https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Euroopan modernein jätevedenpuhdistamo toimii energiatehokkaasti peruskallion sisällä Mikkelissä

Mikkelin Metsä-Sairilan alueelle rakennetaan uusi jätevedenpuhdistamo. Puhdistamo, sen altaat ja tekniikka sijoitetaan peruskallioon: kiven sisällä jäteveden käsittelyn prosessiolosuhteet pystytään pitämään helposti tasaisina ja laitos on sekä turvallinen että toimintavarma.

mikkeli

Kallion sisään toteutettu Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamo valmistuu vuoden 2020 aikana. Kuva: Mikkelin vesilaitos

Uusi jätevedenpuhdistamo valmistuu vuoden 2020 aikana ja se korvaa nykyisen Mikkelin Kenkäverossa sijaitsevan 1960-luvulla rakennetun puhdistamon.

Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamo käyttää Schneider Electricin ratkaisuja muun muassa peruskallioon louhitun luolaston sisällä sijaitsevien rakennusten kiinteistönhallintaan, sähkönjakeluun ja mittarointiin.

– Ratkaisu mahdollistaa helposti hallittavan ja markkinoiden älykkäimmän kokonaisuuden, täyden etäkäytön sekä energiatehokkuutta edelleen parantavat analytiikkapalvelut, kertoo Schneider Electricin myyntipäällikkö Petri Naukkarinen.

Schneiderin toimittamaan kiinteistönhallintajärjestelmään on kytketty Mikkelin veden jo aiemmin käyttämä Power Monitoring Expert, jonka avulla kiinteistön hallintaa ja sähkönjakelua optimoidaan.

– Huippumoderni puhdistusprosessi on uuden teknologian ansiosta myös energiatehokas, vaikka puhdistusteho kasvaa, sanoo Mikkelin vesilaitoksen johtaja Reijo Turkki.

– Energiankulutusta myös puhdistusprosessin eri vaiheissa mittaamalla energiankäytön optimointi onnistuu tuotantoprosessin tulosta vaarantamatta, jatkaa projektimyyntipäällikkö Toni Saarela Schneider Electriciltä.

­Energianseurannan lisäksi Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamolle on tärkeää hyödyntää teknologiaa laitoksen ylläpidossa. Digitaalisen alustaratkaisun avulla sähkönjakelusta saadaan informaatiota myös prosessiautomaatiota varten, jolloin mahdollisia ongelmia voidaan todentaa jo etukäteen seuraamalla laitteiden kuntoa ja huoltamalla niitä tarpeen mukaan.

Ennakoinnin kautta koituvat hyödyt olivat tärkeä kriteeri Mikkelin vesilaitokselle yhteistyökumppania valittaessa.

– Elinkaaren hallinta on meille äärimmäisen tärkeää, koska laitos voi olla käytössä jopa seuraavat 40 vuotta, toteaa Reijo Turkki.

Puhdistusprosessi hyödyntää uutta tekniikkaa

Metsä-Sairilan uuden laitoksen puhdistusprosessi perustuu kalvobioreaktori eli MBR-tekniikkaan. MBR-tekniikan ansiosta jätevedestä saadaan pois lähes kaikki kiintoaine, mikrobit, mikromuovit sekä merkittävä osa lääkejäämistä. Tekniikka on Suomen oloissa omaa luokkaansa.

Yhteistyökumppanina projektissa on Schneider Electricin lisäksi Mipro, joka toimittaa Metsä-Sairilan uudelle jätevedenpuhdistamolle prosessiautomaation ja -instrumentoinnin.

­­Mipro Oy:n myyntipäällikkö Aki Muinonen näkee tärkeänä sen, että yritys voi olla mukana hankkeessa ja myötävaikuttaa siten alueen vesi- ja ympäristöturvallisuuden kehittämiseen.

– Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon moderni MBR-prosessi vaatii toimiakseen edistynyttä ja luotettavaa teknistä automaatioratkaisua, joka täyttää korkeat käytettävyysvaatimukset. Mipro on jo aiemmin toteuttanut Kenkäveron jätevedenpuhdistamolle MBR-pilottilaitoksen sähkö-, instrumentointi- ja automaatiojärjestelmän ja pystyy näin hyödyntämään Metsä-Sairilan ratkaisussa niistä saamiaan kokemuksia, Muinonen sanoo.

Metsä-Sairilan uusi jätevedenpuhdistamo Mikkelissä

  • Hankkeen kokonaiskustannus on noin 60 miljoonaa euroa.
  • Puhdistamon rakentaminen on osa laajempaa EcoSairila-hanketta, jossa alueelle luodaan uudenlaista kiertotalouteen liittyvää liiketoiminta-, tutkimus- ja kehitysympäristöä.
  • Puhdistamo rakennetaan kallion sisään. Näin minimoidaan ympäristölle aiheutuvat haitat ja maanpäälliset tilat on mahdollista säilyttää muussa käytössä.
  • Kohteen pääurakoitsijana toimii Suomen Maastorakentajat.

Uusimmat artikkelit

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

18.11.2024 | Alan Uutiset

Gasum lähtee Tanskan biokaasumarkkinoille

Gasum ostaa Hærup Biogas ApS:n biokaasulaitoksen. Tanska on houkutteleva paikka biokaasun tuotannolle vahvan maataloussektorinsa ansiosta – raaka-ainetta riittää. Maa on Euroopan neljänneksi suurin biokaasun tuottaja.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.