https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Euroopan modernein jätevedenpuhdistamo toimii energiatehokkaasti peruskallion sisällä Mikkelissä

Mikkelin Metsä-Sairilan alueelle rakennetaan uusi jätevedenpuhdistamo. Puhdistamo, sen altaat ja tekniikka sijoitetaan peruskallioon: kiven sisällä jäteveden käsittelyn prosessiolosuhteet pystytään pitämään helposti tasaisina ja laitos on sekä turvallinen että toimintavarma.

mikkeli

Kallion sisään toteutettu Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamo valmistuu vuoden 2020 aikana. Kuva: Mikkelin vesilaitos

Uusi jätevedenpuhdistamo valmistuu vuoden 2020 aikana ja se korvaa nykyisen Mikkelin Kenkäverossa sijaitsevan 1960-luvulla rakennetun puhdistamon.

Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamo käyttää Schneider Electricin ratkaisuja muun muassa peruskallioon louhitun luolaston sisällä sijaitsevien rakennusten kiinteistönhallintaan, sähkönjakeluun ja mittarointiin.

– Ratkaisu mahdollistaa helposti hallittavan ja markkinoiden älykkäimmän kokonaisuuden, täyden etäkäytön sekä energiatehokkuutta edelleen parantavat analytiikkapalvelut, kertoo Schneider Electricin myyntipäällikkö Petri Naukkarinen.

Schneiderin toimittamaan kiinteistönhallintajärjestelmään on kytketty Mikkelin veden jo aiemmin käyttämä Power Monitoring Expert, jonka avulla kiinteistön hallintaa ja sähkönjakelua optimoidaan.

– Huippumoderni puhdistusprosessi on uuden teknologian ansiosta myös energiatehokas, vaikka puhdistusteho kasvaa, sanoo Mikkelin vesilaitoksen johtaja Reijo Turkki.

– Energiankulutusta myös puhdistusprosessin eri vaiheissa mittaamalla energiankäytön optimointi onnistuu tuotantoprosessin tulosta vaarantamatta, jatkaa projektimyyntipäällikkö Toni Saarela Schneider Electriciltä.

­Energianseurannan lisäksi Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamolle on tärkeää hyödyntää teknologiaa laitoksen ylläpidossa. Digitaalisen alustaratkaisun avulla sähkönjakelusta saadaan informaatiota myös prosessiautomaatiota varten, jolloin mahdollisia ongelmia voidaan todentaa jo etukäteen seuraamalla laitteiden kuntoa ja huoltamalla niitä tarpeen mukaan.

Ennakoinnin kautta koituvat hyödyt olivat tärkeä kriteeri Mikkelin vesilaitokselle yhteistyökumppania valittaessa.

– Elinkaaren hallinta on meille äärimmäisen tärkeää, koska laitos voi olla käytössä jopa seuraavat 40 vuotta, toteaa Reijo Turkki.

Puhdistusprosessi hyödyntää uutta tekniikkaa

Metsä-Sairilan uuden laitoksen puhdistusprosessi perustuu kalvobioreaktori eli MBR-tekniikkaan. MBR-tekniikan ansiosta jätevedestä saadaan pois lähes kaikki kiintoaine, mikrobit, mikromuovit sekä merkittävä osa lääkejäämistä. Tekniikka on Suomen oloissa omaa luokkaansa.

Yhteistyökumppanina projektissa on Schneider Electricin lisäksi Mipro, joka toimittaa Metsä-Sairilan uudelle jätevedenpuhdistamolle prosessiautomaation ja -instrumentoinnin.

­­Mipro Oy:n myyntipäällikkö Aki Muinonen näkee tärkeänä sen, että yritys voi olla mukana hankkeessa ja myötävaikuttaa siten alueen vesi- ja ympäristöturvallisuuden kehittämiseen.

– Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon moderni MBR-prosessi vaatii toimiakseen edistynyttä ja luotettavaa teknistä automaatioratkaisua, joka täyttää korkeat käytettävyysvaatimukset. Mipro on jo aiemmin toteuttanut Kenkäveron jätevedenpuhdistamolle MBR-pilottilaitoksen sähkö-, instrumentointi- ja automaatiojärjestelmän ja pystyy näin hyödyntämään Metsä-Sairilan ratkaisussa niistä saamiaan kokemuksia, Muinonen sanoo.

Metsä-Sairilan uusi jätevedenpuhdistamo Mikkelissä

  • Hankkeen kokonaiskustannus on noin 60 miljoonaa euroa.
  • Puhdistamon rakentaminen on osa laajempaa EcoSairila-hanketta, jossa alueelle luodaan uudenlaista kiertotalouteen liittyvää liiketoiminta-, tutkimus- ja kehitysympäristöä.
  • Puhdistamo rakennetaan kallion sisään. Näin minimoidaan ympäristölle aiheutuvat haitat ja maanpäälliset tilat on mahdollista säilyttää muussa käytössä.
  • Kohteen pääurakoitsijana toimii Suomen Maastorakentajat.

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.