Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä
Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.
Gasum on tehnyt Metsä Groupiin kuuluvan kartonkia valmistavan Metsä Boardin kanssa sopimuksen biokaasun toimittamisesta yhtiön kartonkitehtaille. Yhtiön taivekartonkia käytetään muun muassa korkealuokkaisissa elintarvike-, kosmetiikka- ja lääkepakkauksissa.
Metsä Boardin tavoitteena on muuttaa kaikki tehtaansa fossiilittomiksi vuoteen 2030 mennessä, ja biokaasun käyttö on yksi keino päästä tavoitteeseen.
Yhtiö julkaisi hiljattain verifioidun elinkaariarvion tulokset, joiden mukaan siirtymällä kierrätyskartongista (WLC) Metsä Boardin taivekartonkiin voidaan vähentää elintarvikepakkauksen hiilijalanjälkeä yli 60 prosenttia. IVL Swedish Environmental Research Instituten varmentamassa arvioinnissa verrattiin MetsäBoard Classic FBB -kartonkia Euroopassa myytäviin vastaaviin kartonkilajeihin.
– Moni asiakkaistamme on sitoutunut pienentämään hiilijalanjälkeään ja pystymme auttamaan heitä heidän tavoitteissaan pienentämällä kartonkiemme hiilijalanjälkeä, Metsä Groupin energiajohtaja Pirita Mikkanen toteaa.
Mikkanen kertoo, että vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.
– Kun oman toiminnan päästöt on saatu leikattua, tarkastelu siirtyy ylemmäs toimitusketjuun ja toimittajiin.
Metsä Boardin mukaan sen valmistamilla taivekartongeilla on vertailukohtia pienempi hiilijalanjälki, koska niiden valmistuksessa käytettävästä energiasta valtaosa on fossiilitonta ja kartongit ovat kevyempiä lujuudesta ja toiminnallisuudesta tinkimättä.
– Viimeisen vuoden aikana olemme tehneet elinkaarilaskentavertailut kolmessa pakkaussegmentissä, jotka ovat kosmetiikka-, lääke- ja nyt myös ruokasegmentti, kertoo Anne Uusitalo, Metsä Boardin tuoteturvallisuus- ja vastuullisuusjohtaja.
– Tutkimuksemme tarjoavat brändinomistajille faktapohjaista tietoa kartonkiemme potentiaalista auttaen heitä tekemään tietoon perustuvia päätöksiä pakkausten hiilijalanjäljen sekä Scope 3 -päästöjen vähentämiseksi, Uusitalo lisää.
Gasumin mukaan biokaasun elinkaaren aikaiset päästöt ovat keskimäärin 90 prosenttia pienemmät kuin perinteisillä fossiilisilla polttoaineilla. Lannasta valmistettuna biokaasu voi jopa ehkäistä enemmän päästöjä kuin sen valmistuksesta ja käytöstä aiheutuu. Tulevaisuudessa käyttöön tulee myös uusiutuvaa kaasua, joka on valmistettu uusiutuvalla sähköllä tuotetusta vedystä.
Biokaasun etu vihreässä siirtymässä on, että sitä voi sekoittaa ja vaihtaa keskenään maakaasun kanssa. Mitään lisäinvestointeja uuteen laitteistoon ei tarvita.