunnossapidon toimintamalli auttaa yrityksiä optimoimaan esimerkiksi sitä, millaisia laitteiden varaosia tulisi säilyttää varastossa mahdollista vikaantumista varten.

– Kun data integroidaan yritysjärjestelmiin, tuotantokatkon tarve on ennakoitavissa tuotannossa. Huoltotarpeesta voidaan myös automaattisesti lähettää varaus kunnossapidon alan yritykselle ja tilata uusi varaosa hyvissä ajoin ennakkoon ennen varaosan varsinaista vaihdon tarvetta. Tällä tavalla saadaan automatisoitua teollisia ja palveluprosesseja ja myös nopeutettua niitä.

IoT-markkinoilla ollaan Östmanin mukaan nyt siinä pisteessä, että suurin osa yrityksistä kerää jo kiitettävästi tietoa prosesseistaan ja laitteistaan. Seuraavan vaiheen haaste näille yrityksille on valikoida heidän hallussaan olevasta valtavasta tietomassastaan kaikkein relevantein tieto, tehdä oikeat johtopäätökset ja ohjata yrityksen toimintaa niiden perusteella. Myös tietoturva-asioihin ja tiedon omistajuuteen liittyvät kysymykset ovat nousemassa IoT-markkinoilla entistä useammin esille.

IoT tuottaa arvoa ainoastaan silloin, kun se johtaa optimoituun toimintaan ja uusiin liiketoimintamalleihin. Vaikka rajoittamaton valtavien datamassojen kerääminen onkin yrityksille välttämätöntä niiden teollisen internetin hyödyntämisen ensivaiheissa, loppuvaiheessa yrityksen operatiivisen toiminnan kannalta tärkeimmän tiedon erottaminen ympäristöhälystä on oleellisinta.

– Sensorilla varustettu laite on uusi mahdollinen tietomurtovektori, jos sensorista löytyy haavoittuvuuksia. Koska sensoreita tulee olemaan tulevaisuudessa lukematon määrä, tämä mahdollinen uhka pitää ottaa vakavasti.

Östmanin mukaan nyt, kun teollisuuden eri alojen laitteissa on yleistymässä laitteisiin integroitu sensoriteknologia, niin pikkuhiljaa kunnossapitoalallakin ollaan siirtymässä ehkäisevästä kunnossapidosta ennakoivaan kunnossapitoon. Samalla hän puhuu niin sanotun tiedon normalisoinnista, joka tulee entistä tärkeämpään rooliin sitä mukaan, kun ala kehittyy.

– Tässä vaiheessa teollisuuden yrityksissä kerätään kaikki data mitä sensoreista tulee sellaisenaan. Data on vielä aika strukturoimatonta, mutta kun mennään hieman ajassa eteenpäin, varmasti tullaan näkemään yhä enemmän sitä, että kertyneestä datasta suodatetaan niin sanottu taustamelu pois. Näin saadaan kunnossapidon ja kunnossapitopalveluiden kannalta relevantein tieto eroteltua ennakoiviin palveluihin.

Östmanin mielestä markkinoilla ollaankin nyt ikään kuin vasta opettelemassa, millaista dataa on ylipäätään sensoreiden kautta kerättävistä, mistä laitteista ja miten se on parhaiten hyödynnettävissä. Tulevaisuudessa yhä enemmän älykkyyttä tulee siirtymään tavallaan verkon rajalle eli tieto siirtyy lähemmäksi tietolähdettä. Niin sanottu Media Gateway Control Protocol (MGCP) -IoT arkkitehtuuri on yleistyvä tapa hallita sensoridatan normalisointia ja myös hallita tietoturvaan liittyviä haasteita.

Östman muistuttaa, etteivät IoT:n mahdollistamat hyödyt yrityksille rajoitu kuitenkaan pelkästään liiketoiminnan tehostamiseen.

– Teknologian eteneminen mahdollistaa täysin uudenlaisten liiketoimintamallien synnyn. Uusi liiketoiminta on tyypillisesti siirtymistä laitteiden myynnistä niiden palveluliiketoimintaan, ensivaiheessa niiden huoltoon, mutta myöhemmin niiden operointiin tai suorituskyvyn myyntiin. Etuina yrityksen kannalta ovat tällöin tulojen ennakoitavuus ja toisaalta vähäisempi suhdanneriippuvuus, kun järjestelmän toimittaja saa tulonsa pitkän ajan kuluessa, eikä heti luovutuksen yhteydessä kertasummana.

Palveluiden yksityiskohtainen räätälöinti lisääntyy

Teknologian kehittyminen mahdollistaa jo sen, että eri tietolähteistä kerättyä dataa voidaan yhdistää ja luoda tämän avulla erilaisia ”insidenssejä”, kuten laitteiden rikkoontumisia ennakoivia skenaarioita.

– Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi kunnossapitopalveluita tuottaville yrityksille: sen sijaan, että he tarjoavat palveluita, jotka perustuvat tavallaan jälkikäteen laskutettaviin tunteihin tai operatiiviseen toteutumaan heidän on mahdollista tarjota palvelua yritykselle yksilöllisesti yrityksen tarkkojen tarpeiden mukaisesti.

Yksi hyvä esimerkki tämänkaltaisesta uudenlaista liiketoimintamallia hyödyntävästä yrityksestä on maailmanlaajuisesti toimiva paineilmateknisten järjestelmien toimittaja Kaeser Compressoren. Saksalaisyhtiön tarjoaman palvelusopimuksen myötä uuden tuotantolaitoksen ei tarvitse investoida paineilmajärjestelmään lainkaan, vaan se voi ostaa tarvitsemansa paineilmamäärän investoimatta paineilmalaitteistoon itse. Sen lisäksi, että asiakkaan paineilmatuotanto on jatkuvasti turvattu, palvelumallin myötä yrityksen ei tarvitse sitoa henkilöstöä tai varoja paineilmalaitteen huoltoon tai kunnossapitoon.

– Uudenlainen palvelumalli mahdollistaa paljon pidemmälle viedyn palveluiden räätälöinnin asiakkaiden tarpeiden mukaan. Samalla se antaa luotettavan lähtökohdan asiakkaiden kustannuslaskennalle luomalla ennustettavuutta esimerkiksi siitä, että paljonko kunnossapitoon menee euroja.

Östmanin mukaan yksi nopean internetin ja laitteiden välisen integraation ja IoT-analytiikan liikkeellelähdön este teollisuudessa on se, että tehdasautomaatio ja liiketoimintaprosessit pidetään valmistavassa teollisuudessa monesti edelleen hyvin erillään toisistaan.

– Esimerkiksi voimalaitoksen automaatiojärjestelmä on usein hyvin suojattu – jopa galvaanisesti eroteltu muista tietojärjestelmistä. Uskon, että 5 vuoden sisällä tullaan kuitenkin näkemään merkittäviä ulostuloja uudenlaisissa teollisuuden IoT-ratkaisuissa – ensimmäiset ulostulot ovat jo tapahtuneet.

go.sap.com/finland

IoT vauhdittaa KONEen älykästä rakentamista

Maailman johtaviin hissi- ja liukuporrasyrityksiin kuuluvalla KONE Oyj:lla on huollettavanaan yli miljoona hissiä ja liukuporrasta ja 400 000 automaattista ovea. Valtavan laitemäärän huolto on pakko optimoida.

Helmikuussa yhtiö ilmoitti sopineensa monivuotisen palvelusopimuksen IBM:n kanssa. Sen myötä IBM:n pilvipohjaiset IoT-teknologiat ja palvelut tulevat vauhdittamaan älykkään rakentamisen innovaatioita.

Sopimuksen kautta KONE pääsee hyödyntämään IBM Watson IoT Cloud Platform -alustaa tuotteidensa etävalvontaan ja hallinnan optimointiin.

– Järjestelmä analysoi valtavat määrät sensoreista saatavaa dataa ja auttaa tunnistamaan ja ennakoimaan ongelmatilanteita sekä minimoimaan käyttöhäiriöt. Paikalle kutsuttavan huoltomiehen sijaan KONE pystyy tämän järjestelmän avulla ennakoimaan ja ratkaisemaan yksinkertaisia teknisiä ongelmia etänä suorittamalla testejä ja komentokehotteita pilven yli, kertoo IBM lehdistötiedotteessa.

Koneen uusissa hisseissä on jo valmiina teknologiat, joiden avulla laitteiston tilaa voi seurata langattomasti. Myös vanhat hissit voidaan liittää internetiin, kunhan niihin asennetaan antureita, joiden hinta on pudonnut parhaimmillaan euroon. Anturi lähettää eteenpäin monenlaista dataa hissin käytöstä, tärinöistä, liikkeistä ja lämpötiloista. Anturin lähettämän datan perusteella on mahdollista päätellä, milloin hissi tai liukuporras alkaa olla huollon tarpeessa.

Rakennusten muuttuessa yhä korkeammiksi ja käyttäjäkunnan laajentuessa kymmeniin tuhansiin tulee ihmisten sujuvasta liikkumisesta entistä haastavampaa hisseille ja liukuportaille.

– Yhteistyö IBM:n kanssa avaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia ja on tärkeä askel kohti parasta mahdollista käyttäjäkokemusta. Toimimme verkottuneessa maailmassa, ja yhdessä IBM:n kanssa pystymme tarjoamaan parempaa etädiagnostiikkaa ja laitteiden toimintaa ennakoivia ratkaisuja, KONEen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth toteaa.

www.kone.com/fi

Teksti Nina Garlo-Melkas, nina.garlo(at)omnipress.fi

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.