https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Endomines panostaa alan moderneimpaan teknologiaan: 3D-mallinnusta ja tekoälyä

Kaivos- ja malminetsintäyhtiö Endomines AB panostaa malminetsintään Karjalan kultalinjalla: yhtiö investoi alan moderneimpaan teknologiaan, sillä luotto alueen potentiaaliin on vahva. Käytännössä kyse on malminetsinnän laajamittaisesta digitalisoinnista, kallioperän 3D-mallinnuksesta ja tekoälyn hyödyntämisestä. Maastosta otetut näytteet analysoidaan digitaalisesti niin, että kullan esiintymisestä saadaan mahdollisimman realistinen kuva.

endimines

Lähde: Endomines

Menetelmä on otettu käyttöön GTK:n johtamassa projektissa, jota muun muassa Business Finland ja Endomines rahoittavat. Endominesin malminetsintää Karjalan kultalinjalla tukeva Hattu 3D -projekti (Hatun liuskejakson 3D-mineraalisysteemi) tähtää kullan alkuvaiheen malminetsinnän nopeuttamiseen ja tarkentamiseen alueilla, joihin malminetsintä ei ole aiemmin juuri kohdistunut ja joilta on vähän tietoa saatavilla.

Projektissa kehitetään uusimpien digitaalisten mittaus- ja tekoälyteknologioiden avulla geologisista syväkairausnäytteistä koottujen suurten tietoaineistojen laskennallisia yhteistulkintoja. Näitä tulkintoja yhdistetään myös eri menetelmillä maastosta kerätyn maankamaran ominaisuustiedon 3D-mallinnukseen.

Business Finlandia hankkeessa kiinnostaa mahdollisuus uudistaa suomalaista kaivostoimintaa ja geologisia tutkimusmenetelmiä digitalisaation, 3D-mallinnuksen ja tekoälyn soveltamisen keinoin ja siten parantaa liiketoiminnan ja tutkimuksen kansainvälistä kilpailukykyä sekä kestävää kaivostoimintaa.

– Tutkimuksen arvo tulee olemaan erityisesti siinä, että uusien menetelmien kautta kerättävää digitaalista tietoa hyödynnetään yleisemmin osana suomalaisen malminetsinnän geofysikaalisen, geologisen ja mineralogisen tiedon hankinnan ja tulkinnan ketjua, projektin vastuullinen johtaja, GTK:n Juhani Ojala sanoo.

– Endomines nousee näillä panostuksilla esimerkiksi siitä, miten huipputeknologiaa voi hyödyntää malminetsinnässä. Alan teknologia on modernisoitunut valtavin askelin, ja tuoreimmilla digitaalisilla ratkaisuilla varmistetaan, että mitään ei varmasti jää huomaamatta kallioperän kultapitoisuuksia tutkittaessa, Endominesin toimitusjohtaja Saila Miettinen-Lähde sanoo.

Tutkimuskohteena olevan Ilomantsin Hattu-liuskejakson kaltaisia ja ikäisiä kultapotentiaalisia kohteita on olemassa myös vahvoissa kaivosmaissa Australiassa ja Kanadassa. Hattu 3D-projektin toteuttaa Geologian tutkimuskeskus (GTK) vuosina 2018-2019.

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.