https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Elintarvikealalle Suomen ensimmäinen materiaalitehokkuuden sitoumus

Suomen ensimmäinen materiaalitehokkuuden sitoumus julkistettiin 8.2.2019. Elintarviketeollisuuden, kaupan ja pakkausalan sekä kolmen ministeriön välisellä sitoumuksella vähennetään ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia vuosina 2019–2021. 

pexels-photo-209403

pexels.com

Elintarvikealan materiaalitehokkuu­den sitoumukseen liittyvät yritykset ryhtyvät toimiin, joilla esimerkiksi vähennetään elintarvikkeiden ruokahävikkiä, kehitetään pakkausten ympäristöystävällisyyttä, lisätään ruokajätteen ja materiaalien kierrätystä sekä tehostetaan tavarankuljetusten logistiikkaa.

Tavoitteena on, että ensimmäisen vuoden aikana mukaan liittyvät yritykset edustavat 85 prosenttia Päivittäistavarakauppa ry:n ja 20 prosenttia Elintarviketeollisuusliitto ry:n jäsenyritysten alan liikevaihdosta. Tavoitteena on myös, että Suomen Pakkausyhdistys ry:n 20 jäsenyritystä liittyy sopimukseen.

– Materiaalitehokkuuden vapaaehtoiset sitoumukset ovat osa kansallista materiaalitehokkuusohjelmaa ja ne edistävät Suomen matkaa kiertotalousyhteiskunnaksi. Sitoumustoiminta edistää vuoropuhelua elinkeinoelämän ja hallinnon välillä. Tavoitteena on yhdessä vähintään saavuttaa, mieluiten ylittää, asetetut tavoitteet ilman pakottavaa sääntelyä, ja että materiaalitehokkuuden sitoumukset laajenevat Suomessa elintarvikealan lisäksi myös muille toimialoille, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Olen iloinen, että juuri elintarvikeala haluaa meillä olla vastuullisuuden suunnannäyttäjä myös materiaalitehokkuuden suhteen. Suomalaisessa ruokaketjussa ruokahävikkiä syntyy kaikissa vaiheissa, alkutuotannosta kuluttajaan 450 miljoonaa kiloa vuodessa ja Suomi on osaltaan sitoutunut tavoitteeseen puolittaa hävikki vuoteen 2030 mennessä. Sitoumus on osoitus siitä määrätietoisesta yhteistyöstä, jolla tavoite voidaan todella saavuttaa, korosti maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Kohti kestävämpää elintarvikkeiden valmistusta, jakelua ja kulutusta

Hankkeen tavoitteena on saavuttaa mitattavia ympäristöllisiä ja taloudellisia hyötyjä. Sitoumukseen on lähtenyt mukaan muun muassa Fazer Leipomot

- Teemme kestävään kehitykseen liittyviä toimia systemaattisesti usealla saralla, ja materiaalitehokkuuden sitoumukseen liittyminen tuntui meille luontevalta, sanoo Fazer Leipomot Suomen toimitusjohtaja Markus Hellström.

Fazer Leipomoiden tavoitteena on vähentää CO2-päästöjä 5 prosenttia edellisen vuoden tasosta 2019 loppuun mennessä. Keskeisimmät päästövähennystoimenpiteet koskevat energiatehokkuutta, raaka-aineiden käyttöä, kuljetuksia, ruokahävikin vähentämistä ja uusiutuvan energian käytön lisäämistä.

- Hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteemme on asetettu vuoteen 2030, johon mennessä etsimme keinoja puolittaaksemme nykyiset päästöt, Hellström jatkaa.

30 miljoonaa leipäpussia vähemmän muovia

Toinen Fazer Leipomoiden keskeinen vastuullisuustavoite liittyy pakkausmateriaalien käytön tehostamiseen, tuoden samalla kustannussäästöjä.

- Leipäpakkauksen ensisijainen tarkoitus on suojata leipää, jotta se säilyttää tuoreutensa mahdollisimman pitkään ja vähentää näin syntyvää ruokahävikkiä. Pakkauksissa on silti usein käytetty tarpeettoman paljon muovia, jota voi vähentää, kertoo Hellström.

Fazer Leipomot kertoo käynnistäneensä muovinvähennysohjelman, jossa jokainen tuotepakkaus käydään läpi seuraavan kahden vuoden aikana. Tarpeeton muovi karsitaan pois ja muovia ohennetaan, jos mahdollista. Muovin määrää vähennetään muun muassa napakoittamalla pakkausten mittoja ja ohentamalla materiaalia.

- Tavoitteemme on vähentää 20 prosenttia käyttämästämme muovista vuoteen 2025 mennessä. Olemme aloittaneet työn Reissumies-leipäpussien osalta. Jo pelkästään Reissumieheen tehtävillä muutoksilla muovin käyttömme vähenee vuodessa 25 000 kg, joka vastaa 10 miljoonaa leipäpussia. Kun vastaavat muutokset saadaan muihinkin pakkauksiin tehtyä, tulemme tänä vuonna vähentämään muovia 75 000 kg eli noin 30 miljoonan leipäpussin verran, sanoo Hellström.

Muovinen leipäpussi ei ole roska 

Tällä hetkellä 99 prosenttia Fazer Leipomoiden pakkauksista voidaan lajitella kierrätykseen. 

Kierrätyksen edistämiseksi tuotepakkauksissa olevat kierrätysohjeet kuluttajille tullaan uudistamaan. Vuoden 2021 loppuun mennessä kaikissa Fazer Leipomoiden pakkauksissa on uudet kierrätysmerkinnät.

- Työ kierrätysohjeiden muuttamiseksi on aloitettu, jotta kuluttaja voisi helposti lajitella pakkaukset oikein. Näin pakkauksiin käytetty raaka-aine saadaan jälleen kiertoon, uudelleen hyödynnettäväksi. Olemme saaneet uusista kierrätysohjeista asiakkailtamme kiitosta, niitä pidetään selkeinä.

//Nina Garlo-Melkas

Lisätietoja elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksesta: www.motiva.fi/matsit/elintarvikeala

Uusimmat artikkelit

15.3.2024 | Alan Uutiset

Traficom julkaisi selvityksen koko Suomen kaukoliikenteen pysäyttäneen ratavaurion syistä – korjaamista tiedonkulussa

Ratavaurion syynä oli veturin rikkoontuminen ja sitä seuranneet liikkeellelähtöyritykset. Selvityksen mukaan erityisesti häiriötilanteiden viestinnässä ja johtamisessa on kehitettävää. Tapahtumiin liittyvien keskeisten toimijoiden yhteinen tilannekuva puuttui. 

Raision kaikki tehtaat ovat nyt hiilineutraaleja – ratkaisut syntyivät yhteistyössä kumppanien kanssa

Tuotannot pyörivät nyt uusiutuvalla energialla, eikä päästökompensaatioihin ole tarvinnut turvautua.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

Tuulivoima-ala tarvitsee lisää tekijöitä – Turun AMK ja VAMK kouluttavat uusia osaajia

Tuulivoimaloihin tullaan tarvitsemaan paljon teknisen alan osaajia.Turun ja Vaasan ammattikorkeakoulut aloittavat yhteisen tuulivoimaan liittyvän maksuttoman koulutuksen. Opinnot ovat työelämälähtöisiä ja ne on mahdollista suorittaa työn ohessa. 

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.