https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Euroopan modernein jätevedenpuhdistamo toimii energiatehokkaasti peruskallion sisällä Mikkelissä

Mikkelin Metsä-Sairilan alueelle rakennetaan uusi jätevedenpuhdistamo. Puhdistamo, sen altaat ja tekniikka sijoitetaan peruskallioon: kiven sisällä jäteveden käsittelyn prosessiolosuhteet pystytään pitämään helposti tasaisina ja laitos on sekä turvallinen että toimintavarma.

mikkeli

Kallion sisään toteutettu Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamo valmistuu vuoden 2020 aikana. Kuva: Mikkelin vesilaitos

Uusi jätevedenpuhdistamo valmistuu vuoden 2020 aikana ja se korvaa nykyisen Mikkelin Kenkäverossa sijaitsevan 1960-luvulla rakennetun puhdistamon.

Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamo käyttää Schneider Electricin ratkaisuja muun muassa peruskallioon louhitun luolaston sisällä sijaitsevien rakennusten kiinteistönhallintaan, sähkönjakeluun ja mittarointiin.

– Ratkaisu mahdollistaa helposti hallittavan ja markkinoiden älykkäimmän kokonaisuuden, täyden etäkäytön sekä energiatehokkuutta edelleen parantavat analytiikkapalvelut, kertoo Schneider Electricin myyntipäällikkö Petri Naukkarinen.

Schneiderin toimittamaan kiinteistönhallintajärjestelmään on kytketty Mikkelin veden jo aiemmin käyttämä Power Monitoring Expert, jonka avulla kiinteistön hallintaa ja sähkönjakelua optimoidaan.

– Huippumoderni puhdistusprosessi on uuden teknologian ansiosta myös energiatehokas, vaikka puhdistusteho kasvaa, sanoo Mikkelin vesilaitoksen johtaja Reijo Turkki.

– Energiankulutusta myös puhdistusprosessin eri vaiheissa mittaamalla energiankäytön optimointi onnistuu tuotantoprosessin tulosta vaarantamatta, jatkaa projektimyyntipäällikkö Toni Saarela Schneider Electriciltä.

­Energianseurannan lisäksi Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamolle on tärkeää hyödyntää teknologiaa laitoksen ylläpidossa. Digitaalisen alustaratkaisun avulla sähkönjakelusta saadaan informaatiota myös prosessiautomaatiota varten, jolloin mahdollisia ongelmia voidaan todentaa jo etukäteen seuraamalla laitteiden kuntoa ja huoltamalla niitä tarpeen mukaan.

Ennakoinnin kautta koituvat hyödyt olivat tärkeä kriteeri Mikkelin vesilaitokselle yhteistyökumppania valittaessa.

– Elinkaaren hallinta on meille äärimmäisen tärkeää, koska laitos voi olla käytössä jopa seuraavat 40 vuotta, toteaa Reijo Turkki.

Puhdistusprosessi hyödyntää uutta tekniikkaa

Metsä-Sairilan uuden laitoksen puhdistusprosessi perustuu kalvobioreaktori eli MBR-tekniikkaan. MBR-tekniikan ansiosta jätevedestä saadaan pois lähes kaikki kiintoaine, mikrobit, mikromuovit sekä merkittävä osa lääkejäämistä. Tekniikka on Suomen oloissa omaa luokkaansa.

Yhteistyökumppanina projektissa on Schneider Electricin lisäksi Mipro, joka toimittaa Metsä-Sairilan uudelle jätevedenpuhdistamolle prosessiautomaation ja -instrumentoinnin.

­­Mipro Oy:n myyntipäällikkö Aki Muinonen näkee tärkeänä sen, että yritys voi olla mukana hankkeessa ja myötävaikuttaa siten alueen vesi- ja ympäristöturvallisuuden kehittämiseen.

– Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon moderni MBR-prosessi vaatii toimiakseen edistynyttä ja luotettavaa teknistä automaatioratkaisua, joka täyttää korkeat käytettävyysvaatimukset. Mipro on jo aiemmin toteuttanut Kenkäveron jätevedenpuhdistamolle MBR-pilottilaitoksen sähkö-, instrumentointi- ja automaatiojärjestelmän ja pystyy näin hyödyntämään Metsä-Sairilan ratkaisussa niistä saamiaan kokemuksia, Muinonen sanoo.

Metsä-Sairilan uusi jätevedenpuhdistamo Mikkelissä

  • Hankkeen kokonaiskustannus on noin 60 miljoonaa euroa.
  • Puhdistamon rakentaminen on osa laajempaa EcoSairila-hanketta, jossa alueelle luodaan uudenlaista kiertotalouteen liittyvää liiketoiminta-, tutkimus- ja kehitysympäristöä.
  • Puhdistamo rakennetaan kallion sisään. Näin minimoidaan ympäristölle aiheutuvat haitat ja maanpäälliset tilat on mahdollista säilyttää muussa käytössä.
  • Kohteen pääurakoitsijana toimii Suomen Maastorakentajat.

Uusimmat artikkelit

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

2.5.2025 | Alan Uutiset

Suomen ensimmäisen CAM-tehtaan rakentaminen alkaa – Kotkassa juhlistettiin peruskiven muurausta

Beijing Easpringin litiumioniakkujen katodiaktiivimateriaalia valmistavan tehtaan odotetaan toimivan ensivaiheessa 60 000 tonnin vuosikapasiteetilla, ja työllistävän suoraan noin 270 henkilöä. 

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.