Ekosysteemit teollisuuden ytimessä

"Verkostot ovat avainasemassa menestykseen, ja luottamus on verkostoissa välttämätöntä. Siksi luottamus on avain automaatiossakin”, tiivistää Mikko Uuskoski, MPD:n strategisen kumppanin Beckhoff Automationin toimitusjohtaja. Ekosysteemitalous on keskiviikkona 5.6.2019 virallisesti käynnistyvän Suomen suurimman teollisuustapahtuman MPD:n pääteema.

beckhoff

MPD:n strategisen kumppanin Beckhoff Automationin toimitusjohtaja Mikko Uuskosken mukaan luottamus on avainroolissa automaatioalalla.

- Automaatioalalla toiminta on yhä enemmän sidoksissa laajamittaiseen verkostoon. On tärkeää hakeutua verkostoihin, joissa on luottamuskykyä ja aitoa avoimuutta sekä järjestelmien että toimintatapojen osalta. Tällöin voi turvallisesti perustaa omaa liiketoimintaansa osaksi tätä yhteisöä. Kun on kysymys pitkäjänteisesti johdetusta ja vakavaraisesta yrityksestä, on helpompi sopia syvempiä ja kriittisempiä yhteistyömuotoja, luonnehtii vakaassa kasvuvauhdissa Beckhoffia luotsaava Uuskoski.

Innovaatioista lisäarvoa ekosysteemeihin

Automaation ja teollisuuden suuret trendit kuten IoT ja Industry 4.0 mahdollistavat kokonaisten toimintaprosessien muuttamisen. Jos näiden trendien mahdollisuuksia koko yrityksen toiminnan kehittämiselle ei käydä huolella läpi, on vaara jäädä jälkeen.

- Automaation merkitys ja mahdollisuudet ymmärretään jo varsin hyvin. Se ei kuitenkaan vielä tarkoita, että edes pieni osa mahdollisuuksista olisi hyödynnetty. Automaatiota siivittävistä tuote- ja ohjelmistoinnovaatioista voidaan saada erilaisiin ekosysteemeihin todellista lisäarvoa. Kun innovaatiot osataan integroida monipuolisesti, voidaan luoda uusia järjestelmiä, menetelmiä ja moderneja liiketoimintamalleja. Jos tätä mahdollisuutta ei hyödynnetä voi kilpailija tai kokonaan uudentyyppinen toimija murentaa olemassa olevan liiketoiminnan, toteaa Uuskoski.  

Uuskosken mukaan nykyaikaisesti johdettu perheyritys on hedelmällinen pohja disruptiivisille innovaatioille sekä aktiivisille että innovatiivisille toimintatavoille.

- Yrittävää asennetta suosiva ja kannustava ilmapiiri on lähtökohta innovatiiviselle työyhteisölle. Olennaisa on yhteisön jäsenten kunnioitus ja vahva luottamus. Kun palikat ovat kohdillaan niin asiantuntijuus näkyy toiminnassa eikä muutosta pelätä, vaan nähdään se mahdollisuutena, kuvaa Uuskoski menestyvän tiimin peruselementtejä.

- Väestö kasvaa koko ajan, ja ennen muuta keskiluokan myötä myös globaali kulutus. Globaalit resurssit sen sijaan eivät kasva. Vain automaation avulla voidaan vastata tähän haasteeseen. Siksi on selvää, että automaatioalalla toimivien yritysten merkitys kasvaa vielä entisestään, maalaa Uuskoski yhä laajenevia markkinoita. 

Uusimmat artikkelit

25.6.2019 | Alan Uutiset

”Sellumarkkinoilla normaali korjausliike” – hinta edelleen hyvällä tasolla, sanoo Metsä Groupin Hämälä

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä ei kanna suurta huolta sellun hinnan viimeaikaisesta laskusuunnasta, sillä historiallisesti tarkasteltuna hintataso on edelleen ”hyvä”. Nykyinen hintataso ei myöskään vaikuta yhtiön arvioihin uuden Kemiin suunnitellun biotuotetehtaan kannattavuudesta. Varsinainen investointipäätös laitoksesta tehdään kesällä 2020.

Ford hyödyntää tuotannossaan yli miljardi kertakäyttömuovipulloa vuodessa

Autonvalmistaja Ford on löytänyt nerokkaan tavan käyttää uudelleen miljoonia muovipulloja. Jokaisessa yhtiön valmistaman Ford EcoSportin mattojen valmistukseen on käytetty 470 kertakäyttöistä muovista juomapulloa.

19.6.2019 | Tutkimus ja koulutus

Kumppaniverkostoista aiheutuu ongelmia yli 80 % yrityksistä

Kumppaniverkostoista johtuvat toimitusketjujen häiriöt ja liiketoiminnan keskeytykset luovat yrityksille painetta investoida kumppaniverkoston riskienhallintaan. Suomalaista yritysjohtoa huolestuttavat erityisesti kumppaniverkoston vastuullisuus- ja kyberriskit.

Cobotit auttoivat metallisorvaamon kasvuun

Yhteistyörobotti eli cobotti nosti savonlinnalaisen alihankintakoneistamo Ket-Metin kustannuskilpailukykyä roimasti.

llmalämpöpumppumyynnin rajua kasvua ruokki helteinen viime kesä

Lämpöpumppujen myynti Suomessa kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 47 prosenttia. Eniten rynnivät ilmalämpöpumput lähes 70 prosentin kasvulla, mutta myös maalämpöpumppujen, ilma-vesilämpöpumppujen ja poistoilmalämpöpumppujen myyntiluvut nousivat 10-15 prosenttia. 

Digitalisaatiolla säästöjä asumiskuluihin

Energianhallinnan ja automaation asiantuntija Schneider Electric järjesti eilen Helsingin messukeskuksessa jokavuotisen Innovation Summit -tapahtumansa. Viesti oli selvä: tekoäly ja IoT-tekniikka ovat nyt tulossa teollisuuden lisäksi vauhdilla myös kiinteistöihin säästöjä tuomaan

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.