https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Elintarvikealalle Suomen ensimmäinen materiaalitehokkuuden sitoumus

Suomen ensimmäinen materiaalitehokkuuden sitoumus julkistettiin 8.2.2019. Elintarviketeollisuuden, kaupan ja pakkausalan sekä kolmen ministeriön välisellä sitoumuksella vähennetään ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia vuosina 2019–2021. 

pexels-photo-209403

pexels.com

Elintarvikealan materiaalitehokkuu­den sitoumukseen liittyvät yritykset ryhtyvät toimiin, joilla esimerkiksi vähennetään elintarvikkeiden ruokahävikkiä, kehitetään pakkausten ympäristöystävällisyyttä, lisätään ruokajätteen ja materiaalien kierrätystä sekä tehostetaan tavarankuljetusten logistiikkaa.

Tavoitteena on, että ensimmäisen vuoden aikana mukaan liittyvät yritykset edustavat 85 prosenttia Päivittäistavarakauppa ry:n ja 20 prosenttia Elintarviketeollisuusliitto ry:n jäsenyritysten alan liikevaihdosta. Tavoitteena on myös, että Suomen Pakkausyhdistys ry:n 20 jäsenyritystä liittyy sopimukseen.

– Materiaalitehokkuuden vapaaehtoiset sitoumukset ovat osa kansallista materiaalitehokkuusohjelmaa ja ne edistävät Suomen matkaa kiertotalousyhteiskunnaksi. Sitoumustoiminta edistää vuoropuhelua elinkeinoelämän ja hallinnon välillä. Tavoitteena on yhdessä vähintään saavuttaa, mieluiten ylittää, asetetut tavoitteet ilman pakottavaa sääntelyä, ja että materiaalitehokkuuden sitoumukset laajenevat Suomessa elintarvikealan lisäksi myös muille toimialoille, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Olen iloinen, että juuri elintarvikeala haluaa meillä olla vastuullisuuden suunnannäyttäjä myös materiaalitehokkuuden suhteen. Suomalaisessa ruokaketjussa ruokahävikkiä syntyy kaikissa vaiheissa, alkutuotannosta kuluttajaan 450 miljoonaa kiloa vuodessa ja Suomi on osaltaan sitoutunut tavoitteeseen puolittaa hävikki vuoteen 2030 mennessä. Sitoumus on osoitus siitä määrätietoisesta yhteistyöstä, jolla tavoite voidaan todella saavuttaa, korosti maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Kohti kestävämpää elintarvikkeiden valmistusta, jakelua ja kulutusta

Hankkeen tavoitteena on saavuttaa mitattavia ympäristöllisiä ja taloudellisia hyötyjä. Sitoumukseen on lähtenyt mukaan muun muassa Fazer Leipomot

- Teemme kestävään kehitykseen liittyviä toimia systemaattisesti usealla saralla, ja materiaalitehokkuuden sitoumukseen liittyminen tuntui meille luontevalta, sanoo Fazer Leipomot Suomen toimitusjohtaja Markus Hellström.

Fazer Leipomoiden tavoitteena on vähentää CO2-päästöjä 5 prosenttia edellisen vuoden tasosta 2019 loppuun mennessä. Keskeisimmät päästövähennystoimenpiteet koskevat energiatehokkuutta, raaka-aineiden käyttöä, kuljetuksia, ruokahävikin vähentämistä ja uusiutuvan energian käytön lisäämistä.

- Hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteemme on asetettu vuoteen 2030, johon mennessä etsimme keinoja puolittaaksemme nykyiset päästöt, Hellström jatkaa.

30 miljoonaa leipäpussia vähemmän muovia

Toinen Fazer Leipomoiden keskeinen vastuullisuustavoite liittyy pakkausmateriaalien käytön tehostamiseen, tuoden samalla kustannussäästöjä.

- Leipäpakkauksen ensisijainen tarkoitus on suojata leipää, jotta se säilyttää tuoreutensa mahdollisimman pitkään ja vähentää näin syntyvää ruokahävikkiä. Pakkauksissa on silti usein käytetty tarpeettoman paljon muovia, jota voi vähentää, kertoo Hellström.

Fazer Leipomot kertoo käynnistäneensä muovinvähennysohjelman, jossa jokainen tuotepakkaus käydään läpi seuraavan kahden vuoden aikana. Tarpeeton muovi karsitaan pois ja muovia ohennetaan, jos mahdollista. Muovin määrää vähennetään muun muassa napakoittamalla pakkausten mittoja ja ohentamalla materiaalia.

- Tavoitteemme on vähentää 20 prosenttia käyttämästämme muovista vuoteen 2025 mennessä. Olemme aloittaneet työn Reissumies-leipäpussien osalta. Jo pelkästään Reissumieheen tehtävillä muutoksilla muovin käyttömme vähenee vuodessa 25 000 kg, joka vastaa 10 miljoonaa leipäpussia. Kun vastaavat muutokset saadaan muihinkin pakkauksiin tehtyä, tulemme tänä vuonna vähentämään muovia 75 000 kg eli noin 30 miljoonan leipäpussin verran, sanoo Hellström.

Muovinen leipäpussi ei ole roska 

Tällä hetkellä 99 prosenttia Fazer Leipomoiden pakkauksista voidaan lajitella kierrätykseen. 

Kierrätyksen edistämiseksi tuotepakkauksissa olevat kierrätysohjeet kuluttajille tullaan uudistamaan. Vuoden 2021 loppuun mennessä kaikissa Fazer Leipomoiden pakkauksissa on uudet kierrätysmerkinnät.

- Työ kierrätysohjeiden muuttamiseksi on aloitettu, jotta kuluttaja voisi helposti lajitella pakkaukset oikein. Näin pakkauksiin käytetty raaka-aine saadaan jälleen kiertoon, uudelleen hyödynnettäväksi. Olemme saaneet uusista kierrätysohjeista asiakkailtamme kiitosta, niitä pidetään selkeinä.

//Nina Garlo-Melkas

Lisätietoja elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksesta: www.motiva.fi/matsit/elintarvikeala

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.4.2025 | Alan Uutiset

VTT ja LUT-yliopisto löysivät keinoja jalostaa metsäteollisuuden hiilidioksidipäästöt muovin raaka-aineeksi

Forest CUMP -tutkimusprojektissa selvitettiin, miten metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi, kuten muovien raaka-aineiksi eteeniksi ja propeeniksi.

Wärtsilä laajentaa teknologiakeskus Sustainable Technology Hubia Vaasassa

Wärtsilän 50 miljoonan euron investointi nopeuttaa tulevaisuuden polttoaineratkaisujen tuotantoa ja tuotekehitystä sekä uusien tuotteiden tuomista markkinoille.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.