https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Energiakatselmusten standardi ohjaa parantamaan energiatehokkuutta

Standardisoimisliitto on julkaissut energiakatselmuksia käsittelevän viisiosaisen standardin SFS-EN 16247. Sen tarkoituksena on helpottaa yrityksiä täyttämään energiatehokkuuslain (1429/2014) vaatimukset.

sfs_energiatehokkuus

Energiatehokkuuslailla on saatettu Suomessa voimaan EU:n energiatehokkuusdirektiivi (2012/27/EU). Standardin EN 16247 ovat laatineet eurooppalaiset standardisoimisjärjestöt CEN ja CENELEC. Suomesta standardin laadintaan on osallistunut SFS:n toimialayhteisö METSTA.

Energiatehokkuusdirektiivi esittää toimia auttamaan EU:ta saavuttamaan tavoitteensa energian kulutuksen vähentämiseksi energian tehokkaammalla käytöllä kaikissa energiaketjun vaiheissa. Direktiivin 8. artiklan mukaan jäsenvaltioiden on varmistettava, että suuret yritykset tekevät energiakatselmuksia pätevillä asiantuntijoilla, jotka ovat viranomaisten valvonnassa. Kaikkien yli 250 hengen yritysten on tehtävä energiakatselmus viimeistään 5. joulukuuta 2015 ja tämän jälkeen säännöllisesti vähintään neljän vuoden välein. Lisäksi jäsenvaltioiden on kehitettävä ohjelmia pk-yritysten innostamiseksi energiakatselmuksiin ja toteuttamaan näiden katselmusten suositukset.

Standardi EN 16247 on laadittu EU:n pyynnöstä (M/479). Sen ensimmäinen osa käsittelee katselmusten yleisvaatimuksia, yhteistä terminologiaa ja energiakatselmusten julkaisuja. Osa 2 käsittelee rakennusten erityisvaatimuksia, osa 3 prosessien vaatimuksia ja osa 4 kuljetusten vaatimuksia. Osa 1-4 valmistuivat vuonna 2014 ja SFS on julkaissut ne suomeksi.

Standardin osa 5 käsittelee energiakatselmoijien pätevyyttä ja tukee kansallisten energiakatselmusten pätevyysohjelmien kehittämistä. Tämä osa valmistui toukokuussa 2015. Sen suomennos julkaistaan syksyllä 2015.

Yritykset voivat vähentää energiankulutustaan ja täyttää energiatehokkuusdirektiivin myös noudattamalla a) standardin EN ISO 50001 mukaista sertifioitua energianhallintajärjestelmää tai b) standardin EN ISO 14001 mukaista sertifioitua ympäristöasioiden hallintajärjestelmää ja sertifioitua energiatehokkuusjärjestelmää ETJ+, joka sisältää direktiivin vaatimusten mukaisen energiakatselmuksen. Yritys voi myös täyttää velvollisuutensa c) osallistumalla viranomaisen kanssa allekirjoitettuun vapaaehtoiseen energiatehokkuussopimusjärjestelmään ja käyttää sertifioimatonta ETJ+:aa.

sfs.150451

Standardin EN 16247 laatineen työryhmän puheenjohtaja Martin Fry sanoo energiakatselmusten olleen osa energianhallintaprosessia jo monien vuosien ajan. Yhtenä haasteena on kuitenkin ollut, että katselmuksia on tehty monilla tavoilla nopeasta läpikävelystä yksityiskohtaisiin tutkimuksiin. Nyt uusi standardi on hyvin hyödyllinen tarjoten selkeän viitekehyksen katselmusten suorittamiseen.

Lisätiedot: http://www.sfs.fi

Uusimmat artikkelit

4.2.2025 | Alan Uutiset

Caverion laajentaa tuulivoimaloiden huoltopalvelunsa Poriin

Caverion ostaa paikallisen Huolto-Lepistön tuulivoimaliiketoiminnan.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.